home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Felvételi felkészítő képzőművészetből: Zentán!
Orosz Ibolya
2008.02.27.
LXIII. évf. 9. szám
Felvételi felkészítő képzőművészetből: Zentán!

Bunyik Lili festőművész, szaktanár Újvidéken született. A Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában érettségizett. Egyetemi tanulmányait két évvel ezelőtt fejezte be - az újvidéki Képzőművészeti Akadémián, Vlada Rančić osztályában festészetet tanult. Eddig több mint két tucat...

Bunyik Lili festőművész, szaktanár Újvidéken született. A Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában érettségizett. Egyetemi tanulmányait két évvel ezelőtt fejezte be - az újvidéki Képzőművészeti Akadémián, Vlada Rančić osztályában festészetet tanult. Eddig több mint két tucat hazai és külföldi kiállítást tudhat maga mögött. A PEART csoport, az újvidéki Petőfi Sándor MMK képzőművészeti szakosztályának tagja. Az akadémián beiratkozott a mesterfokozat elvégzésére, miközben tanárként is dolgozik: Újvidéken egy általános és egy középiskolában képzőművészetet tanít.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium ősztől új szakot szeretne nyitni, ahol képzőművészeti technikusok képzése folyna - a magyar tanítási nyelvű intézményben, anyanyelven. ,,Az általános és szaktantermekről, a felszerelésről, a megfelelő végzettségű és képesítésű tanárokról gondoskodni tudunk. Máris három, akadémiát végzett szakember, Bunyik Lili, Balla Ákos és Kókai Elena jelezte segítőkészségét - nyilatkozta lapunknak Gajda Attila, a gimnázium igazgatója. A diáktoborzó, ugyanakkor a jelentkező gyerekeknek való segítés szándékával a Bolyai Farkas Alapítvány felvételre való előkészítő tanfolyamot szervez képzőművészetből: a kurzus március 1-jén, szombaton kezdődik. Vezetője Bunyik Lili újvidéki festőművész és szaktanár lesz, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
- Tavaly az újvidéki Szülők Fórumának szervezésében Pázsin Farkas Juliannával jártuk be a Vajdaságot, hogy diákokat toborozzunk az iparművészeti középiskola első magyar tagozatára. Nehéz feladat volt, hiszen a szülők és diákok zöme akkor hallott először erről az új lehetőségről, s csak ekkor kezdtek el gondolkodni rajta. Az ismeretlentől általában tartanak az emberek, s akik jelentkeztek a felvételire felkészítő tanfolyamra, kezdetben félve, szorongva jöttek a találkozóra - aztán feloldódott a hangulat. A tájékozatlanság miatt továbbá sokan le is késték tavaly a középiskolai jelentkezési határidőt, mert nem tudták, hogy a művészeti és tehetséggondozó iskolákban a felvételi három héttel korábban van. A felvételi felkészítővel kapcsolatban gondot jelentett, hogy nagyon időszűkében voltunk. Mindössze egy hónap, 4 hétvége állt a rendelkezésünkre, s bizony megesett, hogy egy találkozó alkalmával tíz órát is dolgoztunk. Ha kis létszámmal is, de megnyílt a magyar tagozat, amiből az a tanulság: az akarat volt az erősebb. És ez nagyon jó.
A zentai önkormányzatban és a tehetséggondozó gimnáziumban erős az akarat, hogy a Tisza-parti kisvárosban megnyíljon az új szak: megkezdje munkáját a képzőművészeti technikusokat képző magyar tagozat. Az akarat és a szándék erejét bizonyítja, hogy az iskola komoly előkészítő tanfolyamot szervez, amely március elején kezdődik, és egészen május 24-éig tart. Érdeklődni és jelentkezni a 024/816-700-as telefonszámon, e-mailben vagy személyesem, a Posta utca 18. szám alatt lehet.
- Már rajtban szervezettebb lesz ez az idei zentai felkészítő, és elég időnk is lesz a munkára. Az első találkozásra március 1-jén, szombaton kerül sor, azt követően pedig 6 hétvégén (pénteken és szombaton) dolgozunk a diákokkal. A dátumok: március 1415; április 1112 és 1819; május 910, 1617 és 3224. A pénteken délutánokat rajzolással kezdjük, másnap, szombaton délelőtt festészettel, szombat délután pedig szobrászattal foglalkozunk. Munkánkhoz a legjobb minőségű anyagot szerezzük majd be Újvidékről. Az újvidéki iparművészeti középiskolában és a zentai képzőművészeti tagozaton is ebből a három tantárgyból - rajzolásból, festészetből (csendélet) és szobrászatból (dombormű vagy háromdimenziós tárgy) - tartanak felvételi vizsgát. Erről majd a személyes találkozások alkalmával részletesen beszélek. Találkozunk tehát március 1-jén 9.30-kor a Bolyai gimnáziumban Zentán, ahová nemcsak a jelentkező diákokat, hanem a szüleiket is várom. Nem feltétel, de nagyon jó lenne, ha minden gyerek hozna magával az eddigi rajzaiból, festményeiből, vagy (ha fényképezéssel foglalkozik) a fotóiból. Mert ha ránézek valakinek a munkáira, tudom, hogyan gondolkodik, és könnyebb lesz a kapcsolatteremtés, a munka is. El ne felejtsük aláhúzni: ez az előkészítő nem kötelező. Nemcsak az a gyerek pályázhat a tagozatra, aki a tanfolyamot befejezte. Azok a gyerekek is pályázhatnak, akik nem jártak előkészítőbe. åket is szívesen látom, ha benéznek hozzánk egy órára, s a foglalkozáson látják, milyen feladatok várnak rájuk a felvételin.
Az újvidéki formatervezői iskolában 5 szak választható, ezek közül Zentán az általános szak, a képzőművészeti technikusokat képző nyílna meg. Mit kell tudni róla?
- A képzőművészeti technikusi szak jó megoldás, mert a legtöbbet nyújtja. Az alapoktól kezdve a különböző festői technikákat lehet elsajátítani, így fejleszti a tanuló individualitását, vizualitását és térbeli percepcióját. Az általános tantárgyak mellett szaktantárgyakat tanulnak a diákok: művészettörténelmet, civilizációtörténelmet, képzőművészeti elemeket, rajzolást, festészetet, grafikát, freskó- és mozaiktechnológiát és a konzerváció alapjait. Az általános tantárgyak közül matematikát 2 évig tanulnak. A szakközépiskolai diplomával olyan munkahelyen lehet elhelyezkedni, ami kreativitást igényel: pl. színpadi dekoráció tervezése, díszlettervezés, ruhatervező asszisztens. Ugyanakkor ennek a szaknak az elvégzése olyan előtudást és előkészítést nyújt, amely elegendő a művészeti akadémiára való felvételre. Az akadémián több szak közül lehet választani: festészet, grafika, szobrászat, fényképészet, intermediális szak. Az akadémia elvégzése után a fiatalnak még bővebb az elhelyezkedési lehetősége: olyan tantárgyakat taníthat, mint a rajzolás, festészet, művészettörténelem, képzőművészeti elemek... A nem szakmán belüli továbbtanulási lehetőségekről a gimnázium tájékoztatja majd az érdeklődő diákokat és szülőket.
Végül, de nem utolsósorban megkérdeztük a fiatal művésztől és tanártól, hol nyíljon meg a magyar tagozat: Újvidéken - ahol a szakiskolának nagy hagyománya és jó felszereltsége van (a tavalyi első magyar tagozat megnyitásakor azonban mintha a fogadókészséggel lett volna baj) - vagy Zentán, ahol a természetes nyelvi környezet mellett fogadókészség is van?
- Tartózkodni szeretnék a véleménynyilvánítástól. Mindkettőnek megvannak az előnyei, és megvannak a hátrányai. Én hagynám, hogy a gyerekek és a szülők döntsenek. Azt remélem, hogy Újvidéken és Zentán is megnyílik a magyar tagozat, s majd az idő megmutatja, hogy melyik megoldás a jobb - nyilatkozta Bunyik Lili.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..