home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Egy szebb városképért
KREKITY Olga
2008.09.10.
LXIII. évf. 37. szám
Egy szebb városképért

Bábi Attila 2000 óta, amikor először választották meg erre a tisztségre, immár a harmadik mandátumát kezdte el nemrégen. Az utolsó választásokkor ugyanis (Magyarkanizsán kívül) Topolyán a Magyar Koalíció győzedelmeskedett, a 41 képviselőből 22 a Magyar Koalíció pártjából került ki, vagyis j...

Bábi Attila 2000 óta, amikor először választották meg erre a tisztségre, immár a harmadik mandátumát kezdte el nemrégen. Az utolsó választásokkor ugyanis (Magyarkanizsán kívül) Topolyán a Magyar Koalíció győzedelmeskedett, a 41 képviselőből 22 a Magyar Koalíció pártjából került ki, vagyis jogot nyertek a helyi kormányalakításra. Ezt a DP 5 képviselőjével meg is tették, azzal a reménnyel, hogy az új önkormányzat átjárhatóságot biztosít majd a tartományi és a köztársasági parlament felé. Ebből egyértelmű, mondta beszélgetőtársunk, hogy a Magyar Koalíció olyan programot hirdetett meg, olyan célokat vázolt, amelyek a topolyai választópolgárok szerint ésszerűek és megvalósíthatóak, s bizalmat szavazott (egyrészt az eddigi ,,holt' munka alapján) ismét a pártnak.
- Melyek voltak e program ,,ütőkártyái'?
- Topolya földrajzi helyzetéből (nemzetközi vasútjárat, régi és új autóút találkozása stb.), valamint a már meglevő intézményeink jelentőségéből kifolyólag elsősorban egy regionális oktatási központ kiépítésén fáradozunk. A mezőgazdasági középiskolában már EU-s programok szerint oktatnak, s mivel a környéken (Szabadkától Zomborig) nincs ilyen jellegű intézmény, okos beruházással fényes jövője lehet az iskolának. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a 60-as években megálmodott középiskolai diákotthont a Tartományi Nagyberuházási Alap segítségével végre sikerült tető alá hoznunk. Reméljük, jövőre már fogadhatja is első lakóit a 60 férőhelyes, korszerű objektum. Emellett itt helyben szakirányú továbbtanulási lehetőségek is vannak a fiatalok részére, mert a három évvel ezelőtt megnyílt Mezőgazdasági Főiskolán kívül az idén már egyetemi képzést is nyújthatunk. Mindkét oktatási intézményt elismerte a minisztérium, a diplomákat nem kell honosítani. A főiskolán, a mezőgazdasági mérnöki karon - a hódmezővásárhelyi intézménnyel való együttműködés folytán - magyarul is folyik oktatás, az egyetemen, vagyis az okleveles mezőgazdasági mérnökök képzésében még csak részleges megoldásokra jutottunk, de azon fáradozunk, hogy ebben az intézményben is anyanyelvükön tanulhassanak tovább a magyar fiatalok. Tavasszal elkezdődik a diákotthon mellett az egyetemi amfiteátrum építése is.
- S mi van a többi oktatási intézmények felújításával?
- Folyamatosak a beruházások, különféle pályázati pénzeszközökből felújítottuk a technikai iskola labdarúgópályáját, a gimnáziumban pedig a fűtési rendszert és a sportcsarnokot.
- Pár évvel ezelőtt felmerült a belváros átalakítása is. Nos, lesz-e sétálóutcája Topolyának?
- Ahhoz, hogy a városképet korszerűsítsük, először a terelőutat kell kiépítenünk, amire 2005-ben jóvá is hagytak 110 millió dinárt a köztársasági költségvetésből, de ezt a pénz még a mai napig nem folyósították, azaz a tartomány nyakába varrták. Ha kiépül a zentai, illetve a bajsai terelőút, s a központból ki tudjuk zárni a kamionokat, akkor lesz sétálóutcája Topolyának. Egyelőre kisebb-nagyobb szépítésekre futja abból a segélyforrásból, amit a Tartományi Nagyberuházási Alaptól kaptunk. A templom és a bank melletti teret szeretnénk rendezni, afféle központi, felvonulási térré átalakítani, ez mintegy 50 millió dináros beruházás, amiből tízet megkaptunk a TNA-tól. Új városházára is már nagy-nagy szükség van, mert ebből a régi épületből kinőttünk, a szakszolgálataink más épületbe kényszerültek. Ennek a tervdokumentációja hamarosan elkészül, s az elkövetkező 3-4 évben talán ez is megvalósul.
- A könyvtár környékén viszont történik valami...
- Az áruház és a könyvtár körüli közteret is átalakítjuk (erre 5 millió dinárt szintén a TNA-tól kaptunk), szökő- és ökokutat terveztünk ide, valamint egy szabadtéri színpadot. Ezenkívül 20 millió dinárt a meglevő utak aszfaltozására és az új utak kiépítésére költünk, s tavaszra elkezdenénk a sportcsarnok felépítését is. A telket már megvásároltuk, jelenleg a projektum kidolgozásán fáradozunk, aztán meglátjuk, hogy évi szinten mennyi pénzt tudunk összeszedni az előirányzott 250 millió dinárból, s úgy fogunk haladni. Mint ismeretes, az idén megvetettük az Európai Regionális Toleranciatábor alapjait is a művésztelepen, erre 28 millió dinárt kaptunk. A településeinkről sem szabad azonban megfeledkeznünk: Pacséron a futballpálya lelátóját, Bácskossuthfalván a színházat és az utakat, Gunarason a helyi közösség épületét, Njegoševón szintén az utakat, Bajsán a vízhálózatot kell renoválnunk.
- De a vízhálózat és a szennyvízelvezetés Topolyán sincs megoldva...
- Ki kell építenünk a főkollektort Zobnaticától a vágóhídig és elkészítenünk az ötlettervet a bajsai szennyvíztisztítóra. A Zentai úttól a kaszárnyáig, mintegy 5 km-es szakaszon már folyik a szennyvízelvezető csatorna kiépítése. A vízgyár kész, működik is, csak útközben kiderült, hogy a meglévő kutak nem termelnek elég vizet, tehát két új kutat kellett fúratnunk, amelyek nemsokára javítanak a városi vízellátáson. Topolyán régebben 40 mikro vízközösség által kaptuk az ivóvizet, ezeket rákapcsoltuk a városi hálózatra, de sajnos itt-ott megmaradtak a régi csövek, amelyeket sürgősen ki kell cserélni, mert korrodálódtak és törékenyek. Tehát ennek a tervdokumentációját is el kell készítenünk.
- A szennyvíztisztító teleppel megoldódik a Bács-ér gondja?
- A Bács-ér legnagyobb szennyezői a vágóhidak és a fehérjefeldolgozó üzem. Amikor megvásároltuk a telephelyet, felajánlottuk nekik, hogy ők is járuljanak hozzá ennek kiépítéséhez, hiszen a szennyvíz 75%-a tőlük ered. Arányosan tehát a beruházásban is nagyobb részt kellene vállalniuk. åk erre nem hajlandók.
- Marad tehát pöcegödörnek a Bács-ér?
- Megnyugtató, hogy az új törvények értelmében a vágóhidak csak akkor kapnak kiviteli engedélyt, ha tisztítóberendezést építenek, a fehérjefeldolgozó üzemek pedig csak akkor működhetnek, ha vágóhíddal van szerződésük... No persze, a vágóhidak belföldre is szállíthatnak...
- A Topolyai tónak milyen sorsot szántak? Eldőlt-e, ki lesz a gazdája?
- A természetes tavak községi fennhatóság alá tartoznak, de a miénk mesterséges és a Vode Vojvodine (Vajdaság Vizei) használja öntözésre, a halasított részt pedig a mezőgazdasági minisztérium a zobnaticai mezőgazdasági birtoknak adta ki bérbe, amely jelenleg privatizáció előtt áll - ismét. Ami a halászatot illeti, nagy a fejetlenség, de ebbe mi nem szólhatunk bele. Majd ha lesz új gazdája a birtoknak, akkor természetesen leülünk beszélgetni a minisztérium illetékesével a tó jövőjéről. Addig is a tó környékét szeretnénk szebbé varázsolni, afféle észak-bácskai turistaparadicsommá tenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..