home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ha esetleg, netalántán…
Martinek Imre
2023.08.19.
LXXVIII. évf. 33. szám
Ha esetleg, netalántán…

Scripta manent… mondo(ga)tták volt a régi latinok. Így — feltételezem — amit tehettek, azt le is jegyezték. Elvégre sohase lehessen tudni…

Pilisszentkereszt és Csobánka között zsinórban immáron második alkalommal volt alkalmunk megtenni azt a bizonyos tizenpár kilométeres távot. Csapadék és vízhozam szempontjából két, egymástól homlokegyenest különböző nyári időszakban. Mintegy érzékeltetve az utánunk jövő nemzedék fogékonyabb képviselőiben azon (áldatlan) állapotot, midőn a magától értődő már régóta nem az (lesz). Mi több, nemcsak átmenetileg, de tartósan is! S mindezért — csak és kizárólag — mi magunk leszünk/vagyunk a felelősek. 


2023. június 18.


2023. július 16.

S ha már újra ráálltunk a kitaposott, illetve annak rendje s módja szerint jelzésekkel is ellátott ösvényre, szinte imperatívumként jött a sugallat: mutassuk meg a helyszínen látottatakat az otthon maradottaknak is. A továbbiakban olvasható szöveget a helyszínen fellelt információs tábla kínálá fel, a köréje gravitáló fotókat pedig az időközben megérdemelt nyugállományba küldött sokadik fényképezőgépem memóriakártyája őrizte meg.

A Szurdok-völgyi 2. sz. víznyelőbarlang A Dera-patak aktív szerepet tölt be a Pilis és a Visegrádi-hegység lepusztulási folyamataiban. Dobogókőtől elindulva az összegyűlő csapadékvíz előbb vulkanikus kőzetekbe vájja medrét, majd folytatja útját a Pilis mészkőrétegein át. Szurdokok olyan helyen alakulnak ki, ahol a patak útjába viszonylag ellenálló kőzet kerül. A kőzet repedésrendszere, függőleges hasadékai „segítik át” a patakot a nehézségeken. Az egymást keresztező hasadékok miatt válik nemegyszer ilyen kanyargóssá egy szurdok. A völgy talpának anyagát nem vízzáró kőzet alkotja, ezért a repedéseken át a víz idővel mélyebb szintre kényszerül, és elnyelődik. A mélybe szivárgó víz barlangjáratokat alakít ki a mészkőben. Ebben a szurdokvölgyben eddig négy víznyelőre sikerült rábukkanni. A völgytalp egyik régi kavicsteraszának peremén egy barlangbejáratot látunk. Ez az úgynevezett Ősnyelő. Víznyelőbarlang ez is, ám aktív működése arra az időszakra tehető, amikor a patak ezen a szinten folyt. Ma legfeljebb nagyobb árvizek idején folyik bele a patak vize. A völgy talpán látható kiemelt vasajtó a Szurdok-völgyi 2. számú víznyelőbarlang bejárata. Az itt nyíló, csaknem 80 méter mély barlangot az Anubisz Barlangkutató Csoport tárta fel 2011-ben. A bejárat biztonságos lezárásával nem csupán a függőleges aknabarlang balesetvédelme lett megoldva, hanem a törmelék bekerülését és így az elzáródást is sikerül megakadályozni — segítve ezzel a feltáró kutatás folytatását is.

Mindeközben egy igazán fontos rendezői útmutatást is megszívleltünk: Töltődj fel a természetben, kirándulj, és vidd haza a szemeted!

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..