home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Elszállt a művész lelke
BARÁCIUS Zoltán
2007.10.17.
LXII. évf. 42. szám
Elszállt a művész lelke

Szilágyi Gábor (1926-2007)Utálatos közhely, ha azt mondjuk/írjuk, hogy nagy veszteség érte egyre szegényedő, elárvult vajdasági magyar létünket, képzőművészeti világunkat. Olyan embert és művészt, művészembert vesztettünk el, aki mindenki Nagy Barátja volt, aki kezét nyújtotta mindenkinek, s...

Szilágyi Gábor (1926-2007)

Utálatos közhely, ha azt mondjuk/írjuk, hogy nagy veszteség érte egyre szegényedő, elárvult vajdasági magyar létünket, képzőművészeti világunkat. Olyan embert és művészt, művészembert vesztettünk el, aki mindenki Nagy Barátja volt, aki kezét nyújtotta mindenkinek, szerkesztőségünk tagjainak is, mert hiszen ihletett munkáival lapunkat is megtisztelte. Tudott és akart segíteni, akciókat indítani, életben tartani tartalmakat, már nagyon fiatalon is, amikor az újvidéki Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, majd 1962-ben egyik alapítója lett a szabadkai Képzőművészeti Találkozónak. 1964-ben felvették a képzőművészek országos és nemzetközi szövetségébe, s aztán már nem volt megállás annak a művésznek a számára, akitől mindig és mindenütt a leghumánusabb művészetet kaptuk, amit ajándéknak szánt minden becsületes embernek, nemcsak ebben a városban.
Összesen 42 önálló tárlatot rendezett, több mint 300 kiállításon láthattuk örökérvényű munkáit. Megbecsült tagja volt továbbá az Interart/Tolerance nemzetközi csoportnak. Otthona szívmeleg otthon (volt). Oda csak nemes szívű barátait engedte be. Szinte élete utolsó napjáig fáradhatatlanul alkotott, ahogyan ő mondta: ,,dolgozott'.
Nem tűnhetnek el szemünk elől a megtépázott, a földünkhöz tapadó napraforgók, melyeket a szél és zavaros sorsunk nyomorított meg, látjuk majd örökké a papírsárkányokat, amelyek áldott keze nyomán ide-oda röppentek a világban - s akárcsak ő - mégiscsak itt, a szikes talajon pihentek meg egy-egy nagy ívű röptük után.
Szilágyi Gábor kiszínezte ezt a nyomorúságos világot, egy-egy ecsetvonása a rím a szenvedélyes, az életet mindig igénylő vers végén. S világa sohasem bomlott fel, mert hitt: hitt a művészet egybetartó és közösségteremtő erejében, hitt a vajdasági tájnak, az embernek, a rögnek, amely gazdagon tárta fel kincseit előtte.
Emlékét megőrizzük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..