home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Diplomaosztó ünnepség
Kartali Róbert
2024.02.28.
LXXIX. évf. 9. szám
Diplomaosztó ünnepség

Tizenhat hallgató vehette át az oklevelét a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában, akik közül kilencen a kertészmérnöki, heten pedig az agrármérnöki szakot fejezték be sikeresen.

A Pro Scientia Naturae Alapítvány székházában működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Zentai Konzultációs Központjában megtartott diplomaosztón részt vett dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke és dr. Lengyel László, a MATE Zentai Konzultációs Központjának tagozatvezetője.


Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora tartott ünnepi beszédet

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja fontos mozaikkockája a vajdasági magyar felsőoktatásnak, ahol versenyképes tudást szerezhetnek a vajdasági magyar fiatalok — emelte ki dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke hozzátette, annak ellenére, hogy ez egy magyarországi székhelyű egyetem, az oklevél honosítható Szerbiában.


Dr. Pásztor Bálint is köszöntötte a friss diplomásokat 

— Amikor a vajdasági magyar fiatalok úgy döntenek, hogy itthon maradnak, itt tanulnak, és szereznek oklevelet, az nemcsak egyéni és családi ügy, hanem közösségi is. A döntésük ugyanis nemcsak a családjuk boldogulását szolgálja, hanem a közösség épülését is. Ezért is ünnep a mostani diplomaosztó — tette hozzá.

A VMSZ megbízott elnöke hangsúlyozta, véleménye szerint a vajdasági magyar fiatalok meg tudják találni itthon a számításukat, ha kertész-, agrármérnöki, vidékfejlesztési vagy valami más, a mezőgazdasági ágazathoz kapcsolódó szakembernek szeretnének tanulni.

Dr. Lengyel László elmondta, a képzés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne csupán elméleti ismereteket adjanak át a hallgatóknak, hanem olyan tudást is közvetítsenek számukra, amely segíti őket az információk rendszerezésében és gyakorlati alkalmazásában. Bár elismerte, hogy a lemorzsolódás aránya magas, a jövőben terveznek ezen változtatni. Egyúttal hangsúlyozta, a képzés jelenleg is sikeresnek tekinthető, akik ugyanis továbbtanulnak, azok jó eredményeket érnek el, akik pedig elhelyezkednek, azokról a munkaadók azt mondják, hogy sikeresen megállják a helyüket. Hangsúlyozta, a végzett hallgatókra számos lehetőség vár a munkaerőpiacon, de például sokan falugazdászként tevékenykednek, és tanácsot adnak a mezőgazdasági termelőknek.


Annus Beatrix átvette a tudás lángját jelképező gyertyát dr. Lengyel Lászlótól

— Egy diplomaosztó mindig ünnep és mindig örömteli esemény, még akkor is, ha ez nem a végállomás, hanem egy mérföldkő — mutatott rá dr. Gyuricza Csaba. Az egyetem rektora szerint az alapdiploma megszerzésével nem érhetnek véget a tanulmányok, mivel a mezőgazdaság, az agrártudomány és az élelmiszer-tudomány ma az egyik leggyorsabban, legdinamikusabban fejlődő ágazat.

— Az az ismeret, amelyet ma megszereztek, néhány éven belül elavul. Ez részben rossz hír, másrészt viszont azt mutatja, hogy egy nagyon innovatív, fejlődőképes ágazatról van szó, mely feltételezi és elvárja azt, hogy folytassák tanulmányaikat, képezzék magukat. Akár mesterszakon, vagy pedig a későbbiekben doktori képzésen. Jó hír, hogy a mestertanulmányok mellett a MATE — együttműködésben a magyar agrárminisztériummal — doktori ösztöndíjakat ajánl majd fel a következő időszakban, melyeket a vajdasági magyar fiatalok is igényelhetnek. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nem csupán Magyarországnak, de Közép-Európának is a legnagyobb, agrárfókuszú felsőoktatási intézménye. Itt megtalálható az az erőforrás, az a szellemi hátország, amely ahhoz szükséges, hogy a gyakorlati életben helytállni képes agrármérnököket képezzünk, akiket nemcsak Magyarország, hanem az egész Kárpát-medence rendelkezésére bocsátunk. Mi a Kárpát-medence agrár-felsőoktatásában kiemelt intézményként tekintünk magunkra. Számunkra fontos küldetés, hogy az egész Kárpát-medence fiatalságának átadjuk azokat az ismereteket, amelyekre a vidéknek szüksége van. Nemcsak agrár- és élelmiszermérnökökre, hanem tanárokra, művészekre és az élet más területén szintén nagyon fontos szakemberekre is gondolunk. Nem az a küldetésünk, hogy mi elcsábítsuk a fiatalokat Gödöllőre, Kaposvárra vagy más, Magyarországon lévő képzési helyekre, hanem mi idehozzuk a tudást.


A végzős kertészmérnökök

Az a küldetésünk és filozófiánk, hogy helyben képezzük ki azokat a szakembereket, akik majd a későbbiekben itt kamatoztatnák a tudásukat, itt járulnának hozzá a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez. Mert ott van értelmiség, ahol van fiatalság, és oda érdemes gyereket szülni, ott lesz jövő, ahol fejlődik a gazdaság. Ez egy olyan körforgás, amely segít abban, hogy a folyamatosan csökkenő magyarságunkat próbáljuk megtartani, megőrizni, és ne csak Magyarországon, hanem a határon túli területeken is — hallottuk a MATE rektorától.


A végzős agrármérnökök

A diplomaosztón a hallgatók nem csupán az oklevelüket vehették át. A képzésük elején ugyanis kaptak egy mécsestartót, most, a tanulmányaikat sikeresen elvégezve pedig egy hozzá illő gyertya volt az ajándékuk, melynek lángja a tudást jelképezi. Továbbá a legeredményesebb hallgatókat is díjazták, a MATE Zentai Konzultációs Központjának idei kitüntetettje Both Emese és Horváth Krisztina lett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..