home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Hagyományápoló tábor
(T. T.)
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám
Hagyományápoló tábor

A téli szünidő utolsó hetében a szenttamási Hagyományápoló Klub immár 14. alkalommal szervezte meg a hagyományápoló tábort, ahol az óvodások és az általános iskolások különféle kézműves-foglalkozásokkal ismerkedhettek meg. A tábor rendkívüli népszerűségnek örvend, hiszen ott jártunkkor is ö...

A téli szünidő utolsó hetében a szenttamási Hagyományápoló Klub immár 14. alkalommal szervezte meg a hagyományápoló tábort, ahol az óvodások és az általános iskolások különféle kézműves-foglalkozásokkal ismerkedhettek meg. A tábor rendkívüli népszerűségnek örvend, hiszen ott jártunkkor is ötven gyermek gyakorolta a gyékényfonás, szövés, gyöngyfűzés, kosárfonás, üvegfonás és üvegfestés technikáját. Az ügyes gyermekkezek nyomán papírkiskutyák, -kismacskák meg gyertyatartók születtek, gyékényből és madzagból pedig néhány óra leforgása alatt tetszetős táskákat fontak. Szécsényi István, a tábor egyik szervezője elmondta: a tábor célja az, hogy a gyerekek hasznosan töltsék el az idejüket, ne üljenek egész nap a számítógép és a televízió előtt, valamint hogy bepillanthassanak őseink életébe, ízelítőt kapjanak a hagyományainkból. Haska Sándor a gyerekekkel madzagból kistáskákat szőtt éppen, s örömmel újságolta, hogy érdeklődésben nincs hiány, a kicsik hallgatnak rá, ő elmagyarázza a szövés folyamatát, s a szorgos kezek azonnal munkához is látnak. Néhány asztallal odébb Blazsanyik Mónika óvónő felügyelete alatt papírból születtek remekművek, a papírlapról pedig különféle magvakból kirakott, ismert mesefigurák mosolyogtak vissza ránk. A tanítónőkkel, óvónőkkel együtt a nyugdíjasok is hozzájárulnak a tábor zavartalan működéséhez, ők teával és uzsonnával vendégelik meg nemcsak a munkában megfáradt gyerekeket, hanem a kíváncsi újságírókat is. Pápista Irén, a Hagyományápoló Klub keretében működő Nyugdíjasklub elnöke elmondta, hogy a 86 tagot számláló egyesületnek kézimunka- és énekcsoportja is van, a különféle szemlékről, versenyekről rendszerint érmek sokaságával és serlegekkel térnek haza. Az elmúlt évben huszonhat teadélutánt tartottak, s rendszeresen tartják a kapcsolatot a környékbeli és távolabbi nyugdíjas-egyesületekkel. Az idei évnek is nagy tervekkel vágnak neki, részt vesznek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, a kézimunka-kiállításokon, ezenkívül kukoricatörő és aratóversenyeken is képviselik a szenttamási színeket.

- Szabó Attila felvételei

Az egyhetes tábor a gyermekek munkáiból összeállított kiállítással zárult, ami nagy sikert aratott a látogatók körében.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..