home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hazatérni oda, ahol még sohasem jártunk
PALKOVICS Mária
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Hazatérni oda, ahol még sohasem jártunk

A XI. Délvidéki Háló Találkozót, amely az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg, Muzslyán, a szalézi fiúkollégiumban tartották meg a hit továbbadása a családban és az iskolában témában, a nagy élettapasztalattal rendelkező budapesti vendégelőadók, Komáromi János és Mária közreműködésével.

A 40 éve tartó házasságuk első 10 évében 6 gyermekük született, jelenleg 10 unokájuk van. Fiaik közül kettő ferences szerzetes, egyikük pap is. Ők magunk is a Ferences Család tagjai. Mindketten katekéták, mindenféle korosztályt tanítanak iskolai, plébániai vagy lelkiségi keretben. Gyakran tartanak előadásokat, lelkigyakorlatokat, jegyes- és házassági kurzusokat is. János festő- és grafikusművész, teológus, számos közéleti egyesület tagja, a katolikus Életvédő Fórum szertartásmestere. Mária a budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola egyik alapítója, és máig hitoktatója, osztályfőnöke, a teológus hallgatók mentora, valamint tíz évig volt a Sapientia Családpedagógiai Intézet alapító munkatársa.

A mintegy 80 résztvevő többnyire vajdasági településekről érkezett (Orom, Ada, Zenta, Csóka, Padé, Törökkanizsa, Törökbecse, Kisorosz, Nagykikinda, Szanád, Nezsény, Sándoregyháza, Nagybecskerek és Muzslya), de szép számban jelentek meg vendégek Magyarországról (Algyő, Jánoshalma, Budapest) is.

A rendezvény ideje alatt kiállítás nyílt Komáromi János grafikai munkáiból, a délvidéki Háló eseményeit Palkovics Sándor fényképész mutatta be, fotósszemmel. Az előadás után az egybegyűltek kiscsoportos beszélgetésekben oszthatták meg tapasztalataikat, gondolataikat, ami hozzásegítette őket, hogy egymást megerősítve, az összetartozás légkörét megélve igazi közösségé formálódjanak.

Délután választható programként a keresztény pedagógusoknak és szülőknek tartott előadást a vendég házaspár, de a beszélgetés elől sem zárkóztak el, mely során bővebben kifejthették a tapasztalataikat. A játékos kedvű résztvevőknek és ifiknek Gaga Zsuzsa budapesti hálós vetélkedőt szervezett, melyen igen jól szórakoztak.

A nap végén vidám táncház kezdődött, amit Micsik Béla nem mindennapi hangszerével, a tekerőlanttal indított, ezt kísérte Székely Égető Krisztián a tamburájával. Később csatlakoztak hozzájuk a Muzslai Petőfi Sándor MME néptáncosai Kucora Borbély Edina vezetésével. Rábaközi táncokat mutattak be, majd az alaplépések elsajátítására buzdították a jelenlevőket.

A találkozó a Mária neve plébániatemplomban zárult ünnepi szentmisével, melyet Kalapis Sztojan SDB atya celebrált.

A résztvevők jóleső érzéssel búcsúztak egymástól, Komáromi János pedig találóan nyilatkozott a délvidékiek vendégszeretetéről és nyitottságukról: „Hazatérni oda, ahol még sohasem jártunk”. Ez a mondás azonban nemcsak az itteni, hanem a Kárpát-medence összes Háló-találkozóját jellemzi.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..