home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Hegyen-völgyön lakodalom
Turonyák Izabella és Szabó Attila képriportja
2012.07.18.
LXVII. évf. 29. szám
Hegyen-völgyön lakodalom

Novák Ferenc, az országszerte Tata néven ismert Kossuth-díjas koreográfus-rendező 80. születésnapja alkalmából Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának felkérésére fergeteges néptáncelőadást, egy Kárpát-medencei lakodalmat rendezett meg a Dóm téren. Az évad második bem...

Novák Ferenc, az országszerte Tata néven ismert Kossuth-díjas koreográfus-rendező 80. születésnapja alkalmából Bátyai Edina a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának felkérésére fergeteges néptáncelőadást, egy Kárpát-medencei lakodalmat rendezett meg a Dóm téren. Az évad második bemutatójára, a Hegyen-völgyön lakodalomra július 13-án és 14-én került sor. Novák Ferenc koreográfust negyven év szakmai kapcsolat fűzi a szabadtéri játékokhoz, hiszen ő rendezte meg 1972-ben - a mostanival megegyező címen - az első legendás előadást, mellyel a Szegedi Néptáncfesztivál beköltözött a Dóm térre, és mindmáig helye van az ország legnagyobb nyári színházi fesztiválján.
A produkció gyermekjátékkal kezdődik: 190 apróság nagy zsivajjal robban be a színpadra, és egy mókás lakodalmast játszanak el, ahogyan a nagyoktól látták. Majd kezdetét veszi a hetedhét országra szóló lakodalom, melyre mindenki hivatalos. A lakodalmi szituációk, a szokások bemutatása, a legénysirató, a leánybúcsú, a menyasszony kikérése, a sürgés-forgás, készülődés, a vendégek érkezése és fogadása változatossá és dinamikussá tette az előadást. Zeke Edit díszlete fákkal, a Dóm kicsinyített másával a háttérben és a háromszintes tánctérrel nagyszerűen jelenítette meg a hegyet és a völgyet. A budapesti Bihari János és Vasas Néptáncegyüttes, a szegedi csoportok, a külföldi szlovák, román, horvát és szerb együttesek, melyek Kassáról, Marosvásárhelyről, Eszékről és a magyarországi Deszkről érkeztek, összesen 300-an ropták a táncot, hogy csak úgy porzott a lábuk alatt a csillagtetős színpad.
Verbunk, dél-alföldi csárdás, kalotaszegi legényes, a nők eszközös tánca fakanalakkal és lábasfedőkkel, a legényeké meg székekkel, a gyertyás tánc, valamint az üveges tánc változatossá tették a produkciót. Csuja Imre vőfély irányított szavakkal és énekkel, Novák Péter pedig násznagyként és műsorvezetőként felkonferálta a külföldi csoportokat, aztán táncra is perdült velük. A külföldi együttesek zenészei hagyományos hangszereken kísérték együttesük táncát. A lakodalom énekmondója, Herzcku Ágnes nagyszerű hangjával elvarázsolta a közönséget. A menyasszony, Rab Edina és a vőlegény, Karlik József szavak és ének helyett táncban fejezte ki érzelmeit.
A koreográfusok - Foltin Jolán, Horváth Csaba, Lengyel Szabolcs, Makovinyi Tibor, Stoller Antal -, Novák Ferenc segítői és tanítványai, valamint lánya, Novák Eszter kitettek magukért a táncok összehangolásában és betanításában.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..