home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Diák sportolóink sikerei
Tóth Tibor
2023.09.11.
LXXVIII. évf. 36. szám
Diák sportolóink sikerei

A szabadkai diák sportolók 35 érmet nyertek az országos döntőkön. Az egyéni sportágak mellett csapatban is remekeltek a szabadkai iskolák csapatai, ami azt mutatja, hogy tehetségekben nincs hiány, és a jövőben sem kell aggódni a szabadkai sportért.

A sportágak száma változatlan, így az általános és a középiskolás diákok asztaliteniszben, úszásban, sportlövészetben, szertornában, atlétikában, kézilabdában, röplabdában, kosárlabdában, kispályás labdarúgásban, cselgáncsban, karatéban, 3 x 3-as kosárlabdában és tájfutásban mérték össze erejüket az ország legjobbjaival.

— Sportáganként változó, hogy a sportolónak vagy a csapatnak mennyi lépcsőfokot kell teljesítenie az országos döntőig. Az egyéni sportágaknál az első körben iskolán belül szervezik meg a versenyt, ahonnan a legjobbak eljutnak előbb a községi, majd a körzeti, a körzetek közötti, végül pedig az országos megméretésre, míg csapatsportágak esetében az iskola kiválogatja a legjobbakat, tehát összeállít egy válogatottat, mely képviseli színeit az imént felsorolt versenyeken. Olyan sportágak is vannak szép számmal, ahol a versenyzők létszámából adódóan kimarad egy lépcsőfok, és például a községi meg a körzeti döntő után azonnal az országos bajnokság következik. Az eredmények és a versenyeken való részvételi arány azt mutatja, hogy a sport Szabadkán még mindig nagy népszerűségnek örvend, és évről évre — hol nagyobb, hol enyhébb — növekedést tapasztalunk a sportoló fiatalok számát illetően. A három legnépszerűbb sportág kétségkívül a röplabda, a labdarúgás és a kosárlabda — mondta Nagy Varjas Árpád, a Szabadkai Diáksportszövetség elnökségi tagja.


A Vegyészeti-Technológiai Iskola aranyérmes női kispályás labdarúgó-együttese (Fotó: Országos Diáksportszövetség)

A szabadkai diák sportolók 35 éremmel tértek haza az országos döntőkről, ebből 7 arany, 9 ezüst és 19 bronz. Aranyérmet nyert Újvári Leon (Ivan Goran Kovačić Általános Iskola, úszás, 50 gyors), Sara Stipić (szintén Ivan Goran Kovačić Á. I., úszás, 50 gyors), Nikolas Martin (Szent Száva Á. I., úszás, 50 pillangó), Márton Erik (Majsai Úti Á. I., szertorna, egyéni összetett), a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola férfi-kosárlabdacsapata, a Vegyészeti-Technológiai Iskola női futsalcsapata és a Jovan Jovanović Zmaj Á. I. női kispályás labdarúgó-együttese. Ezüstérmet Milánovics Alex (Jovan Mikić Á. I., úszás, 50 gyors), Đorđe Tukuljac Peić (Sonja Marinković Á. I., úszás, 50 mell), Darko Rakić (Ivan Goran Kovačić Á. I., úszás, 50 hát), Matija Rađenović (Svetozar Marković Gimnázium, úszás, 100 gyors), Anja Zubelić (Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, úszás, 100 mell), Danilo Dulić (Svetozar Marković Gimnázium, úszás, 100 pillangó), Filip Kulić (Svetozar Marković Gimnázium, szertorna, egyéni összetett), a Majsai Úti Á. I. férfi-szertornacsapata (1—4. osztályig) és az Ivan Sarić Műszaki Iskola férfiakból álló kispályás labdarúgócsapata szerzett, míg a dobogó harmadik fokára Luka Babijanović (tavankúti Matija Gubec Á. I., úszás, 50 gyors), Luka Marks (Ivan Goran Kovačić Á. I., úszás, 50 mell), Mia Mihajlović (Sonja Marinković Á. I., úszás, 50 mell), Petra Novović (Ivan Milutinović Á. I., 50 mell), Una Milišević (Ivan Goran Kovačić Á. I., úszás, 50 mell), Pásztor Una (Szent Száva Á. I., úszás, 50 pillangó), Miša Novović (Ivan Milutinović Á. I., úszás, 50 pillangó), Soltész Előd (Széchenyi István Á. I., szertorna, egyéni összetett), Tóth Szilveszter (Majsai Úti Á. I., cselgáncs), Nemanja Ničić (Ivan Goran Kovačić Á. I., cselgáncs), Veljko Borojević (Majsai Úti Á. I., cselgáncs), Sara Štajnfeld (Ivan Goran Kovačić Á. I., cselgáncs), Tamara Tanasković (Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, cselgáncs), Tapiska Sergej (Szent Száva Á. I., atlétika, 100 méter), Aleksandar Nedeljković (Majsai Úti Á. I., atlétika, magasugrás), Višnja Vilov (Jovan Jovanović Zmaj Á. I., atlétika, 300 méter), Minja Kopunović (Egészségügyi Szakközépiskola, atlétika, 400 méter), a Politechnikai Iskola férfi-szertornacsapata és a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola férfi 3 x 3-s kosárlabdacsapata állhatott. A szabadkai érmek mellett ki kell emelni, hogy az adai Cseh Károly Á. I. női kézilabdacsapata évek óta veretlen, és az elmúlt idényben is megszerezte az országos bajnoki címet, a fiúk pedig a 6. helyen végeztek. A Majsai Úti Á. I. férfi-kosárlabdaegyüttese az 5. helyen zárta az országos bajnokságot, a zentai Stevan Sremac Á. I. női csapata pedig a 6. helyet szerezte meg.

— Elégedettek vagyunk az eredményekkel, de a következő idényben célunk az egyébként is jó eredményeken még tovább javítani. Ha maradunk ezen a szinten, akkor sincs okunk csüggedni, hiszen látjuk, hogy sportolóink mindig a legjobbra törekednek. Megtisztelő volt számomra, hogy a Vegyészeti-Technológiai Iskola aranyérmes női kispályás labdarúgócsapatának én lehettem a vezetőedzője. A lányokat csak csodálni lehet, elképesztő, amit a pályán nyújtottak. A döntőig vezető úton nagy arányú, 8:0-s és 9:0-s győzelmet arattak ellenfeleik felett, az Ezüst-tónál rendezett döntőben pedig a belgrádi Sportgimnázium együttesénél 5:0 arányban bizonyultak jobbnak. A szabadkai labdarúgó lányok nagy tiszteletnek örvendenek országszerte, amikor ellenfeleink megtudják, hogy ellenük kell pályára lépniük, bizony gondolkodóba esnek. Én azért üzenném a lányoknak, hogy a siker ellenére ne bízzák el túlságosan magukat, mert ellenfeleink sem gyengék, és azt se feledjük, hogy mindenki a bajnokcsapatot szeretné legyőzni. Az országos bajnoki címmel jogot szereztünk az október végén Belgrádban megrendezendő világbajnokságon való részvételre. Leendő ellenfeleink kilétét még homály fedi, de az előző világbajnokságból kiindulva nagyon kemény csapatokra, egyebek között Dániára, Németországra, Franciaországra számíthatunk. Biztos vagyok benne, hogy az erős mezőnyben is megálljuk a helyünket, és senkinek sem adjuk könnyen a bőrünket — mondta a vezetőedző.

A tanulók rendelkezésére álló sportolási lehetőségekkel kapcsolatban Nagy Varjas elmondta, hogy az iskolákban lévő feltételek arra nagyon jók, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportágakkal, és elkezdjenek valamelyikkel foglalkozni.

— Az iskolák nagy részének van tornaterme, de olyanok is akadnak még mindig, amelyeknek nincs, és ott kénytelenek a szabadban sportolni, ami télen nem a legkellemesebb. Szabadkán még hiányzik egy, esetleg két sportcsarnok, biztos vagyok benne, hogy teljes kihasználtsággal üzemelnének. Előírás szerinti kézilabdapálya csak a sétaerdei Sportcsarnokban és a műszaki iskolában található. Az iskolákban kisebb pályák állnak a tanulók rendelkezésére, és bizony meglátszik a különbség, ha a fiatalok nem megfelelő nagyságú pályákon edzenek, majd a mérkőzéseket a megfelelő méretű pályán játsszák — szögezte le Nagy Varjas.

Az újabb iskolai sportidényben a már eddig szerepelt sportágak lesznek terítéken. Az első selejtező verseny (asztalitenisz) októberben várható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..