home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egymást segítve
Rencsényi Elvira
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Egymást segítve

A szabadkai Smile Nagycsaládos-egyesület 2010-ben alakult meg azzal a céllal, hogy egyesítse és tapasztalatcserével, közös programok szervezésével segítse a három- vagy annál több gyermekes családokat, könnyebbé tegye a mindennapjaikat. Az érdemi munka 2012-ben kezdődhetett meg, de az egyesületnek már számos programot sikerült megvalósítania.

Az idén nyáron például egy kéthetes úgynevezett hazajáró tábort szervezett annak érdekében, hogy a nyári szünidő idején a munkaviszonyban levő szülők felügyelet alatt tudják gyermekeiket. Az egyesületről és a táborról Benák Búcsú Emesével, az egyesület elnökével beszélgettünk.


Benák Búcsú Emese

* Hogyan született meg ennek a kéthetes tábornak az ötlete?

— A szülők kérték, hogy ha megoldható, szervezzünk egy ilyen tábort, mert az óvoda és az iskola befejeztével nem mindenki tudja megoldani gyermeke felügyeletét. Nekik ez a két hét sokat számít, hiszen időközben az egyik vagy a másik szülő szabadságra megy, így a gyermek felügyelete sem okoz gondot. Már tavaly is igény mutatkozott a tábor megszervezésére, de sajnos csak most tudtuk megvalósítani.

* Mit értsünk hazajáró táboron?

— Azt, hogy a gyermekek reggel 8 órától 16 óráig vannak itt, otthon alszanak, az estéket a szüleikkel, testvéreikkel töltik. Ez az időszak ugyanis egybeesik a szülők munkaidejével, így amikor ők végeznek a munkahelyükön, mindennap hazaviszik a gyermeket, majd másnap reggel visszahozzák. Így a kicsik egész napos felügyelet alatt vannak, a szülők nyugodtan ránk bízzák őket.

* A táborban különféle programokkal, foglalkozásokkal kedveskedtek a gyermekeknek. Milyenekkel?

— Igyekeztünk minden napot érdekessé tenni, hogy ne csak a játékról szóljon ez a két hét. Volt itt mesefeldolgozás, kézműves-foglalkozás, citerabemutató, bábszínházi előadás, képzőművészeti foglalkozás, születésnap megünneplése és számos egyéb műhelymunka. Úgy véljük, hogy a gyermekek nagyon élvezték ezeket a programokat, és szívesen vettek részt rajtuk. Aktívan részt vállaltak a munkában, így a játék mellett művelődtek, tanultak is, hasznosan töltötték el a szabadidejüket.

* Kik foglalkoztak a kicsikkel?

— Hat önkéntes szülő vállalta, hogy a két hét alatt itt lesz a gyermekekkel, és megtart nekik egy-egy foglalkozást, ügyel rájuk, stb. Ez nagyon fontos eleme az összetartásnak, hiszen egyesületünk egyik vezérmotívuma éppen az egymásnak való segítségnyújtás. Ezek a szülők mindennap lelkiismeretesen foglalkoztak a gyermekekkel, ezért nekik külön köszönet jár.

* Milyen korú gyermekeket fogadott a tábor?

— Hattól tízéves gyermekek jelentkeztek. Ez ugyanis az a korosztály, amelyet a szülő még nem hagy nyugodt szívvel egyedül. A nagyobbak már önállóbak, a kisebbeknek pedig az óvodák egész nyáron ügyeletet tartanak. Összesen huszonnégy kis táborlakónk volt: olyanok, akik befejezték az iskola-előkészítőt, valamint általános iskolás alsósok. Napi egy adag főtt ételt, reggelit és uzsonnát kaptak, és ez a szülőknek 3700 dinárjukba került. E kezdeményezésünket az önkormányzat is támogatta, pályázat útján nyertünk némi anyagi hozzájárulást a mostani és remélhetőleg majd a további táborok szervezéséhez is.

* Hány család tagja a Smile egyesületnek?

— Jelenleg százhatvan, főként három- vagy annál több gyermekes család, illetve vannak egy- vagy kétgyermekesek is, melyek mint támogatók segítik a munkánkat. Az a fő célunk, hogy némiképpen javítsunk a nagycsaládok életminőségén, hiszen manapság nehéz a megélhetés, különösen a többgyermekes családok számára. Az idén nyárra három tábort is tervezünk: az Erzsébet-táborba, a Balatonra húsz gyermek és két felnőtt juthat el, a kishegyesi Kátai-tanyán húsz gyermek üdülhet, az észak-magyarországi Terényben pedig ötven fő pihenheti ki a mindennapok fáradalmait a Johannita Segítőszolgálat Ifjúsági Táborában. A terveink között első helyen szerepel a több gyermeket nevelő családok támogatása, ezért minden jó szándékú embert várunk, hogy segítse az egyesület munkáját — mondta Benák Búcsú Emese.

A szabadkai Smile Nagycsaládos-egyesület postacíme: 24000 Szabadka, Maxim Gorkij u. 47., telefonszám: 024/551-346.


Kézműves-foglalkozás


Kérdezz, felelek!


Csigabiga készül


Citerabemutató


Buborékfújás


Benák Búcsú Emese a legjobbaknak oklevelet adományoz

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..