home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Együtt a szenttamási templomudvarban
Fehér Márta
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
Együtt a szenttamási templomudvarban

Templombúcsút tartottak a dél-bácskai kisvárosban, szeptember 14-e, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén. A délelőtti ünnepi szentmise után a kora délutáni óráktól késő estig folytak a közösségi programok. 

A templombúcsú keretében hirdették ki a Dédmamáink kalácsa című versenyjellegű kiállítás eredményét. A citromos, mákos, meggyes, szilvás, diós és még megannyi ízű süteményekből, tekercsekből, sós kiflikből, pogácsákból mindenkinek bőven jutott kóstoló. A sok-sok tálcányi finomság még aznap a dreai Lurkóházba került, hiszen hagyományosan az ottani gyerekeknek adományozzák a kalácsokat, s az ízletes ajándékkal együtt a korábban meghirdetett jótékonysági ruhagyűjtés rengeteg zsáknyi eredményét is elvitték a lurkóknak. 


A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása-templom

— Egyesületünk tevékenysége s maga a sütés is az összefogás erejét, varázsát adja, s ez nagyon fontos, ez a célunk. A mai nap a humánusságról szól, arról, hogy önzetlenül adjunk másoknak — fogalmazott Csúzdi Valéria, a tízéves fennállását az idén ünneplő, szervező Citadella Civil Szervezet elnöke.

A sütemények után a pálinkáé volt a főszerep. Eredményt hirdettek a Bácska szíve szenttamási pálinkaversenyre érkezett százharminc nedűminta alapján, s a közönség is kóstolhatott. Nemzetközivé vált a verseny, hiszen Magyarországról, Szlovéniából, Észak-Macedóniából és Erdélyből is neveztek a nemes kortyok készítői. A díjkiosztásban a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagjai nyújtottak hathatós segítséget.


Színpadon az Aprószentek

A legutóbbi, azaz a tavalyi népszámlálási adatok szerint 2700 magyar él Szenttamáson, a katolikus hitüket gyakorló közösség tagjainak száma valamivel kisebb. A templombúcsú a magyar közösség egyik legfontosabb eseménye, a szervezők és az önkormányzat is azon dolgozik, hogy minden szenttamási magyar a magáénak érezze, így a község magyar civil szervezeteinek mindegyike valamilyen formában részt vesz a megvalósításában.

— Kezdünk évről évre összetartóbb közösség lenni, ez sajnos azzal is összefüggésbe hozható, hogy ahogyan fogyunk, egyre jobban érezzük, össze kell tartanunk — magyarázta Kocsis Krisztián, a Községi Tanács kultúrával és oktatással megbízott tagja. — A községben működő kilenc óvoda közül háromban folyik magyar nyelven is az oktatás, s egy olyan óvoda van, ahol csak magyarul foglalkoznak a gyerekekkel, itt sikerült az idén megnyitnunk egy magyar napközit. A magyar tannyelvű általános iskolai oktatás az elsőtől a nyolcadik osztályig meg van oldva. Voltak ötletek, hogy a középiskolában egy magyar nyelvű osztály is nyíljék, ám ez még nem valósult meg.


Zsúnyi Tibor plébános

Szeptember 14-e a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe. Ezen a napon két történelmi eseményre, Krisztus keresztjének megtalálására, valamint visszaszerzésére emlékezik az egyház. Jézus Krisztus megfeszítése előtt a kereszt a legnagyobb tehetetlenség és szégyen jele volt; ám feltámadásával a remény, a győzelem és a szeretet jelévé vált.

— Ha keresztény emberként rátekintünk a keresztre, tisztában vagyunk azzal, hogy ebben a keresztben van a mi üdvösségünk — monda a délutáni mise prédikációjában Zsúnyi Tibor atya, a Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templom plébánosa. — Nekünk, keresztényeknek szent a kereszt. A kereszt tény, a kereszt valóság, ezért vagyok kereszTÉNY — mert fontos számomra az Istenhez való tartozás. Olyan jó lenne megérteni, hogy a Jóisten szeretetből adta értünk az életét, szereti az embert, akarja az embernek az üdvösségét. Ne legyünk olyanok, akik szégyellik a keresztet, akik félnek megvallni keresztény hitünket. Isten nélkül nincsen élet. Ha nem őbelé vetjük a hitünket, ha nem őrá tekintünk, ha nem ő a mozgatórugója a mindennapjainknak, akkor a halál kultúráját építjük, ami a kiüresedésbe, a nihilizmusba vezet, melynek nincsen jövője. Hála Istennek mi, akik itt vagyunk, megértettük, hogy a Jóisten szeretetéből szeretnénk a mindennapokra erőt meríteni keresztünk hordozására, és amikor feltekintünk a keresztre, vagy felsóhajtunk, Istenem, segíts meg, mert nagyon nehéz az én kereszthordozásom, akkor legyünk tisztában azzal, hogy Jézus Krisztus előttünk járta ezt az utat.


Kocsis Krisztián

A kora esti ünnepi műsort az Aprószentek templomi gyermekkórus fellépése nyitotta meg.

— A tavalyi iskolaév elején alakult meg az Aprószentek, a gyerekek nagyon lelkesek, ügyesek — áradozott Kovács Blanka tanárnő, aki Süge Zsolt hittantanárral együtt vezeti a kórust. — Szarvas Péter atya nyugdíjba vonulása után, 2019 augusztusától került hozzánk Zsúnyi atya, aki friss lendületet hozott az egész közösségünkbe, s így lassan-lassan a gyerekek is bemerészkedtek a kórusba. Én évek óta rendszeresen énekelek Paska Imre kántor mellett — egyébként testnevelő tanár vagyok —, úgyszólván csalogattam a gyerekeket, egyre többen lettek, nagyon szépen tudnak énekelni, így megalakult a kórusunk is, mely jelenleg húsz-huszonöt tagot számlál, s a felsős általános iskolai korosztály alkotja. Gazdag repertoárunk van, alkalomhoz illő dalokkal lépünk fel egy-egy ünnep, esemény kapcsán. Nagy öröm, hogy a szülők támogatását teljes mértékben élvezzük. A vasárnap délutánonkénti nagymisén a gyerekkórus is aktívan részt vesz, és azóta mintha a templomban megjelenő hívek száma is megnőtt volna, a szülők is nagy örömmel jönnek.

Hatodik alkalommal ünnepelték ily módon a templombúcsút, második ízben a templomudvarban. Szenttamáson az első vert falú és náddal borított katolikus templomot 1783-ban építették, a mai formáját 1902-ben nyerte el. A két templombúcsú közötti egy évben 17 gyermeket kereszteltek meg a Szent Kereszt Felmagasztalása-templomban, a kicsiket és szüleiket is ajándékcsomaggal köszöntötték a rendezvény keretében. Az esti órákban Bereczki Zoltán, majd a Szenttamási Betyárok szórakoztatták a közönséget.

A rendezvényen jelen volt Szenttamás polgármestere, Radivoj Debeljački, valamint a községi képviselő-testület elnöke, Milena Alargić, továbbá Brasnyó Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati képviselője, illetve a testvérvárosok, Jánoshalma és Orosháza polgármestere, Czeller Zoltán és Dávid Zoltán, valamint a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, Munyin Szokola Erika.

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..