home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Diplomahonosítás
(tv.)
2010.04.13.
LXV. évf. 15. szám
Diplomahonosítás

A Magyar Remény Mozgalom múlt heti sajtótájékoztatóján a diplomahonosítási eljárásban tapasztalt nehézségekre hívta fel a figyelmet. Setyerov Zorán, az MRM alelnöke elmondta: úgy tűnik, nincs meg minden délvidéki magyar politikai erőben az elszántság a probléma orvoslására. Az MRM szerint a...

 

A Magyar Remény Mozgalom múlt heti sajtótájékoztatóján a diplomahonosítási eljárásban tapasztalt nehézségekre hívta fel a figyelmet. Setyerov Zorán, az MRM alelnöke elmondta: úgy tűnik, nincs meg minden délvidéki magyar politikai erőben az elszántság a probléma orvoslására. Az MRM szerint az eljárás igen bonyolult és költséges, igaz, a Szekeres László Alapítvány utólag megtéríti a diplomahonosítással járó kiadásokat. Nem elég elkészíttetni a fordításokat, a maratoni hosszúságú adminisztrációs procedúra után, hanem több esetben még különbözeti vizsgákat is le kell tenniük a fiataloknak. A Magyar Remény Mozgalom nyílt levéllel fordul Mirko Cvetković kormányfőhöz, Žarko Obradović oktatási miniszterhez és Snežana Malović igazságügyi miniszterhez.
- Ebben a levélben követelni fogjuk, hogy járuljanak hozzá a diplomahonosítási eljárás teljes megszüntetéséhez vagy egyszerűsítéséhez. Ha nem járunk sikerrel, akkor az anyaországi politikai pártokhoz, sőt a nemzetközi fórumokhoz fordulunk - mondta az alelnök. Az EU-s országokban nem ismerik a diplomahonosítás fogalmát, sőt az unión kívüli államok többsége sem alkalmazza. Például 1997-ben Magyarország és Horvátország között született egy olyan egyezmény, amelynek értelmében a két ország kölcsönösen elismeri egymás egyetemi diplomáit, okleveleit.
László Bálint, az MRM elnöke hozzátette: Szerbia az Európai Unióhoz szeretne csatlakozni, Magyarország pedig az EU soros elnökségi tisztséget tölti be éppen, vagyis itt a megfelelő pillanat arra, hogy a két ország között olyan megállapodás szülessen, amely rendezné ezt a kérdést. A Magyar Remény Mozgalmat több Magyarországon oklevelet szerző fiatal kereste fel azzal a kéréssel, hogy segítsenek nekik a diplomahonosítási eljárásban.
A sajtótájékoztatón részt vett Gilice Zsuzsanna, aki a Szegedi Tudományegyetemen általános szociális munkási oklevelet szerzett(ami Szerbiában hiányszakmának számít). Mint mondta, a diplomáját magyar és angol nyelven állították ki, és az Európai Unió területén bárhol elismerik, Szerbiában azonban nem. Itthon a Belgrádi Politológiai Karon kellene honosítania, szerb nyelven különbözeti vizsgákat is le kell tennie ahhoz, hogy elismerjék.
- Szabadkán a Gerontológiai Központban megpályáztam egy állást, azzal az indokkal utasítottak el, hogy nincs diplomám. Ezen felháborodva fordultam a Magyar Remény Mozgalomhoz - mondta Gilice Zsuzsanna.
A Vajdaség legfiatalabb pártja szerint minden egyes délvidéki magyar embert, de főleg a fiatalokat, akik az anyaországban fejezték be tanulmányaikat és visszatérnének szülőföldjükre, a legnagyobb segítőkészséggel kellene fogadni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..