home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám

A helyi és a szakmai szervezetekről — Daloló nyugdíjasok — Röviden

A helyi és a szakmai szervezetekről

A romló életszínvonal — a jelek szerint — kihat a nyugdíjasok helyi és szakmai szervezeteinek munkájára is. Attól függetlenül, hogy olyan tevékenységeket végeznek, amelyekhez „nem kell pénz”, az anyagi igények rendre megjelennek, ha nemcsak összejöveteleket, eszmecseréket szerveznek, hanem jelentősebb tervet, akciót is szeretnének megvalósítani.
Nem túlzás tehát, hogy jórészt a pénztelenség szegi kedvét a szakmai szervezeteknek is. S ha figyelembe vesszük az idős emberek esetében elmaradhatatlanul bekövetkező betegségeket, nem is kell más indokot találnunk az időnkénti fennakadásokra, kedvetlenségre.
A városi vezetőség úgy igyekszik segíteni, hogy kéri ezeknek a szervezeteknek a vezetőségét, hogy ne csak az értekezleteikről küldjenek jelentéseket, hanem akkor is jelentkezzenek telefonon, ha bármilyen gond merül fel.
Az effajta kommunikáció elmaradása volt az oka, hogy tavaly három helyi szervezetben és egy szakmaiban akadt meg a munka: a zorkaiban, a gátiban és a bajnátiban meg a postáéban. A helyi szervezetek munkáját sikerült újraindítani, miután teljesítették azt a kívánságot, hogy az elnökség tagjai a fiatalabb nyugdíjasok közül kerüljenek ki. Ez megtörtént, és a munka fellendülőben van. A „postások” nehezen gyűjtik be a tagdíjakat, azok egy részét pedig, szabály szerint, át kell utalniuk a központba, s úgy érzik, hogy nekik kevés marad. Ehhez hasonló gondokkal küszködnek a „vasutasok” is, ők azonban némi késéssel, néha kisebb összeg befizetésével, mégis jelentkeznek, s így joggal kívánnak részt venni a közös munkában.

Daloló nyugdíjasok

Szabadka Város Nyugdíjas-egyesületének legnépesebb művelődési alosztálya az Agadio vegyes énekkar. Kisebb-nagyobb eltérésekkel 30 állandó tagja van, akik Kis Miskolczi Diána karnagy és Máté Krisztina korrepetitor vezetésével hetente kétszer, hétfőn és pénteken tartanak próbát, így bárhová kapnak meghívást, fellépésre készen eleget tehetnek neki. Egyetlen gondjuk van az énekeseknek, hogy férfiak nemigen csatlakoznak hozzájuk, s jó, ha a férfihangokat négy-öt személy képviseli. A kar nemcsak nyugdíjasok hivatalos rendezvényein lép fel szerte az országban, sőt külföldön, hanem szívesen tesz eleget más egyesületek meghívásának is.
Az Adagio 2011-tól együttműködik a szabadkai németek Regenbogen (Szivárvány) nevű vegyes karával, s azóta több hangversenyt tartott közösen. Őket is a nyugdíjasok karnagya és korrepetitora vezeti, az állandó kapcsolatot pedig a két énekkar között Dietrich Gyula nyugdíjas nyomdász tartja fenn.

Röviden

A VÁROS ÉS A GERONTOLÓGIAI KÖZPONT segíti továbbra is leginkább a nyugdíjas-egyesület munkáját — állapította meg első ülésén az új végrehajtó bizottság. A város szinte kivétel nélkül talál pénzt a tagok és az alosztályok utazására. Igen jó, hogy elküldi üléseinek anyagát a nyugdíjasoknak, s ezzel lehetővé teszi számukra az esetleges megjegyzéseket, javaslatokat, ha valamely problémájuk napirendre kerül. A Gerontológiai Központnak hatékony szakszolgálata van, s az az adminisztrációs problémák megoldásában segít, a Caritas és a Vöröskereszt pedig ruhákat bocsát a nyugdíjasok rendelkezésére.
NAGY AZ ÉRDEKLŐDÉS SOKOBANJA NYARALÓJA IRÁNT — ezt jelentettük egy előző számunkban, s hozzátettük, hogy ez nem az idős emberek életszínvonala javulásának, hanem — ellenkezőleg — romlásának tulajdonítható: nem mehetnek hegyi vagy tengerparti üdülőkbe. A májustól szeptember végéig tartó tíznapos váltásokban kis híján betelt a létszám. Ettől függetlenül érdemes jelentkezni, mert előfordulhat, hogy egyesek lemondják az utat. Az üdülés ára öthavi részletben törleszthető.
10 000 NYUGDÍJAS RÉSZESÜL az országban az idén ingyenes gyógyfürdős kezelésben. Erre a célra a köztársasági alap 303 millió dinárt hagyott jóvá. Ebből a munkaviszonyban levő idős emberek 277, a szabad foglalkozásúak 22, a földművesek pedig 4 millió dinárt használhatnak fel. A rokkantnyugdíjasok egy része, orvosi tanácsra, külön ellátásban részesülhet.
ELFOGY A KIEGÉSZÍTÉS — közölte a minap a nyugdíjalap a munkaadókkal. Ismeretes ugyanis, hogy az állam pótolta a nyugdíjjárulékok összegét azoknak a munkásoknak, akiknek a munkaadója az erre vonatkozó kötelességének nem tett eleget. Bár az állam és a nyugdíjalap többször felszólította a munkaadókat kötelezettségük teljesítésére, a múlt év végéig 45 000 ember kérvényezte a kiegészítést, s az idén már újabb 15 000.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..