home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Emlékezés, ima, intelem
Szilágyi Edit
2011.11.09.
LXVI. évf. 45. szám
Emlékezés, ima, intelem

Kern Imre szól az egybegyűltekhezOktóber végére Óbecsén is virágpompába öltözött a belvárosi katolikus temető. A szokásos meghitt csendet zsongás váltotta fel. A sírok mellett összejöttek a családok, egymásra találtak a rokonok, ismerősök. November első és második napja itt is az ünnep jegy...

Kern Imre szól az egybegyűltekhez

Október végére Óbecsén is virágpompába öltözött a belvárosi katolikus temető. A szokásos meghitt csendet zsongás váltotta fel. A sírok mellett összejöttek a családok, egymásra találtak a rokonok, ismerősök. November első és második napja itt is az ünnep jegyében telt el. Mindenszentek ünnepe és a halottak napja felszínre hozta az emlékeket, imára kulcsolta a hívő emberek kezét, és üzent a jövőnek: vigyázzunk magunkra, őrizzük egymást, tartsunk össze.
Az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatok emlékére felállított kopjafánál az idén is megemlékeztek az óbecseiek azokról, akik ártatlan áldozatokként vesztették életüket. Azóta évtizedek múltak el, mutatkozni kezdtek a megbékélés jelei (vagy csak ezt szerettük volna látni?), amikor törvénnyel hozták vissza a múlt árnyékait, azzal is gátolva az áldozatok feltétel nélküli erkölcsi, anyagi és politikai rehabilitációját.
Az egybegyűltekhez a VMSZ nevében Kern Imre szólt, majd Knézi Péter, Óbecse polgármestere, továbbá Varnyú Ilona a VMDP képviseletében, valamint Budislav Medurić alpolgármester az önkormányzat nevében. Teleki Júlia az áldozatok és hozzátartozók nevében osztotta meg gondolatait, és mondta el alkalmi versét, majd ft. Fuderer László plébános megszentelte az emlékhelyet. Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, a pártok és a civil szervezetek képviselői és az áldozatok hozzátartozói a kopjafánál elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezést meghitté tette a Stefaniga Nagy Ottília által vezetett kórus alkalomhoz illő éneke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..