home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Eisenhut Becskereken
N. K. O.
2007.11.21.
LXII. évf. 47. szám
Eisenhut Becskereken

A nagybecskereki Népmúzeumban november 15-én megnyílt a szabadkai Városi Múzeum Eisenhut-kiállítása, s december 11-éig tekinthető meg. Az Eisenhut Ferenc (1857--1903) festőművész születésének 150. évfordulójára készült kiállítás-sorozat immár az ötödik, egyben befejező helyszínéhez érkezett...

A nagybecskereki Népmúzeumban november 15-én megnyílt a szabadkai Városi Múzeum Eisenhut-kiállítása, s december 11-éig tekinthető meg. Az Eisenhut Ferenc (1857--1903) festőművész születésének 150. évfordulójára készült kiállítás-sorozat immár az ötödik, egyben befejező helyszínéhez érkezett Zenta, Szabadka, Zombor és Újvidék után. A tárlatmegnyitón köszöntő beszédet a nagybecskereki múzeum igazgatója, Božidar Vorgić mondott, a megnyitás megtisztelő feladata a tárlat és a könyv szerzőjének, Ninkov K. Olga művészettörténésznek jutott, aki a megnyitó után tárlatvezetést is végzett. A nagybecskereki múzeum közönsége nagy érdeklődést tanúsított e bácskai születésű, európai rangú művész alkotásai iránt, aki a titokzatos Kelet és a történeti témák (pl. Zentai csata) ábrázolójaként lett híres. Eisenhut 1897-ben festette meg a nagy millenniumi díszfelvonulást ábrázoló panorámaképét, amely akkora, mint a Feszty-körkép. Ennek egyik színvázlata került a borítóra. A Matica srpska Képtár, a belgrádi Nemzeti Múzeum és a Városi Múzeum tulajdonában levő rajzokon és festményeken kívül magángyűjtemények becses darabjaiban is gyönyörködhet a látogató. A kiállítás ötéves kutatómunka és restaurálás gyümölcseként jött létre. A Népmúzeum ez alkalomra kiadott kétnyelvű színes kiskatalógusa ingyenes a látogatók számára. A tárlat keretében látható az a 18 perces film is, amely Eisenhut életét, valamint a festmények és rajzok Korhecz Papp Zsuzsanna által végzett restaurálási folyamatát mutatja be dióhéjban. A helyszínen megvehető az a nagyméretű reprezentatív háromnyelvű monográfia is, amely első ízben mutatja be szakszerűen a magyar történelmi festészet és az európai orientalizmus nagy képviselőjének életét és opusát. A tárlat és a könyv egy nagy csapat munkájának eredménye, amely iránt nemcsak a vajdasági múzeumok, hanem magyarországi és németországi intézmények, szakemberek is érdeklődést mutattak. A kutatómunka azonban ezzel nem ér véget, azaz a szabadkai múzeum szakemberei további Eisenut-alkotások felfedezésében reménykednek. Így lesz a ,,Zentai csata festője' újra és igazán ismert alkotó, akire eddig is büszke volt a vajdasági közvélemény több nemzedéke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..