home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Egy újabb Bács-ér menti lelőhely
k. o.
2010.07.14.
LXV. évf. 28. szám
Egy újabb Bács-ér menti lelőhely

- SZABÓ Attila fényképei a helyszínen készültek.A véletlen folytán kerültek felszínre a csontvázak. Az új autóút földmunkálatai során a bácsfeketehegyi zsilipnél, a Bács-ér (Krivaja) jobb partján (Szabadkától Újvidék felé haladva, pár száz méterre az E-75-ös régi autóúttal párhuzamosan hala...

- SZABÓ Attila fényképei a helyszínen készültek.

A véletlen folytán kerültek felszínre a csontvázak. Az új autóút földmunkálatai során a bácsfeketehegyi zsilipnél, a Bács-ér (Krivaja) jobb partján (Szabadkától Újvidék felé haladva, pár száz méterre az E-75-ös régi autóúttal párhuzamosan haladó dombháton) felszínre került néhány elporladt emberi tetem. Mivel a terület a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet hatáskörébe tartozik, az ásatások megkezdését, a lelőhely feltérképezését is ők kezdték meg - a belgrádi Nemzeti, illetve Történelmi Múzeummal együttműködve.

Zvonimir Nedeljković, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet archeológusának vezetésével a régészeti munka április végén kezdődött el, és azóta is tart, a nagy esőzések ellenére, amelyek gyakran megnehezítették a feltárásokat. Eddig mintegy 800 négyzetméternyi területet kutattak át, de még kb. ugyanekkora maradt feldolgozatlanul.
- Egyértelműen egy templom körvonalai rajzolódtak ki, melyet temető vesz körül. Eddig mintegy 70 sírt találtunk. A sírok és a mellettük talált tárgyak (bronz pénzérmék, gyűrűk, egy fejék) bizonyos része minden valószínűség szerint a 4. század elejéről valók, a többi lelet viszont megközelítőleg a 1316. század közötti időből származhat. Egy 1771-es térkép szerint valóban létezett itt a dombon egy katolikus templom, amiből arra következtethetünk, hogy bizonyára település is volt a közelben - a patak túloldalán.
A templom döngölt földalapjai azonban arra engednek következtetni, hogy a szentélyt sokkal régebben emelték, csak elpusztulhatott a török támadások idején, aztán később felújították. Ekkor már égetett téglát használtak az építők - magyarázta mgr. Slobodan Fidenovski, a belgrádi Nemzeti Múzeum szakmunkatársa, az ásatások koordinátora.
A friss diplomás régészek és a belgrádi archeológiai egyetem hallgatóin kívül a jelenlegi feltárásokban segédkezik még mgr. Emina Zečević, ugyancsak a belgrádi Nemzeti Múzeum szakmunkatársa, továbbá Marko Vuksan, a Történelmi Múzeum vezető custosa.
A sírok fekvése kelet-nyugati, de néhány (még a pogány korból való) észak-déli fekvésűre is ráleltek. Az emberi maradványok közül nagyon sok gyermekcsontvázra találtak, sőt egy fiatal házaspáréra is rábukkantak, akiket egymás mellett, kéz a kézben hantoltak el, a fejük is egymás felé van fordítva.
A régészeti leletek a részletes elemzések és dokumentálások után a szabadkai múzeumba kerülnek. Hogy a munkálatok folytatódnak-e tovább, kiterjednek-e a Bács-ér bal partjára is, az az anyagiaktól függ, illetve attól, hogy az ásatásokért felelős intézmény mennyire tartja majd értékesnek a lelőhelyet a további kutatás céljából.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..