home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Gazdag édesanya
Nagy Kanász György
2008.05.07.
LXIII. évf. 19. szám

Mária még sohasem vett részt nyilvános vizsgán. Elvileg megtehette volna már eddig is, hogy elmegy leánya valamelyik vizsgájára, hiszen az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán a szóbeli vizsgák nyilvánosak. A nyilvános vizsgalehetőség -- ugyanúgy, mint a nyilvános bírósági tárgyalás -- lehetőv...

Mária még sohasem vett részt nyilvános vizsgán. Elvileg megtehette volna már eddig is, hogy elmegy leánya valamelyik vizsgájára, hiszen az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán a szóbeli vizsgák nyilvánosak. A nyilvános vizsgalehetőség -- ugyanúgy, mint a nyilvános bírósági tárgyalás -- lehetővé teszi a pártatlan értékelést, illetve ítélkezést.
A napokban végre lehetősége nyílt arra, hogy egy munkaszüneti szombaton férjével és a család barátaival leutazzon Újvidékre leánya diplomamunkája megvédésére. Sokáig nem volt kibékülve sem ő, sem a férje lányuk választásával. Kinek kell ma egy okleveles filozófia- vagy logikatanár? -- tették fel pályaválasztáskor többször is gyermeküknek ezt a racionálisnak tűnő kérdést. Andrea azonban hajthatatlan volt. A felvételi vizsgát anya és apa kézen fogva az egyetem előcsarnokában izgulta végig. Máriának ezek a gondolatok cikáztak végig az agytekervényein, amíg dr. Milenko Perović tanszékvezető tanár, a vizsgáztatóbizottság elnöke az egyetemista diplomamunkájának formai és tartalmi kiválóságát ecsetelte. Rövid visszatekintésében nem mulasztotta el megállapítani sem tanítványa szorgalmát, sem a felvételi vizsgán elért maximális pontszámát, sem az általa magyarról szerb nyelvre átültetett Seneca-leveleket. ,,A filozófiai kar legértékesebb diplomamunkái között kap majd helyet Kant teleológiája, és a szerb filozófiaelmélet gazdagabb lesz ezzel a szakdolgozattal, amely részben elismert magyarországi filozófusoknak (akik a szerbiai, sőt az egységes jugoszláviai térségbeli filozófusokhoz mérve is kiváló gondolkodóknak számítanak) az átültetett gondolatait, részben pedig a vizsgázó bátor és eredeti véleményét tükrözik -- állapította meg Perović.
Ezt az eredeti véleményt a Milenko Perović, Željko Kaluđerović és Slobodan Sadžakov összetételű bizottság baráti össztűz alá vette. A tanárjelölt bevezető előadása után az egyetemi tanárok egyenként több kérdést tettek fel a vizsgázónak, aki mindvégig halvány mosollyal az arcán magabiztos és meggyőző előadást tartott hibátlan szerb nyelven és akcentussal, kellemes meglepetést keltve szülei és ismerősei körében. A vendégek szakmailag nem tudták értékelni a filozófusok párbeszédét Descartes vagy Hegel elméleteiről, sem a természetfilozófia vagy az esztétikáról folyó értekezést, de érezték, hogy a jelölt jó úton jár.
Érezte ezt a jelölt édesapja is, aki meglepetten tapasztalta, hogy a filozófusok sokkal mélyrehatóbban tanulják a jogelméletet, mint annak idején ő a jogi egyetemen, jogfilozófiát pedig ő nem is tanult. Ugyanezt elmondták az orvostudományit végzettek is, akik a filozófiai antropológián voltak fennakadva. De fizikusok is, akik a kvantummechanika filozófiai kritikus elméletéhez nem tudtak sokat hozzáfűzni.
A diplomamunka megvédése több mint hetven percig tartott. Utána a bizottság tagjai zártkörű megbeszélést tartottak. A jelölt vizsgájáról a vizsgabizottság elnöke tartott kimerítő értékelést. A bizottság nagy-nagy megelégedettséggel állapította meg, hogy végre, több mint egy évtized után, a vajdasági magyar közösség és az egyetemes magyar tudomány, de Szerbia is, egy szerbül is, magyarul is kiválóan beszélő filozófussal gyarapodott. Ennek köszönhetően pedig a vajdasági magyar középiskolások százai fognak a jövőben megtanulni gondolkodva, nem pedig magolva tanulni. A szülőknek gratulálva a dékán elmondta, hogy ezt a diplomamunkát a bizottság egyöntetűen csakis a lehető legmagasabb osztályzattal, tízessel értékelhette, és mindannyian büszkék tanítványukra.
Mária, hogy valahogy véget vessen a hosszú méltatásnak, azt találta mondani, hogy a család minden pénzét Andrea iskoláztatására költötte, erején felül is, így semmijük sem maradt. ,,Asszonyom, Ön elmondhatja magáról, hogy nagyon gazdag, hiszen nincs a világon annyi pénz, amennyivel ilyen tudást a lányának vásárolni tudna, és egy ilyen gyermek a létező legnagyobb kincs -- vigasztalta meg az örömkönnyekkel küszködő szülőket dr. Milenko Perović.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..