home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Demokrata előretörés
(-)
2008.05.28.
LXIII. évf. 22. szám

A Tartományi Választási Bizottság adatai szerint a tartományi választások második körében a választásra jogosult polgároknak a 34,8%-a voksolt. A legtöbben -- 50,7 százalékban -- Magyarcsernyén, a legkevesebben - 20,9 százalékban -- Pancsován voksoltak. Jóval kevesebben, mint a két héttel ezelőtti...

A Tartományi Választási Bizottság adatai szerint a tartományi választások második körében a választásra jogosult polgároknak a 34,8%-a voksolt. A legtöbben -- 50,7 százalékban -- Magyarcsernyén, a legkevesebben - 20,9 százalékban -- Pancsován voksoltak. Jóval kevesebben, mint a két héttel ezelőtti szavazáson. A kevés szavazó és a két héttel ezelőtti nagy demokrata párti siker a Tadić nevével fémjelzett koalíciónak kedvezett. A jelentősebb pártok közül az Európai Vajdaságért Koalíció a második körben 51 képviselőjelölttel, a radikálisok 39-cel, a Magyar Koalíció 11-gyel, a Szociáldemokrata Liga 2-vel szállt ringbe.
A Demokrata Párt köré csoportosult koalíció az első körben 23 képviselőt szerzett, most pedig 41-et, így a 120 fős tartományi parlamentben 64 képviselővel abszolút többségre tett szert. A radikálisoknak a második fordulóban csupán 5 helyet sikerült megszerezniük, így összesen 25 képviselőjük lesz. A Magyar Koalíció a második fordulóban jóval a várakozások alatt szerepelt: 11 jelöltjükből mindössze négyet sikerült bejuttatni a Tartományi Képviselőházba, így az eddig 12 tartományi hely helyett csupán 9 lesz az az övéké a következő négy évben. A második fordulóban 5 képviselői helyet különböző polgári csoportosulások szereztek meg, a Szerb Demokrata Párt kettőt, a Liga, a liberálisok és a szocialisták egyet-egyet.
A Magyar Koalíció részéről Kishegyes, Zenta és Ada is csalódást okozott, s legnagyobb meglepetésre egyik legesélyesebb jelöltjük dr. Korhecz Tamás ugyancsak alulmaradt szabadkai választási körzetében, ahol az első fordulóban 6462 szavazattal biztos előnnyel rendelkezett a demokrata párti Szántó Róberttel szemben, aki akkor 5652 szavazatot szerzett. A második körben -- a jóval kisebb részvétel közepette -- Korhecz 5379, Szántó pedig 6462 szavazatot kapott. Ami Szabadkát illeti ehhez hasonlóan alakult Kucsera Géza és Nenad Ivanišević párbaja is. Az első fordulót itt is Kucsera nyerte 3972 szavazattal, ellenfele 2841-et kapott. A második fordulóra fordult a kocka: Kucsera 3724, ellenfele pedig 5103 szavazatot szerzett. Egyedül dr. Tóth Tivadar és Árokszállási Márta küzdelme alakult a papírformának megfelelően. Dr. Tóth a második fordulót is biztosan nyerte 7230 szavazattal, ellenfele 5675-öt szerzett.
Az MK rossz szereplései közül érdemes megemlíteni Kishegyest, ahol az MK jelöltje, Hallgató Sándor 1636, demokrata ellenfele, Bíró István pedig 1710 szavazatot kapott. Az adatok alapján egyértelmű, hogy a küzdelmet Lovćenac döntötte el, ahol a helyi montenegróiak a demokrata párti jelöltnek 726 szavazatot adtak, az MK jelöltjének pedig mindössze 89-et.
Ugyancsak szoros küzdelem volt Zentán is, ahol Sándor József, a G17+ képviselője 4016, dr. Farkas Emil, az MK jelöltje pedig 3936 szavazatot szerzett.
A legszorosabb küzdelem Temerinben alakult ki, ahol az MK a radikálisokkal nézett szembe. Dr. Matuska Mihály mindössze 26 szavazattal kapott kevesebb Stojan Tintornál.
Az MK biztosan nyert Magyarkanizsán, Óbecsén és Topolyán, s meggyőző különbséggel szenvedett vereséget Csókán és Adán.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..