home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
BRENNER János
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám

A szabadkai nyugdíjasok közgyűlése óta a spontánul felvetett témák közül legtöbben azt latolgatják az otthonban, hogy jó-e, egyáltalán eredménynek tekinthető-e az a tény, hogy az egyesület taglétszáma az elmúlt három év alatt állandóan növekedett — tavaly csaknem 800 idős ember iratkozott be —, s ma már meghaladja a 12 000-et. A pártoló tagság is gyarapodott 325 fővel, így mára megközelíti az ezret.

Jó, de nem lehet vele dicsekedni

A szabadkai nyugdíjasok közgyűlése óta a spontánul felvetett témák közül legtöbben azt latolgatják az otthonban, hogy jó-e, egyáltalán eredménynek tekinthető-e az a tény, hogy az egyesület taglétszáma az elmúlt három év alatt állandóan növekedett — tavaly csaknem 800 idős ember iratkozott be —, s ma már meghaladja a 12 000-et. A pártoló tagság is gyarapodott 325 fővel, így mára megközelíti az ezret.
Miért kételkednek az emberek abban, hogy jó-e egyáltalán ez a gyarapodás? Nos, a válasz egyszerűnek, s ha jobban belegondolunk, logikusnak tűnik. Régebben, a „jobb idők”-ben, minden növekedést pozitívumként könyveltek el, most viszont, bármerről közelítjük is meg a témát, mindig arra a megállapításra jutunk, hogy a lakosság elszegényedése eredményezi a létszámbeli gyarapodást. Többnyire azok kérik a felvételüket, akiknek a legkisebb a havi ellátmányuk, tehát
15 000 dinár alatt mozog. Nekik megszabott tagdíjuk sincsen, ha azonban valaki mégis úgy gondolja, hogy ily módon nem lehet egyenrangú tag, hozzájárulását adományként köszöni meg az egyesület.
Régebben a létszám 8000 és 10 000 fő között mozgott. Erről sokan úgy vélekedtek, hogy akik szép ellátmányt kapnak, azoknak nincs szükségük a tagsággal járó juttatásokra, könnyítésekre. Ez így igaz. Most azonban azt látjuk, hogy az egyesület szolgáltatásai szaporodnak, s egyre többen igénylik is őket. Például sokan, akik egykor bevezették a gázt, most visszatérnek a szilárd tüzelőanyag vásárláshoz, mert ma olcsóbb fával, sőt árammal is fűteni. A megrendelők száma tavaly negyedével volt nagyobb, mint 2011-ben. Többen vannak azok is, akik kedvezményes áron, több havi részletre vesznek élelmiszert.
Nemcsak a fűtőanyag és az élelmiszerek megvásárlása vonzza azonban az embereket. A fodrászműhely immár kisebb szalonná növekedett, egyre többen jelentkeznek masszázsra, manikűrre és pedikűrre, de több a dolga az optikusnak, a vércukor- és vérnyomás-vizsgálóknak is.

RÖVIDEN

TÚL SZIGORÚ ELLENŐRÖK! Az ősz folyamán az ellenőrök jelentették az illetékes bíróságnak, hogy a nyugdíjasok törvényt sértenek: a sokobanjai üdülőben a gyermekeik és az unokáik is szoktak nyaralni, sőt a pártoló tagoknak is van erre lehetőségük — akik egyébként szintén fizetnek tagdíjat. Ez a téma, sajnos, még nem került le a napirendről, noha májusban új idény kezdődik, tehát már jelentkezhetnek az érdeklődők. Megígérték ugyan az elnök asszonynak, hogy enyhítenek majd a feltételeken, de ez még nem történt meg, így az egyesület kénytelen igénybe venni más jótékonysági és gerontológiai szervezetek segítségét.
INGYENES KOMPUTERES SZEMVIZSGÁLAT lesz az egyesület otthonában (Sava Šumanović utca 2.) április 24-én 8-tól 11 óráig. Tagságukat az igénylők tagkönyvükkel igazolhatják, ha pedig havi részletekre vásárolnának szemüveget a vizsgálatot végző Mića optikustól, vigyék magukkal személyazonossági igazolványukat is. Ha van orvosi látleletük, azt is érdemes felmutatni.
AZ OTTHON UDVARÁBAN MŰKÖDŐ szépségszalon iránt most, tavasszal egyre nagyobb az érdeklődés. Fontos bejelenteni, hogy megkezdődött a masszázs (500 dinár), a pedikűr (300) és a manikűr (150) szolgáltatás is. A férfi és a női fodrász szalon minden olyan műveletet elvégez, amit a nyilvános szépészeti szalonok is vállalnak  —  a különbség az, hogy a nyugdíjasok számára a szolgáltatási díjak kedvezőbbek. Az egyszerű hajvágás ára 200, a legbonyolultabb női frizuráké pedig 800 dinár.
AZ UNICEF GYERMEKELLÁTÓ részlege kimutatta, hogy a világon 146 millió, 5 évesnél kisebb gyermek éhezik: 28 százalékuk Afrikában, 17 a Közel-Keleten, 15 Ázsiában, 5 Latin-Amerikában, a maradék 27 pedig a „fejlődő országokban”. Szerbiában létminimum alatt 140 000 kicsi gyermek él, s számuk rohamosan növekszik. 2008-ban minden 14., tavaly pedig már minden 8. gyermek éhezett. Hogyan érik meg ezek a gyermekek a nyugdíjas kort?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..