home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Esztétikum és minőség a kutyusoknak is
Salvai Ramona
2018.03.29.
LXXIII. évf. 12. szám
Esztétikum és minőség a kutyusoknak is

Interjú Molnár Melindával, a Madzag tervezőjével és alapítójával

Molnár Melinda, a Madzag brand megálmodója, tervezője, alapítója, valamint a budapesti kutyás közösség aktív tagja. Melinda nemcsak lelkes gazdiként van jelen, de egyedi tervezésű kutyakiegészítői által színesíti is a szcénát. A márka alapítását egy madridi utazás és saját kutyusa, Habók inspirálta. Életformáról, tervezésről, márkaépítésről, Budapestről, MOMÉ-s élményekről és közösségformálásról beszélgettünk.

* Ha néhány mondatban kellene jellemezned magad és azt, amivel foglalkozol, hogyan mutatkoznál be?

— Azt mondanám, hogy tervező vagyok, de semmiképp sem digitális, ez fontos. Azt szeretem és élvezem, ha felületekkel, kézzelfogható dolgokkal, természetes anyagokkal dolgozhatok. Jelenleg olyan termékeket tervezek és készítek, amelyek a felelős és tudatos városi kutyatartás kellékei.

* Mesélnél egy kicsit a kezdetekről? Kezdve onnan, hogy megfogalmazódott benned az elképzelés, egészen odáig, hogy ezek a tervek megfogható valósággá váltak.

— Ez nagyon gyorsan történt. Madridban dolgoztam egy szuper formatervező stúdióban, és akkor már megvolt Habók, a kutyusom. Sajnos itthon maradt Budapesten az akkori barátommal. Nagyon szerettem volna neki hazahozni egy darab Spanyolországot, de sajnos nem találtam agárnyakörvet az ő méretében. Ez indított el bennem egy kutatási folyamatot. Sokat kerestem a neten, és azt láttam, hogy sokan kínálnak kutyás termékeket, de csak a hagyományőrző bőrdíszműves termékek és a printelt, kínai, Supermanes műanyag- vagy textilszalagok közül lehetett választani. Ezek közül egyik sem tükrözte azt, amit kerestem. Így jutottam el a gondolathoz, hogy a számomra létező vizuális kultúrát kellene közelíteni a kutyatartókéhoz. Ez 2013-ban volt, azóta sok változás történt ebben a szegmensben, szerencsére sok szép termék közül lehet válogatni. Eleinte nem gondoltam arra, hogy ebből vállalkozást hozzak létre, csak beleugrottam, mert volt egy üres félévem a diplomáig. Hamar összeraktam az arculatot és az első kollekciót, mely a Bauhausból inspirálódott. Azt nagyon pontosan tudtam, hogy mit szeretnék látni, de előtte sosem dolgoztam bőrrel, így a modellezés nehézkes volt. Nem tudtam, milyen határok között lehet mozogni ezzel az anyaggal. Berecz Vanda — aki korábban évfolyamtársam volt a MOME-n — végtelen türelemmel tanított meg bánni az eszközökkel, az anyagokkal, a varrógéppel... Valójában három hónap alatt összeraktam a kollekciót, Lőrinczi Gergely csodálatosan befotózta, én pedig nagyon boldog voltam.

* Hogyan telik egy napod? Követsz bármilyen rutint?

— Igen, van rutin. Ezért is lett kutyám öt és fél éve, mert káoszprofesszor vagyok. Főszabályként a reggeleket törekszem megadni magamnak. Ez annyit tesz, hogy a reggeli séta Habókkal otthonról a műhelybe nem rohanós, jelen vagyok, nem a telefonom nyomkodom. Megiszok közben egy jó kávét, beszélgetek a kutyás barátokkal, és mire beérünk, már a munkára tudok koncentrálni. Ez persze oda vezet, hogy néha este is dolgozom, de nekem ez a ritmus működik. Keretek között kell tartanom a munkának azt a részét, amikor a megrendelők számára elérhető vagyok. Hétvégén például nem válaszolok nekik. Ez nagyon nehéz, de muszáj meghúznom a határt, mert különben kifolyik a kezem közül az idő, és nem tudok tervezni vele. A hétvégéken próbálok feltöltődni, bár lassan két éve a szombatok vagy iskolában, vagy vásárokon telnek, de ami ezenkívül marad belőlük, az a családomé, Habóké és a barátoké. 

* Kik a Madzag követői? Hasonlítanak rád?

— A Madzag által nagyon sok pozitív élmény ér.
Valamiért sok kedves ember veszi a termékeket, amiért rettentő hálás vagyok. Azt hiszem, abban mindenképp hasonlítunk, hogy nagyon szeretjük a kutyáinkat és a várost, ahol élünk. A felelős kutyatartás életforma, melyet egyre többen választanak Budapesten is. Sokan azért, mert gyerekkori álmuk egy kutya, sokan, mert egyedül vannak, és szeretnének egy társat maguk mellé, mások pedig azért, hogy kipróbálják, hogy a párkapcsolatukban hogyan működik a közös gondoskodás egy harmadikról. Sok közös van bennünk, szeretek úgy gondolni rájuk, mintha egy nagy falka lennénk, mely közös értékeket tart szem előtt. Például támogatjuk az örökbefogadást, felszedjük a kutyakakit, vigyázunk egymás kutyáira és a nemkutyásokra is tekintettel vagyunk. :) Főként fiatal városi nők követnek a közép-európai régióból. Izgalmas látni például, hogy egyre több a cseh, a lengyel, a szlovák vásárlóm, akik az Instagramon találnak meg, vagy ajánlás alapján. A Facebookon főleg a magyar vevőimmel tartom a kapcsolatot.

* Mi az, amit szem előtt tartasz a tervezés és a márkaépítés során is?

— A bőrben azt szeretem, hogy velünk változik, jellegzetes illata, tapintása, története van, és mégis időtálló, klasszikus formavilágot teremthetek vele. Viszonylag kevés hulladékkal tudok dolgozni, ez fontos számomra. Azt is le kell szögezni azonban, hogy ezek nagy igénybevételnek kitett használati tárgyak, ezért sajnos nem az örökkévalóságnak készülnek — sokszor áldozatul esnek a tűhegyes fogacskáknak.  A kollekciók darabjait mindig tesztelem. Na, nem Habókon, mert ő nem egy hiperaktív kutyus, de van tesztcsoportunk igazi kutyafenegyerekekkel. Ezért is jobb, ha kollekciókban tudok gondolkodni, és nem az egyedi megrendelések kerülnek előtérbe. A vízióm az, hogy egyszemélyes szerelemprojektumból egy olyan lifestyle márka jöjjön létre, amely koherens, társadalmi és gazdasági értéket képvisel, és büszkén tartozik a falkához sok-sok felelős városi kutyás, világszerte.

* Nemrégiben egy porcelán etetőtál-kollekcióval is előálltál. Ez tovább bővíti a repertoárodat, a tervezésen kívül pedig blogot is vezetsz, ahol olyanokkal készítesz interjúkat, akik maguk is kutyatartók. Tudatosan kitűzött célod a brand termékkínálatának vagy szolgáltatásaink bővítése?

— Hosszú volt az út, de végül rátaláltam Mihály Gyula keramikusművészre, aki kidolgozott egy technológiát, és létrehozta a tálakat, pontosan úgy, ahogy megálmodtam. Gyönyörű tárgyakat készítettünk, és tovább folytatjuk az együttműködést. Húsvétig felkerülnek a tálkák a webshopra is, egyelőre csak a stúdióban lehet válogatni a készletből. A blogon az interjúkat Kárász Karolina fotóssal közösen készítjük. Nagyon hálás vagyok neki, hogy velem tart. Olyan budapesti fiatalokat mutatunk be, akik nemcsak felelős kutyatartók, de színesítik a kutyás közeget, értéket teremtenek munkájukkal, és büszkék vagyunk rájuk. Ez a felület is bővül, terveink szerint egy állatorvossal, aki tanácsokat ad a városi szituációkra. A termékfejlesztésbe és a termékpaletta rendszerezésébe nemrég bekapcsolódott Naszádi Anna is, aki egyetemi csoporttársam volt formatervező szakon, így jobban tudunk a fejlődésre, fejlesztésre fókuszálni.

* Eddig a budapesti stúdiódban lehetett veled személyesen találkozni. Emellett több dizájnvásár és főleg kutyás esemény állandó látogatója vagy, decemberben pedig egy önálló eseményt is szerveztetek, egy úgynevezett kutyás brunchra került sor a Hadik Irodalmi Kávéházban. Mennyire tartod fontosnak a személyes kapcsolattartást és a találkozási lehetőségeket a márkád esetében?

— Nagyon fontos a személyes kapcsolat. Egyrészt ezek a termékek főként akkor élnek, ha meg lehet őket fogni, fel tudod próbálni a kutyusodra, érzed, hogy van benne anyag, rendesen össze van rakva, puha, illatos, színes, szóval kapcsolatba kerülsz vele. Fotón teljesen más. Egy-egy esemény arra is jó, hogy visszacsatolást kapjak a termékekkel kapcsolatban, az érdeklődő gazdik kérdezhetnek, megismerkedünk. Lehet, hogy nem vásárolnak azonnal, de tudomást szereznek rólunk. A kutyás brunch nagyon jól sikerült, hamarosan szeretnénk megismételni, csak süssön végre a nap. :)

* Habár kész kollekciókat és termékeket is gyártasz, gyakori, hogy személyre szabott darabokat vásárolnak tőled. Az utóbbihoz pedig nélkülözhetetlen egy személyesebb kapcsolat kialakítása. Hogyan történik nálad egy ilyen megkeresés teljesítése?

— Megkeresnek telefonon, e-mailen vagy Instagramon, Facebookon, és ha van rá lehetőség, szeretem, ha személyesen tudunk találkozni. Igyekszem mindenben segíteni a vásárlót, színkombinációkat készítek, tanácsot adok a fajtához illő fazon és méret kiválasztásához, majd pedig ha megszületett a döntés, elkészítem a darabot. De jó lenne az egyedi megrendelésekről áttenni a fókuszt a kollekciókra, hiszen a fő cél ezek értékesítése.

* A tanulmányaidat a MOME-n folytattad. Mit tartasz a legfontosabbnak, amit innen vittél magaddal?

— Nehéz kérdés... Talán a felmerülő (nem csak tervezési) feladatok megközelítése. Hogy azonosítod a problémád, felkutatod a lehetséges megoldásokat — a lehetetlennek tűnőket is —, és ebből összegyúrsz egy működő dolgot, teszteled, és alakítasz rajta, amíg jó nem lesz. És azt, hogy figyeljek a többiekre, mert nagyon sokan sokféleképp közelítjük meg ugyanazt a kérdést, és nagyon szép, izgalmas megoldások születnek a szemünk előtt, ha nyitottak vagyunk.

* Hogyan látod a márkádat három év múlva?

— Három év múlva? Remélem a Madzag piacvezető lesz itthon, és jelentős márkának fog számítani Európában. Terveim szerint nemcsak a kutyusoknak fogunk termékeket kínálni, de ez maradjon a jövő zenéje.


A Madzagot itt követheted online:
https://www.facebook.com/madzagdog
https://www.instagram.com/madzagdog
https://madzagdog.com

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..