home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Gazdagodott a képzeletviláguk
Kőművesné Nyáry Márta
2005.08.31.
LX. évf. 35. szám
Gazdagodott a képzeletviláguk

A gyerekek kedvelik a faragott játékszereketAugusztus első felében tartották meg Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében a harmadik fafaragó- és a második hímzőtábort. A rendezvényen mindenki jól érezte magát. Az asszonyok a hímzéssel, a kisebbjei a szövéssel voltak elfogl...

A gyerekek kedvelik a faragott játékszereket

Augusztus első felében tartották meg Szajánban az Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében a harmadik fafaragó- és a második hímzőtábort.
A rendezvényen mindenki jól érezte magát. Az asszonyok a hímzéssel, a kisebbjei a szövéssel voltak elfoglalva, a fafaragók pedig a művelődési otthon előtt ténykedtek: a pacséri Rózsa Imre vezetésével oszlopokat faragtak a falu központjában levő játszótérhez. Annak a java részét is az előző táborokban készítették el. Rózsa Imre elmondta: leginkább székely mintákat szeret faragni, már csak elfogultságból is, mert a felesége székely származású. Segítő ,,ácsmestere' volt a szenttamási Szép László és Kolenák Tamás, valamint Lázár Dénes.
A kézimunkázókat a szenttamási Kolenák Ibolya vezette, aki egyben a társszervezést vállalta Benyócki Sárával, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonyával, a tábor megálmodójával. Kolenák Ibolya a következőket nyilatkozta:
- Szerencsés ember vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek. Nekem a fő elfoglaltságom a kézimunka, ezt művelem több mint tíz éve Szenttamáson, ahol a tanítványaim még egyetemista korukban is visszajárnak hozzám tanulni. Itt az úri hímzéssel foglalkozunk, valamint fehér lyukhímzéssel, azaz slingeléssel. Ez kihagyhatatlan, hiszen meghatározza a népi hímzésvilágunkat. Régen ebben éltek az asszonyok, slingeléssel készült a kelengye, az öltözet. Szerintem minden nőnek ismernie kell ennek a fortélyait. Szeretnék több fiatalt bevonni a munkába. A hímzés azonnali sikerélményt jelent, eltávolít a televízió és a számítógép passzív élményétől. A szajáni tábor élete külön ízt ad a munkának. Mi itt újkori honfoglalók vagyunk, akik mindenkit szívesen befogadnánk, elvégre a kézimunkáinkból már Budapesten is volt kiállítás.
A szövőket Kolenák Gyöngyi, a gyöngyfűzőket pedig Lázár Rajda Karolina irányította. Benyócki Sára, a tábor fő szervezője az elhangzottakat még néhány adattal egészítette ki:
- A fafaragó tábor ötlete a szajáni Tóth Andrástól származik, aki a magyarországi Rákóczifalván sikert ért el a kopjafájával. Szerettünk volna a falunak is nyújtani valami maradandót. Régebben Gyulán láttam hasonló faragott játszóteret, ezt valósítottuk meg Szajánban is. A rendezvény Európai Uniós és helybeli támogatással jött létre. A 34 résztvevő Magyarcsernyéről, Nagybecskerekről, Muzslyáról, Pacsérról, Szenttamásról, Tornyosról és Nagykikindáról érkezett. A végén főtisztelendő Pósa Gyula felszentelte az új játszótéri építményt, a kézimunkákból pedig kiállítást szerveztünk. A munkával elégedett vagyok, de szerettem volna, ha több helybeli fiatal bekapcsolódik, hiszen ezzel nagyban gazdagodhat az ízlés- és a képzeletviláguk. Művelődési egyesületünk megajándékozta a résztvevőket, de külön öröm volt számukra, hogy a nagykikindai Mester Tibor is hozott saját készítésű ajándékot a gyerekeknek, és meglepett minket a fametszeteivel és a szobraival. Természetesen jövőre is szeretnénk megszervezni a tábort. A tervünk az, hogy a Művelődési Ház előtti teret betöltsük faragott játékokkal, de szeretnénk fametszeteket is készíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..