home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elindult A Nagy Könyv!
2005.03.23.
LX. évf. 12. szám

A Nagy Könyv alapötlete Nagy-Britanniából származik. A BBC indította útjára 2003-ban az olvasást népszerűsítő műsorát The Big Read címmel. A csatornának ezzel a műsorral nem titkoltan két fő célja volt: egyrészt fel kívánta venni a harcot az akkoriban tomboló Big Brother-lázzal, másrészt népszerűsít...

A Nagy Könyv alapötlete Nagy-Britanniából származik. A BBC indította útjára 2003-ban az olvasást népszerűsítő műsorát The Big Read címmel. A csatornának ezzel a műsorral nem titkoltan két fő célja volt: egyrészt fel kívánta venni a harcot az akkoriban tomboló Big Brother-lázzal, másrészt népszerűsíteni kívánta az olvasást. A magyarországi program három intézmény, a Magyar Televízió, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma együttműködésében valósul meg. A kezdeményezéshez kapcsolódó tévéműsorokat az M1-es csatornán láthatják a nézők.
A játék lényege, hogy mindenki, Ön is, kedves olvasó, szavazhat kedvenc magyar és külföldi regényére. A szavazatok alapján 2005. április 23-ára megszületik a TOP 100-as lista, amely ötven magyar és ötven külföldi regényből áll majd össze. Aztán a verseny tovább élesedik, mert ismét lehet szavazni, de most már a százas lista szereplőire, akik közül június 11-ére kikerül a TOP 12 regény. Ezek közül már bármelyik esélyes az első helyre. Nyáron mindegyik könyvhöz kisfilm készül, melyeket október 25-e és december 3-a között vetít majd le az M1, a játék iránt érdeklődők pedig eldönthetik, melyik tetszett a legjobban. Végül december 17-én derül ki, melyik a győztes regény.
Mivel a szervezők a határon túli magyarok részvételére is számítanak, a Hét Nap is bekapcsolódik ebbe a folyamatba. Három szelvényt közlünk, ebben a számban az elsőt, melyen Önök is szavazhatnak. A szabályok azonban kimondják: mindenki CSAK EGYSZER szavazhat.
A Nagy Könyv játékszabályai
Az első szakaszban (2005. április 23-áig) a játékban részt venni kívánó olvasók szabadon jelölhetnek egy regényt a magyar irodalom, egyet pedig a világirodalom köréből, tetszés szerint bármely szerző bármely regényét, amely magyar nyelven bármikor megjelent. (A regény műfaja tágan értelmezhető: beletartozik például a kisregény, az önéletrajzi regény, a gyermek- és ifjúsági regény, de nem tartozik bele a mese, a novella, az elbeszélő költemény stb.) A jelölés akkor is érvényes, ha Ön csak az egyik kérdésre válaszol. Az első szakasz végére alakul ki a száz legnépszerűbb regény címét tartalmazó lista -- az ötven legtöbb szavazatot kapott magyar regény és az ötven legtöbb szavazatot kapott külföldi regény a szerzők nevének ábécérendjében. A továbbiakban már csak ez a száz mű vesz részt A Nagy Könyv játékban. Ebben a periódusban szavazólapokon és a www.anagykonyv.hu weboldalon lehet szavazni. A szavazólapokat Magyarországon 2005. április 15-éig lehet bedobni a szavazóládákba, illetve a postaládákba, a Hét Napban közölt szelvényeket pedig április 13-áig kell beküldeni a szerkesztőségünk címére. 2005. április 16-a és 23-a között már csak a weboldalon adható le szavazat.
A második szakaszban (2005. június 11-éig) az olvasók a 100 legtöbb jelölést kapott regényből (50 magyar és 50 külföldi) egy újabb szavazással választják ki azt a tizenkét regényt, amely bekerül a döntőbe. A szavazólapok vagy az internet segítségével egy vagy több, de legfeljebb tizenkét regényt lehet kiválasztani. Ebben a periódusban már SMS-ben és vezetékes telefonon is leadható a szavazat. A szavazólapokat 2005. június 3-áig lehet bedobni a szavazóládákba, illetve a postaládákba, 2005. június 4-e és 11-e között már csak a www.anagykonyv.hu weboldalon, SMS-ben és telefonon lehet szavazni.
A harmadik szakaszban (2005. október 25-e és december 17-e között) választják ki az olvasók A Nagy Könyvet, azaz a magyar olvasóközönség legkedvesebb regényét 2005-ben. Ebben az időszakban már kizárólag SMS-ben és vezetékes telefonon lehet szavazni. A tizenkét legtöbb szavazatot kapott regény kilenc részből álló televíziós műsorsorozat keretében verseng.
A versenyben minden magyarul megjelent regény részt vehet. A jelöltek százas listájára egy szerző több regénye is bekerülhet, de a tizenkettes listára már egy szerzőtől csak egy mű. Ha a szavazó csak regénycímet ír be, és a mű egyértelműen azonosítható, akkor a szavazat érvényes. Ha a szavazó csak szerzőt jelöl meg, akkor a szavazat érvénytelen. Nem lehet jelölni a hatályos magyar törvényekbe ütköző műveket, például azokat, amelyek alkalmasak gyűlöletkeltésre és közösség elleni izgatásra. Bizonytalan és vitás esetekben A Nagy Könyv Programiroda Tanácsadó Testülete dönt.
A Nagy Könyv c. játékban való részvétel módja
A szabályok teljes terjedelemben a www.anagykonyv.hu weboldalon találhatók meg. A játékban egyéni szavazatokkal részt vehet bármely olvasó (gyermek, felnőtt). A közösségek (például olvasókörök, iskolai osztályok, családok) tagjai egyenként szavazhatnak. A weboldalon való szavazáskor a regisztráció, vagyis a személyes adatok (név, lakcím, életkor) megadása kötelező. A levelezőlapon és a Hét Nap szelvényén név és lakcím megadása nélkül is leadható a szavazat, de a fordulókhoz köthető nyereményjátékban -- könyvvásárlási utalványokat sorsolnak ki 150, 100 és 50 ezer forint értékben -- csak az vehet rész, aki személyes adatait is megadta.
Levelezőlapon, szelvényen és a weboldalon az első és a második fordulóban személyenként csak egy-egy szavazat adható le.
Ha hirtelen nem jut eszébe, melyik könyvre szavazhatna, akkor a figyelmébe ajánljuk, hogy április 22-éig a Magyar Televízió képernyőjén naponta többször egy-egy percben népszerű személyiségek, művészek, sportolók, tudósok mesélnek kedvenc regényükről. Ugyanezt megtalálhatja a www.anagykonyv.hu weboldalon is.
Összeállította: TÓTH Lívia
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..