home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Egy figyelemreméltó kezdeményezés
(o. i.)
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Egy figyelemreméltó kezdeményezés

Paskó CsabaA 2007/2008-as tanév vajdasági újdonsága: sporttagozat a szabadkai Kosztolányi gimnáziumban és magyar tagozat az újvidéki képzőművészeti középiskolában. A tartományi oktatási titkárság kezdeményezésére alapított két tagozat annyira újnak számít, hogy sok szülő és nyolcadikos diák...

Paskó Csaba

A 2007/2008-as tanév vajdasági újdonsága: sporttagozat a szabadkai Kosztolányi gimnáziumban és magyar tagozat az újvidéki képzőművészeti középiskolában. A tartományi oktatási titkárság kezdeményezésére alapított két tagozat annyira újnak számít, hogy sok szülő és nyolcadikos diák nem is értesült a lehetőségről. Ez lehet az oka, hogy Szabadkán is, Újvidéken is kevesebben jelentkeztek a tagozatra, mint ahány helyet a pályázatban meghirdettek. Szeretnénk hinni, hogy az első nemzedék hírét viszi majd annak, hogy mindkét tehetséggondozóban magyarul lehet továbbtanulni, s jövőre már többen pályáznak. Mint ahogy azt is szeretnénk hinni: a legújabb kezdeményezés híre -- egyházzenei szak a középfokú zeneiskolában -- idejében eljut a mostani nyolcadikosokhoz. És a pályaválasztás hónapjában, májusban, a középfokú zeneiskolát választó diákok között lesznek, akik az egyházzenei szakot választják.
Az új középiskolai szak megnyitásának kezdeményezője a fiatal okleveles egyházzenész, a Szabadkai Egyházmegye zenei koordinátora, Paskó Csaba. Úgy véli: közösségi érdek, hogy több képzett kántorunk legyen a Vajdaságban: Magyarkanizsán, Topolyán, Nagybecskereken, Zomborban, Szabadkán... Mivel a szerb pravoszláv egyház kérelmére a köztársasági oktatási minisztérium már jóváhagyta egyházzenei tagozatok nyitását Belgrád, és más szerbiai városok középfokú zeneiskolájában, nyilván nem lesz akadálya annak, hogy katolikus és protestáns egyházzenei tagozat is nyílhasson. Ezen a ,,kitaposott út-on kell csak végigvinni a kezdeményezését, amelyhez Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár segítségét kérte, és meg is kapta a támogatást. Csak a belgrádi minisztériumi procedúra van hátra, de már most 99% bizonyossággal mondható, hogy az egyházzenei tagozat zöld fényt kap, s az új tanévben, 2008-ban már ezt a szakot választhatják a középfokú zeneiskolába pályázó diákok. Paskó Csaba úgy tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban fölkeresi a vajdasági községeket (első állomása Topolya lesz), ahol személyesen tájékoztatja a lehetőségről az érintetteket. Írásának közlésével lapunk is támogatja ebben a küldetésben, hogy minél többen értesülhessenek az újdonságról.
Végezetül hadd hívjuk fel a figyelmet egy fontos tudnivalóra. Arra, hogy a középfokú zeneiskolákba Szerbia-szerte nemcsak azok a tanulók járnak, akik ezt az iskolát választották, hanem azok a fiatalok is, akik gimnáziumi tanulmányaikkal párhuzamosan a középfokú zeneiskolát is be szeretnék fejezni. Ez a lehetőség az eddigi általános szak (zenei munkatárs) és hangszerszak mellett az új, egyházzenei szakon is adva lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..