home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Greenery — 2017 színe
Salvai Ramona
2017.02.01.
LXXII. évf. 4. szám
Greenery — 2017 színe

A Pantone által megválasztott év színe egy szimbolikus árnyalat arra az állapotra, általános hangulatra, amelyet jelenleg magunk körül, a társadalmunkban láthatunk, tapasztalhatunk.

A Pantone által meghatározott év színe nem kizárólag a divatiparban iránymutató. Ennél sokkal szélesebb értelemben jelentős. A dizájn összes ágától kezdve az építészeten át a várostervezésig meghatározó funkciója van. Az alábbiakban kiderül, miért is olyan meghatározó a Pantone szava, hogyan történik a színválasztás, és hogy 2017-ben mely árnyalatot választották meg az év színének.

A Pantone Inc.

A Pantone Inc. egy vállalat, melynek székhelye Carlstadtban, New Jersey-ben van. A cég az úgynevezett Pantone Matching Systeméről (PMS) híres, egy szabadalmaztatott színskáláról, illetve palettáról, melyet számos iparág használ világszerte. Elsősorban a nyomdaipar, a festékgyártás, az anyag- és műanyaggyártás legkedveltebb színpalettája.

A cég elsődleges terméke az úgynevezett Pantone Guide, mely lényegében egy sok, összefűzött vagy egymás mellé sorakoztatott kártyából álló katalógus. A kartonkártyák nagysága nagyjából 15 x 5 cm, és csak egyik felére nyomtatnak színeket. Az egymáshoz közel elhelyezett kártyák általában egy szín számos különböző árnyalatát sorakoztatják fel. Ezzel pedig segítenek a dizájnereknek kiválasztani a megfelelő színárnyalatot akkor, amikor egy termék a megfelelő gyártási fázisába érkezik. A rendszert széles körben alkalmazzák grafikusok, nyomdák, dizájnerek.

A Pantone Color Matching System egy standardizált színsokszorosító rendszer. Funkciója, hogy különböző gyártók a világ különböző pontjain egy egységesített sémához alkalmazkodva tudjanak dolgozni, és segítségükre legyen a színárnyalat egyértelmű meghatározásában.

Ilyen folyamat például a CYMK-színek szerinti nyomtatás (ekkor négy színt használnak a további színek létrehozásához: cián, magenta, sárga és fekete). A legtöbb nyomtatás során egyébként ezt alkalmazzák. Így a Pantone-nak van egy külön erre specifikált színösszeállítása. Viszont a legtöbb Pantone-árnyalat nem így, hanem 14 alappigment keverésével állítható elő.

A Pantone-színeket a hozzájuk rendelt sorszám alapján határozzák meg. Érdekesség még, hogy például egy ország zászlajának a színei ügyében is hivatkoznak ezekre az árnyalatokra. Emellett szociológiai, művészeti projektumokban is szerepet kaphatnak a kártyák. Erre példa a brazíliai fotós, Angelica Dass munkája — ő az emberi bőrszínekhez társította a Pantone-t.

A módszer

Az úgynevezett Color Marketing Group (CMG) egy olyan nonprofit cég, amely a színek kiválasztásában és meghatározásában segít. A csoport tagjai (trendelőrejelzéssel foglalkozó szakemberek, színesztéták stb.) az év során a világ több pontján összegyűlnek, hogy a témáról tárgyaljanak, vizsgálódjanak. Power Point-prezentációkat készítenek, tesztelnek, véleményt formálnak. A divatnak persze fontos szerepe van, viszont egy teljes, egységes kép kialakításához számos szempontot, tényezőt figyelembe kell venniük — a társadalmunk minden olyan szegmensét, területét, amelyben felbukkanhat, illetve jelentőséggel bírhat egy szín. A politika, a popkultúra, a technológia és a társadalmi kérdések is hatással lehetnek a színek kiválasztására. A kutatások során sok mindennel foglalkoznak — a különféle művészeti ágak tanulmányozásától kezdve az építészeti és dizájnkönyveken át a múzeum- és kertlátogatásokig. Kulcsfontosságú tényezők, topikok az utazás, a divat, a gasztronómia és a történelem. A kutatási folyamat komplexitása miatt azonban nehéz megmondani, hogy az év színe meghatározás születik-e meg előbb, vagy az a bizonyos szín egyszerre jelenik meg a termékgyártás számos területén. Egy viszont biztos: az év végére a színárnyalat berögzül az esztétikai tudatalattinkba.

2017: greenery

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institutue vezérigazgatója így nyilatkozott a választott színről: „A greenery azt a megnyugvást hozza el nekünk, amelyre a jelen zavaros társadalmi és politikai körülmények között vágyunk. Kielégítve a megújulás felé mutatott egyre növekvő igényünket, a greenery szimbolizálja a természettel, az egymással és egy nagyobb cél érdekében vágyott újbóli kapcsolatteremtés lehetőségét.”

A greenery egy friss és üde zöldes árnyalat, mely az új kezdetet szimbolizálja. A zöldnek az az árnyalata, amelyet a természetben tavasszal, a növények újraéledésével láthatunk. Az ilyenkor rügyező, lombba boruló fákra és a kiviruló természetre emlékeztető szín arra szólít fel bennünket, hogy vegyünk egy mély levegőt, lélegezzünk, és újuljunk, erősödjünk meg.

A greenery a természet neutrális színe. Az emberek ugyanis minél inkább elmerülnek a modern világban, annál inkább éreznek egy belülről jövő szükségletet, hogy újra felfedezzék a természetes világunk fizikai szépségeit és az ezzel járó átható egységességét. Ennek értelmében jelenik meg körülöttünk ez az árnyalat a várostervezésben, az építészetben, a dizájnban. Noha a valóságunk perifériáján ez az árnyalat állandóan jelen volt, a Pantone most helyezte a figyelem középpontjába. Így a greenery egyúttal a személyes, egyéni szenvedélyek, ambíciók követésének és az életigenlésnek is a jelképes színe lett.


(Forrás: The Atlantic, Pantone.com, Glamour.com)

Képek: Pantone.com, Instagram (Pantone), Pinterest

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..