home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Emberközpontú programírás
Bíró Tímea
2018.08.24.
LXXIII. évf. 33. szám
Emberközpontú programírás

Lelkesek, fiatalok, céltudatosak, és szeretik a kihívásokat.

Négy programozó Mezei Zoltán koordinálásával szoftvereket fejleszt a szabadkai Korzó egyik patinás épületében. Kalapácshang és gépek zúgása tolakodik bele a beszélgetésbe, minden jel arra utal, hogy itt valami új születik.

Mezei Zoltán a színművészi hivatásán kívül jártas volt ugyan a technika világában is, az informatikáéban azonban nem, viszont egy szerencsés találkozásnak köszönhetően mára ez megváltozott. Elmondása szerint nem titok, hogy kereste a lehetőségeket, hiszen háromgyerekes családapaként, és egy házhitel terhével, úgy érezte, a normális egzisztencia megteremtéséhez a színjátszáson kívül muszáj még valamibe beletanulnia.

— Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy megkerestek ezzel a munkaajánlattal. Egy kollégám javasolt egy budapesti cégnek, az IP Systemsnek, mely terjeszkedni szeretne. Egy középvállalatról beszélünk, mely szoftverfejlesztéssel foglalkozik, és olyan embert keresett, aki menedzselné a leányvállalatot, akinek van csapatépítői gyakorlata, helyismerete, kapcsolatrendszere, és természetesen megbízható. A cégtulajdonos Füzi Ákos, akivel már az első beszélgetés során megtapasztaltuk, hogy egymásra tudunk hangolódni. Kértem tőle gondolkodási időt, és alaposan áttanulmányoztam a kapott anyagot, hogy lássam, hogyan is működik valójában a cég. Két-három beszélgetés után úgy döntöttem, belevágok. Mindez tavaly nyáron történt, és lázasan kezdtem keresni, kutatni programozók után, míg rá nem leltem a mostani csapatra, mely nagyon lelkiismeretes és lendületes fiatalokból áll.


A programozók munka közben (a szerző felvételei)

Az IP Systems szabadkai leányvállalata IP Energy néven tevékenykedik a Korzón, viszont interneten és telefonon folyamatosan konzultál a budapesti anyavállalattal. Minden nap egy reggeli stand-up meetinggel kezdődik, amikor megbeszélik az előző napot és az aznapra vonatkozó munkatervet.

— Az a munkamódszer, amellyel a cég dolgozik, rendkívül emberközpontú és teljesítményorientált, de nem pusztán a teljesítményt várja el a programozóktól, hanem megkérdezi, hogy egy-egy feladat sikeres elvégzéséhez mire van szükségük. Ezt Scrum módszernek nevezik, és fontos tényezője, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk a megrendelővel. Amint kész egy rétege a munkának, megmutatjuk neki, hogy lássuk, elégedett-e vele, esetleg mely részeken szeretne változtatni. Folyamatos pulzáláson és változtatásokon esik át a projektum, hogy a végén az jöjjön létre, amit a megrendelő eltervezett. Ezen a téren nagyon sok hasonlóságot fedeztem fel a színházzal, hiszen ahogyan a színésznek, úgy a programozónak is át kell szűrnie magán bizonyos dolgokat. Nagyon pezsgő és dinamikus, mindeközben emberbarát tevékenységet végzünk, hiszen ahhoz, hogy a programozó sikeresen dolgozzon és fejlődjön, a cégvezetőnek azt kell néznie, hogy megteremtse az ehhez szükséges feltételeket.

A fiatal programozók több állásinterjún is átestek, mielőtt elkezdtek dolgozni, illetve Miskolcon és Budapesten is részt vettek egy képzésen, melyen tökéletesítették a tudásukat.

— Az alapcsapat már működik, ezért olyan társakat keresünk a fejlesztői munkához, akik csatlakoznának hozzánk. JAVA-s programozókra is igényt tartunk. A honlapunkon pontos információt lehet kapni arról, milyen szaktudású személyeket keresünk. Fontos, hogy a jelentkező tudjon magyarul. A programozás nyelve angol, viszont a hétköznapokban a kommunikáció és a magyarországiakkal való megbeszélések magyarul folynak. Bátran ajánlom ezt a munkát az érdeklődőknek, nagyon inspiráló, dinamikus, és bármilyen fennakadásnál azonnali segítséget kapok a budapesti kollégáktól. Szeretnénk az észak-bácskai lakosságot mielőbb megismertetni a céggel és a tevékenységeinkkel. Ha a nulláról kellett volna kezdeni, akkor nem mertem volna belevágni, így azonban, hogy ilyen biztos háttér áll mögöttünk, azt érzem, nem volt hiábavaló. A cég nem olcsó munkaerőt keres, és nem titkolt célja, hogy segítse az itthon maradást, vagyis az embereknek ne kelljen külföldre költözniük a jobb megélhetés reményében. Ez a munka lehetővé teszi, hogy munkatársainkat — otthonról dolgozva — a külföldi piacon is megismerjék.

Az IP Systems jelen van a nemzetközi életben, együttműködik Ausztriával, Bulgáriával és még sok más országgal. Füzi Ákos cégtulajdonos úgy gondolta, hogy érdemes lenne Szerbia felé is kinyitni a kapukat.

— 2016 környékén Budapesten már nem találtunk elég fejlesztőt, ezért elkezdtünk terjeszkedni. Emberi kapcsolatok által jutottunk el Zoliékhoz, és nagyon megörültünk, hogy csatlakoznak hozzánk. Mivel kinti leányvállalatról van szó, a munkát tőlünk kapja, az értékesítést viszont mi végezzük.

A tulajdonos elmondta, hogy a cég több olyan emberrel is dolgozik, aki távol áll az informatika világától, ám ez nem okoz gondot.

— Úgy látom, hogy a szoftverfejlesztés vagy a kódolás összehasonlítható a mezőgazdasági termeléssel, a szoftvertermékek előállítása pedig a feldolgozással. A cégen belül vannak olyan munkakörök, amelyek esetében nem elsődleges szempont, hogy az illető értsen a szoftverekhez. Mezei a leányvállalat vezetője és koordinátora, más néven Scrum Mastere, aki azért felel, hogy az emberek jól érezzék magukat, motiváltak legyenek, a gondjaik pedig megoldásra találjanak annak érdekében, hogy a munkájukra tudjanak összpontosítani, és betartsák a módszertani kutatásokat, ami egyfajta garancia a termékminőségre. Kell némi affinitás ahhoz, hogy értsük, min dolgozik az, aki kódol. Közös tényező a színházi világgal, hogy itt az ember a munkának az objektuma. Mi 2007-ben kezdtük el alkalmazni a Scrum módszert. Én négy évet éltem Japánban, és ott gyűjtöttem be a szükséges tapasztalatokat. A cég legfontosabb célja, hogy a nálunk dolgozók jól érezzék magukat munka közben, illetve fejlődjenek, ha arra van szükségük.

A programozókból álló csapat már korábban is együtt dolgozott egy másik cégben, ezért nagyon örültek a felkeresésnek, mert fontos volt számukra, hogy a későbbiekben is együtt legyenek.

Sörfőző Attila: — Az volt a szimpatikus, hogy egy csapatként tudtunk jelentkezni a munkára, így a megszokott légkörben és tempóban tudunk tovább dolgozni.

Buckó Szabolcs: — Sokat segített, hogy már volt korábbi tapasztalatunk a programozás terén, és jó alapokat szereztünk. Az első körben mindannyian sikeresen szerepeltünk Zolinál egy állásinterjún, azóta pedig lázasan dolgozunk. Egy másik programnyelvre képeztek át bennünket, melyről már volt némi fogalmunk.

Davidov Krisztián: — Csak ajánlani tudom az érdeklődőknek ezt a munkahelyet, mivel nagyon jó légkörben dolgozunk a legújabb technológiákkal, a cég pedig lehetővé teszi, hogy fejlődjünk.

Molnár Zoltán: — Hozzátenném, az is pozitívum, hogy mindenki abban dolgozik, amiben szeretne, és kikérik a véleményünket, ami kevés helyre jellemző.

A fiúk elmondták, volt lehetőségük külföldön dolgozni, viszont nem tartják indokoltnak az elvándorlást, hiszen itthon is van munka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..