home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ez történt 2023-ban a nagyvilágban
Talpai Lóránt
2023.12.28.
LXXVIII. évf. 52. szám
Ez történt 2023-ban a nagyvilágban

Külpolitikai összefoglaló

Örök nyugalomra helyezték a volt egyházfőt

Az esztendő legelején helyezték végső nyugalomra Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápát. A búcsúztatása az egyszerűség jegyében történt. A gyászmisét Ferenc pápa celebrálta, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte el a nyolcvanhat éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt. A prédikációt Ferenc pápa tartotta. A mise után a ciprusfa koporsót a Szent Péter-székesegyházba vitték, majd a nyilvánosság kizárásával egy cinkből készült koporsóba, azt pedig egy tölgyfa koporsóba helyezték, és leeresztették a székesegyház kriptájába. XVI. Benedeket abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol korábban XXIII. János pápa, majd 2011-beli boldoggá avatásáig II. János Pál is nyugodott.

 

Horvátországban bevezették az eurót

Január 1-jén forgalomba került az euró Horvátországban, és ezzel az Európai Unió húsz tagállamában fizetnek a közös európai pénznemben. Üdvözlöm Horvátországot az euró családjában és az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának frankfurti asztalánál — mondta Christine Lagarde, az EKB elnöke. Horvátország keményen megdolgozott azért, hogy az euróövezet huszadik tagja legyen, és munkája meghozta a gyümölcsét. Gratulálok a horvát embereknek. Ez is tanúsítja, hogy az euró vonzó valuta, mely stabilitást hoz a tagoknak. Horvátország euróövezeti csatlakozásával a Hrvatska Narodna Banka, az ország nemzeti központi bankja az eurórendszer tagja lett.

 

Hatalmas földrengés Törökországban és Szíriában

Csaknem 40 000-en vesztették életüket a törökországi és a szíriai földrengések miatt, a sérültek száma pedig meghaladta a 100 000-et. Sokan a romok alatt rekedtek, a mentőcsapatok napokig számos áldozatot találtak. A természeti katasztrófa epicentruma 18 kilométer mélyen, Gaziantep településtől körülbelül 33 kilométerre volt. A török hatóságok az első nagy erejű rengés után mintegy 700 utórengést regisztráltak. A török elnök bejelentette, a károsult családoknak 10 000 líra (mintegy 500 euró) anyagi támogatást nyújt a kormányzat.


Fotók: MTI

 

Végleg lezárult a Brexit

A londoni alsóház a jelentős kormánypárti lázadás ellenére nagy többséggel elfogadta az észak-írországi protokollt felváltó Windsori Keretmegállapodást. A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó megállapodásra 515 képviselő voksolt, 29-en ellene szavaztak, hozzávetőleg 100-an tartózkodtak. Ezáltal végleg lezárult az Európai Uniótól való brit elszakadási folyamat.

 

Megkoronázták III. Károlyt

A tavasz végén III. Károly koronázási ceremóniája visszafogottabb volt, mint egykor II. Erzsébeté. Az akkori 8000 meghívottal szemben mintegy 2000 vendég vett közvetlenül részt az eseményeken. Az ünnepség után, május 8-án az egész Egyesült Királyságban munkaszüneti nap volt. A koronázási hétvégén pedig Anglia- és Wales-szerte két órával tovább tartottak nyitva a kocsmák, klubok és bárok. A Big Help Out kezdeményezés keretében az emberek utcabálokat szerveztek, és különféle önkéntes projektumokban vettek részt. A Buckingham-palota körül is számos eseményt rendeztek, többek között Andrea Bocelli, Katy Perry, a Take That, Lionel Richie, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench adott koncertet a windsori kastélyban. Ezeket 20 000-en tekinthették meg a helyszínen, a szerencsés közönséget országos sorshúzáson választották ki.

 

A Wagner-csoport lázadása

2023. június 23-án a Wagner-csoport nevű orosz magánhadsereg fellázadt az orosz kormány ellen. A zendülés az orosz védelmi minisztérium és Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője közötti fokozódó feszültségek közepette alakult ki. Prigozsin erői elfoglalták Rosztov-na-Donu és a Déli Katonai Körzet főhadiszállását, és páncélos oszlopban Moszkva felé haladtak. Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalások után Prigozsin beleegyezett a lemondásba, és június 24-én késő este megkezdte a visszavonulást Rosztov-na-Donból. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat a büntető törvénykönyv 279. cikke alapján eljárást indított fegyveres felkelés miatt, de június 27-én lezárta, és ejtette a vádakat, mondván: a lázadók leállították a bűncselekmény elkövetésére közvetlenül irányuló tevékenységeket. A megmozdulás során az orosz hadsereg legalább 13 katonája halt meg, míg 2 orosz katonai disszidens a Wagner oldalán harcolva hunyt el.

 

Ismét vádat emeltek Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. A volt elnök közlését ügyvédje, Alina Habba erősítette meg a Fox News műsorában. Trump a közösségimédia-oldalán, a Truth Social felületén közölte: a kormányzat értesítette ügyvédeit, hogy megtörtént a vádemelés. Tudatta: június 13-ára idézték be Miami szövetségi bíróságára. Ártatlan ember vagyok — írta a politikus, aki nehezményezte, hogy ellene vádat emelnek, miközben Joe Biden elnök korábbi irodáiban és ingatlanjaiban 1850 doboznyi iratot találtak a hatóságok.

 

Megkezdődött a klímaösszeomlás

A Meteorológiai Világszervezet bejelentése szerint az idei nyár volt a valaha mért legmelegebb a Föld északi féltekéjén. Az ENSZ szakosított intézménye az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus adataira hivatkozva azt is közölte, hogy az idei volt a valaha rögzített legforróbb augusztus: az iparosítás előtti korszak átlagánál feltehetően 1,5 Celsius-fokkal melegebb, illetve egyúttal a második legmelegebb hónap 2023 júliusa után. A júniustól augusztusig tartó időszakban, vagyis az északi félteke nyarán az átlaghőmérséklet 16,77 Celsius-fok volt, mely 0,66 fokkal haladja meg az 1991 és 2020 közötti periódus átlagát, és jelentősen magasabb, mint a korábbi, 2019. évi 16,48 Celsius-fok. Megkezdődött a klímaösszeomlás — reagált közleményében a bejelentésre António Guterres ENSZ-főtitkár.

 

4,2 millióan menekültek el Ukrajnából

Szeptember végéig 4 186 165 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet nyújtó menedékes státuszt kaptak az Európai Unió valamely tagállamában — tájékoztatott az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború elől Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, melynek révén egyebek mellett egészségügyi ellátást kaphatnak, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak. A legnagyobb számszerű növekedést Németországban, Hollandiában és Írországban jegyezték fel. A háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek a legtöbb ilyen jogállást Németország (1 194 900), majd Lengyelország (958 655) és Csehország 357 960 adta.

 

A vérontás következményei Ukrajnában és Kárpátalján

A csaknem hétszáz napja tartó ukrajnai háború több millió embert tett földönfutóvá, és egy egész ország életét keserítette meg. Aki úgy döntött, hogy Ukrajnában marad, annak hozzá kellett szoknia az új valósághoz, és fel kellett fognia azt, hogy már semmi sem olyan, mint 2022. február 24-e előtt volt. A háborút gazdasági nehézségek és áremelkedések követték, kevés a jól fizető munkahely, helyenként pedig munkaerőhiány tapasztalható. A folyamatos katonai mozgósítás számtalan családban okozott tragédiát. Nemcsak ukránok, de kárpátaljai magyarok is elestek, és szinte mindennapossá váltak a katonatemetések.

 

Kitört a palesztin—izraeli háború

Szinte napra pontosan ötven évvel a jom kippuri háború kezdete után, október elején 2500 rakétát lőtt ki a Hamász Izraelre, miközben palesztin fegyveres alakulatok izraeli területekre törtek be. Válaszul az Izraeli Védelmi Erők bejelentette, hogy gázai célpontokat támad. Izrael háborúban áll — mondta Benjámín Netanjáhú miniszterelnök, miután rakéták özöne zúdult minden előjel nélkül Izraelre. A nyugati világ több országa is elítélte a Hamász erőszakos fellépését, és terrorizmusnak minősítette a szervezet stratégiáját. Az Egyesült Államok kormánya pedig bejelentette, Izraelt támogatja, és mindent meg fog tenni az ország megsegítésére.

 

Budapest 150. születésnapja

1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest. Az évforduló alkalmából változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várták az érdeklődőket a fővárosban. Budapest 150. születésnapja alkalmából újranyitott a Merlin Színház, az emberek birtokba vehették a városháza udvarát, valamint sétány nyílt a Károly körút és a Városház utca között. Budapest 150. születésnapja alkalmából a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tartott a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen adták át a Budapestért díjat, a Pro Urbe Budapest díjat és a Budapest Díszpolgára elismerést. Mindezek mellett egy különleges, a főváros történelmét bemutató film is készült az évfordulóra.

 

Vasúti újjászületés

Szabadka és Szeged között, nyolc év kihagyás után, november 28-a óta újra közlekedik személyvonat. A két város közötti vasútvonal újjászületett, vele együtt a nyomvonal mentén lévő vasútállomásokat is eredeti állapotukba állították vissza, Szabadkán pedig felújítják a központi vasútállomás épületét a Budapest és Belgrád közötti gyorsvasútfejlesztés részeként. Emellett a Szabadka—Baja vasútvonal rekonstrukciójának előzetes terve is elkészült. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..