home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Grecsótól Grecsóról
Szilágyi Edit
2023.02.21.
LXXVIII. évf. 7. szám
Grecsótól Grecsóról

Az anyanyelv nemzetközi napja tiszteletére Grecsótól Grecsóról címmel tartottak zenés irodalmi délutánt Grecsó Krisztián író műveiből az óbecsei Népkönyvtárban.

A műsort a csongrádi Csűr-Broadway színpad néven 2018-tól működő társulat mutatta be. Az előadás összeállítója Postáné Pető Györgyi, Grecsó Krisztián írónak, költőnek, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő képviselőjének egykori magyartanára volt. A szöveget ifj. Posta István tanította be.

A Csongrádi Csűr-Broadway Színpad alkalmi társulatként jött létre – mondta köszöntő beszédében Fenyvesi Szilvia, a könyvtár munkatársa. Id. Posta Istvánra emlékezve előadást szerveztek a Milton-tanyán a színpad régi tagjai. Ő volt a csongrádi színjátszás újjáélesztője, s több mint egy évtizedig vezette a városi társulatot, sok emlékezetes előadás bemutatását biztosítva. A társulat tagjai bohózatokat, klasszikus és modern darabokat, pódiumelőadásokat is bemutatnak.

Grecsó Krisztián író 1976-ban született a Csongrád megyei Szegváron, jelenleg Újlipótvárosban él, az Élet és Irodalom munkatársa. Regényei megjelentek arabul, csehül, németül, horvátul, lengyelül, szlovénul, törökül és oroszul. Forgatókönyveket és színdarabokat, ismert zenekaroknak és énekeseknek dalszöveget írt. Számos díj birtokosa.

Első verseskötetét Vízjelek a honvágyról címmel a Tevan Könyvkiadó 1996-ban adta ki. Prózaíró karrierjét 2001-ben megjelent Pletykaanyu című novelláskötete nyitotta meg. Mellettem elférsz című műve, melyben családi történetek kutatásán, titkok feltárásán keresztül került közelebb önismeretéhez, tizenegy kiadást és több mint huszonötezer eladott példányt élt meg. Írásai központi témája a család. Stílusát gyakran hasonlítják Gabriel García Márquez regényvilágához.

A rendezvény az író pályáját, életét követi nyomon az általa adott interjúk és alkotások révén. A novellák, versek mókás, vagy éppen szomorkás hangulatán keresztül kibontakozik az alkotó világa: Csongrád, a város, amelyhez ezer szál köti, a családi történetek, az élet szép, vagy rögös útjai, az ifjúkor csodája, majd a súlyos kórral való küzdelem és a szülővé válás kimondhatatlan öröme.

–Az anyanyelv nemzetközi napján a mai magyar köznyelvet hitelesen tükrözi az író, aki magáénak tudhatja az egyszerű emberek nyelvezetét, hiszen paraszti környezetből indult, ahhoz kötődnek gyermekkora emlékei. Jó ismerője az urbánus világnak is, ezért alkotásaiban a két nyelvi réteg sikeresen ötvöződik. Így lesz igazán értékközvetítő mai nyelvi világunkban Grecsó Krisztián író, költő, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő képviselője. Írásai minden generációnak szólnak – mondta a szerző egykori tanára Postáné Pető Györgyi.

A rendezvényen az írót Mészáros Ádám személyesítette meg. Király Marika a Megszülettem egy kazal tövében című szöveggel a szerző gyermekkorát idézte fel. Ménesi Sarolta Össze kéne szedni címmel egy újabb mozaikkockát emelt ki az író életéből. Egy beszédes pillanatot, amely, talán mélysége miatt a végtelenségig tartott. Az Egy mosoly a tartalékból Pálinkó Kata, és Anyám első süteménye című írás Postáné Pető Györgyi előadásában mosolyt varázsolt a hallgatóság arcára. A kamaszkor velejáróit Vigh Dorina mutatta be, Bartók Lajos a Balázsolást, Posta István az Esti választ választotta. Gitáron Palásti Áron aratott sikert.

A zenés irodalmi estet a könyvtár dísztermét zsúfolásig megtöltő közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..