home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Haladás és környezetvédelem
Tóth Péter
2023.07.03.
LXXVIII. évf. 26. szám
Haladás és környezetvédelem

Vannak közgazdászok, akik nézőpontja szerint amíg egy ország bővíti termelését, a trend fenntartásához mind több környezeti erőforrásra van szüksége. A gazdasági növekedés és a környezeti állapot minden kétséget kizáróan kapcsolatban van egymással.

Gyakran vizsgálják ezt az összefüggést a környezeti Kuznets-görbék alkotta keretrendszer segítségével. Valójában ilyenkor merül fel a dilemma, hogy a gazdasági fejlődés egyúttal megoldást nyújthat-e a környezeti problémákra, vagy inkább azok elsőszámú okozójaként tekinthetünk rá. Kuznets szerint bár az egyenlőtlenség a gazdaság fejlődésével kezdetben növekszik, egy fordulópont elérése után csökkenésnek indul. Ez valójában egy optimista elmélet, mely azt jósolja, hogy a gazdasági növekedés idővel megoldja a környezetvédelmi problémákat is.

Simon Smith Kuznets egy amerikai közgazdász és statisztikus, akit 1971-ben közgazdasági Nobel-emlékdíjjal tüntettek ki „a gazdasági növekedés empirikusan megalapozott értelmezéséért, amely a gazdasági–társadalmi struktúrák és a növekedési folyamat új és mélyebb megértéséhez vezetett”. A róla elnevezett Kuznets-görbe-hipotézisként ismert teória szerint a gazdasági növekedés korai szakaszában járó társadalmakban a jólét és a termelés növekedése fokozott környezetszennyezéssel jár. Később azonban, egy bizonyos jövedelmi szint elérésével, a további gazdasági növekedés emelkedésével együtt, de arányaiban a környezetszennyezés mérséklődése kezdődik. Ennek több oka is lehet, de tény, hogy a Világbank 1993-ban közzétett jelentésében a szerzők empirikus adatokkal bizonyították, hogy a környezetterhelés egy idő után elválik a gazdasági növekedéstől.

Valójában sok szempontból vizsgálható a dolog, és még akkor is távol eshet a valóságtól az, amit az adatok mutatnak. A tapasztalatok szerint egy-egy ország gazdasági fejlődése általában úgy alakul, hogy első lépésként az ipart fejlesztik, ami jelentős környezetterheléssel jár. Ezután a társadalmi össztermék szerkezetében megnő a szolgáltató szektor jelentősége, ami az életszínvonal növekedésének is velejárója. A környezeti Kuznets-görbe teóriája szerint a gazdaságnak van egy olyan optimális állapota — a jövedelmi fordulópont bekövetkezésével —, amelyben a növekvő termelés csökkenő károsanyag-kibocsátással megy végbe. A gazdasági növekedés ezek szerint megteremtheti a környezetbarát termelés feltételeit. Ilyenkor a gazdasági növekedés visszafogása nélkül is javulhat a természeti környezet állapota. Számos kutatás eredménye alátámasztotta, hogy a tényezők egymás közötti kapcsolatából, különösen a gazdasági növekedés és a szén-dioxid-kibocsátás összefüggéseiből, a környezeti Kuznets-görbe hipotézisének teljesülése beigazolódott.

A gazdaság fejlődésével a kisebb kibocsátási intenzitású ágazatok aránya a GDP nagyobb részét alkotja. A tapasztalatok szerint a fejlődés a természeti erőforrások kitermelésének csökkentésével és a szolgáltató szektor súlyának növelésével jár. Vannak azonban kutatók, akiknek eredményei ellentmondanak ennek. A fejlett gazdaságok sok esetben azért képesek csökkenteni a szennyezettség szintjét, mert kihelyezik a termelést, vagy a környezetszennyező módon előállítható termékeket a feltörekvő gazdaságokból importálják. Így aztán a Kuznets nevéhez fűződő elmélet ugyan megállhatja a helyét, de nem állítható, hogy a gazdasági növekedés és a csökkenő környezetterhelés minden esetben kéz a kézben jár.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..