home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ha van kiért
Perisity Irma
2023.06.16.
LXXVIII. évf. 23. szám
Ha van kiért

Születése óta ismerem, lassan fél évszázada. Mindig öntudatos volt, aki még a gyermekkori csínytevéseket is óvatosan csinálta. Majdnem minden helyzetben tudta, hol kell keresni a kiutat, a megoldást. De ezek apró, mindennapi gondok voltak, hiszen ilyenekből áll az élet. Nagy dolgok ritkán történnek. De ha történnek, gyökerestül változtatják meg az életünket, vallja a fiatalasszony.

— Egy kicsi parasztcsaládból származom, van egy húgom és egy özvegy édesanyám — indítja a beszélgetést, és szeméből melegség árad. — Nagyjából semmiben sem különbözünk más kisgazdaságoktól, melyeket az utolsó évtizedek a tönk szélére juttattak. Emlékszem, kicsi koromban traktor, pótkocsi, atomizőr állt az udvarban, az ólban disznók híztak, autónk volt. Mire a húgommal befejeztük a középiskolát, addigra a család is lerongyolódott. Apa halála után anyám nem tudta egyedül fenntartani a gazdaságot, lassan kiürült az udvar, és anya idénymunkát vállalt. A húgom és én is férjhez mentünk. Akkor még úgy éreztem, ha nagyon szorgalmasak, okosak leszünk a férjemmel, minden álmunkat megvalósíthatjuk. Eleinte albérletben laktunk, ott szültem meg az egy szem lányomat is. Összegyűjtöttünk annyi pénzt, hogy telket vettünk, majd elkezdtük építeni a magunk otthonát.

De nem sokáig tartott az álmodozás. Az ország szétesésével a gazdaság is tönkrement. Először a férjem maradt állás nélkül. Én a kereskedelemben dolgoztam, de gyakran megtörtént, hogy fizetés helyett bónokat kaptunk, és vásárolhattunk rajtuk lisztet, cukrot. A lányunk nőtt, és egyértelmű volt, hogy nálunk a kisembernek esélye sincs egy normális életre. Javasoltam a férjemnek, menjünk külföldre. Sikerült vele megértetni, hogy a lányunk jövőjéért tennünk kell valamit. Egyébként a családi fészeknek csak a falait sikerült felhúzni és tető alá tenni, többre nem jutott. Végül feltéptük a gyökereinket, nekivágtunk a nagyvilágnak. Csak a már kint élő rokonok segítségére számíthattunk. És már lassan tíz éve Németországban élünk. Emberhez méltóan. Még nem tudjuk, mi lesz, ha nyugdíjasok leszünk, de a lányom nem jön vissza, hát minden valószínűség szerint mi is ott maradunk, ahol ő. Évente kétszer-háromszor hazajövünk, szépítjük a házunkat. Nyáron rendszerint a horvát tengerparton nyaralunk. Egy elégedett, boldog család voltunk. Tavalyig.

A nyaralásból jöttünk hazafelé, de egy hetet még itt akartunk maradni az anyukákkal. Egy este furcsa fájdalmat, nyomást éreztem, mintha valami nőne a hónom alatt. Először arra gondoltam, hogy megütöttem a mellem, de az egyik ismerősöm javasolta, menjek azonnal orvoshoz. Már az első ultrahangos vizsgálat után a doktornő azt mondta: van itt valami, aminek nem kellene itt lennie. Azonnal összecsomagoltunk, és mentünk haza. Az ottani vizsgálatok eredménye megdöbbentette a családot: mellrák. Most, csaknem egy év után, átesve a műtéten, arra keresem a választ, hogyan tudtuk mindezt feldolgozni. Ahogy néztem a kislányom kétségbeesett arcát, a férjem útkeresését, hogy hogyan beszéljen velem, egyszerűen lebénított. Kérdések sorakoztak a fejemben: Hova temetnek? Hazahoznak? Akkor hogyan látogatja majd a síromat a lányom? Vagy ott temetnek el, de akkor hogyan hoz rám virágot az anyám? Éjjelenként azt álmodtam, hogy a lányom lakodalmára készülünk, és a fátylat igazgattam a haján. Elhatároztam: nem lesz temetés, de lesz lakodalom, és a menyasszonyi ruhát én adom a lányomra. Gyökerestül megváltoztattam az életünket. Teljesen új, főleg növényi nyersanyagokat használtam, és használok most is. Teák, cellerlé és természetesen a műtétet megelőző kemoterápia volt napirenden. Minden orvos, akivel kapcsolatba kerültem, kiváló szakember volt, a betegbiztosításnak hála pedig parókát is ingyen kaptam az elhullott haj helyettesítésére. Amikor az eredmények azt mutatták, hogy csökkent a tumor nagysága, új erőre kaptam. Minden reggel tükör elé álltam, beszéltem önmagammal és az alattomos daganattal: Nem tudsz te engem legyőzni, már zsugorodsz, de innen ki is dobnak. És soha többet nem kapsz el engem! Nem adom az életem, nem adom a családom. Nem azért hagytam el a hazámat, hogy attól messze eltemessenek. Februárban megműtöttek, nem találtak áttétet, és már túl vagyok a terápia egy részén is. Ha reggel felébredek, ragyogóan süt rám ismét a nap, és az ég kék sátorként borul fölém. Egyszer sem tettem fel a kérdést: miért éppen én? Hiszen bárkivel történik is, mindenkiért kár. Erősnek kell lenni, hinni abban, hogy legyőzhetjük a rosszat, hinni orvosunknak, hinni Isten akaratában. És naponta szemügyre kell venni szeretteink aggódó tekintetét, érezni a gyöngédséget, amikor átölelnek, hinni, hogy nekünk mindenhez van elég erőnk. És egész lényünkkel bízni abban, hogy képesek vagyunk legyőzni a legádázabb ellenséget is. Ha van kiért!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..