home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emlékek bűvkörében
Szilágyi Edit
2015.03.31.
LXX. évf. 12. szám
Emlékek bűvkörében

60 éves az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola — Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola március 27-én ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. A kezdetekre és a folytatásra az azonos nevet viselő magyar kultúrkörben, illetve az iskola előcsarnokában emlékezett volt és mostani diák, tanár, igazgató.

A rendezvényt, melyen a diákok remek produkciókkal idézték fel a letűnt idők történéseit, megtisztelték jelenlétükkel: Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Peter Viđikan, az újvidéki iskolakerület vezetője, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kinka Erzsébet községi elnökhelyettes, Szilágyi Edit, a községi képviselő-testület elnökhelyettese, valamint Stefaniga Csaba, Svetlana Vuletić és Jelenić Miomir tanácstagok. Az ünneplő közönség köreiben voltak a társintézmények, iskolák, óvodák, művelődési, művészeti és szolgáltató intézmények képviselői, munkatársai.

Az óbecsei Alsóvárosban 1892-ben épült fel az első tanoda. A Mátyás Király Népiskolaként ismert elemi iskola négy-, illetve hatosztályos volt. A járási népbizottság 1955-ben meghozott határozata alapján nyolcosztályos általános iskolaként folytatta oktató-nevelő munkáját. Előbb III-as Számú Általános Iskola néven, majd ugyanabban az évben felvette Petőfi Sándor nevét. 

Az elmúlt hat évtized alatt nemcsak fennmaradt, hanem tiszteletre méltó tanintézménnyé növekedett. Diákjai, pedagógusai tették azzá, amivé lett. Tizennyolc magyar, tíz szerb és két-két kombinált osztályában több mint 300 tanuló gyarapíthatja tudását, de falain belül a hat évtized alatt több mint 30 000 diák végezte általános iskolai tanulmányait.

A Petőfi Sándor Általános Iskola születésnapján Szűcs Budai Engelbert iskolaigazgató Smitht idézve köszöntötte az egybegyűlteket.

A siker azokhoz pártol, akik elég energikusak, hogy dolgozzanak érte,
elég bizakodóak, hogy higgyenek benne,
elég türelmesek, hogy várjanak rá,
elég bátrak, hogy megragadják
és elég erősek, hogy megtartsák.

„A mi munkánk csapatmunka” — mondta. — „Nagyon fontos, hogy meglegyen az összhang, mindenki értse egy szemvillanásból, hogy mit kell tennie, hogy igazán, szívből közös legyen a cél. Ám a csapat nemcsak a csapatszellemtől jó, hanem attól, ha tagjai mindnyájan külön-külön is elhivatott és avatott mesterei szakmájuknak. „Miért fontos az iskola?” — tette fel a kérdést, majd adta meg a választ: „Mert az iskoláskorba érve egészen új minőségű közösségi lét kezdődik. A kisgyermek, aki éppen felfedezte és a világban elhelyezte önmagát, megtapasztalja, hogy csak társakkal körülvéve lehet boldog és értelmes életet teremteni. Mindennapjaihoz útitársakat, vágyaihoz támogatót, a bonyolultan szép világba utat mutató felnőttet, jóban-rosszban barátot itt talál először.”

A diákok színvonalas műsorral idézték fel a múlt történéseit. Játszi könnyedséggel vállalták a műsorvezető szerepét, a táncos, verses, zenés programot pedig okkal, joggal díjazta a közönség vastapssal.

Az évforduló alkalmából jutalmat kaptak a legeredményesebb tanulók: Kákonyi Balázs, Tallós Hédi, Kiskomáromi Zsolna és Aleksandra Mrđanov az alsós tagozatokról, valamint Varnyú Kinga, Szabó Beatrix, Fazekas Sára és Nikola Tomić a felsősök közül.

Az iskolanap alkalmából meghirdetett irodalmi és képzőművészeti pályázat kitüntetettjei: Kisutcai Szilárd, Miroslav Mrđanov, Pekár Noémi, Teodor Velicki, valamint Becsei Hunor, Kákonyi Balázs, Budai Adrián és Német Tamás.

Az elismerés és hála virágait a tíz-, húsz-, harminc- és harmincöt éves odaadó munkáért Ćuk Daniella, Tufegdžić Mónika, Varró Stefánia és Cseszák-Bezzegh Julianna kapta.

Az iskola egykori igazgatója emléklapot Szűcs Budai Engelbert elődeinek — Berec Tamásnak, Szűcs Andrásnak, Doroslovački Danilónak, Máté Ágotának, Krstić Dragicának, Csasznyi Istvánnak, Benák Erzszébetnek és Cseszák-Bezzegh Juliannának — adta át.

Berec Tamás egykori igazgató a felszólalásában kiemelte, hogy a valaha nagyhírű iskolára, melyben ő is tanított fizikát és matematikát, napjainkban is ugyanaz a szellemiség jellemző, mint a régi időkben. Ezt a gyerekek fellépéséből, a műsorba, az iskola falain belül a nevelésbe fektetett munkából állapította meg. Számára ez nagyon szívmelengető érzés, s erre büszkék lehetnek a szülők is, akik ebbe az intézménybe járatják a gyermekeiket.

A megjelentek egyperces főhajtással emlékeztek azokra, akik már nincsenek az élők sorában.

Az iskola támogatóinak (a tartományi titkárságnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, az óbecsei önkormányzatnak s a helyi vállalkozóknak) felsorolása után az ünneplő közönség megtekintette a jubileum alkalmából rendezett kiállítást.

Kezében a Figyelővel, az iskola diáklapjának legfrissebb számával, mindenki tovább görgethette az emlékek fonalát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..