home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Demokrácia helyett bürokrácia
NAGY Nándor
2007.09.26.
LXII. évf. 39. szám

Az allergia korunk egyik divatos betegsége, és már olyan fejlettségi szinten van, hogy bárki bármire lehet allergiás. A főtt tojásra, a majonézre, a főnökére, a villanyszámlára. Legelőkelőbb azonban a virágporra vagy a parlagfűre allergikusnak lenni. Arról viszont még nem hallottunk, hogy valaki a s...

Az allergia korunk egyik divatos betegsége, és már olyan fejlettségi szinten van, hogy bárki bármire lehet allergiás. A főtt tojásra, a majonézre, a főnökére, a villanyszámlára. Legelőkelőbb azonban a virágporra vagy a parlagfűre allergikusnak lenni. Arról viszont még nem hallottunk, hogy valaki a sörre, a vörösborra vagy a fröccsre volna allergiás. Én például történetesen a bürokráciára vagyok allergikus, azaz túlérzékeny, ahogyan magyarul mondják. A bürokráciától, igaz, nem kapok kiütéseket, nem is tüsszögök, hanem kezeim kezdenek idegesen remegni, a hangom bereked, izzadok, és olyan káromkodásnak minősíthető kifejezéseket használok, amelyeket már húsz-harminc évvel ezelőtt elfelejtettem. Mind erősebb a meggyőződésem, hogy még az úgynevezett demokratikus rendszer számára is a bürokrácia az egyik legerősebb fegyver a hatalom megszerzésére és a szavazópolgárok sakkban tartására. Egy szabadkai ismerősöm mesélte felháborodva, hogy magániparos számára adóbizonylatot kért, hitelfolyósítás céljából. Nem volt elég az, hogy három-négy tolóablakhoz küldték, hanem a végén még neki kellett fizetnie 300 dinárt a bürokrácia erőfeszítéseiért. De az talán még jobban felbosszantotta, hogy a hektáronkénti 100 eurós állami támogatás igénylői, legalább nyolcvan-kilencvenen, tolongtak az illetékes tolóablak előtt. A bürokrácia kitalálta az olyan segélyt, amelyet fölöttébb nehéz megszerezni. Az 1500 dináros gyermekpótlék például annyi bizonylatot és utánajárást igényel, hogy sokan el sem kezdik a kérelmezést. És ezt a hektáronkénti 100 eurót sem adják könnyen és ingyen, hanem számlákkal kell bizonyítani a vetőmag, a műtrágya, vagy az üzemanyag vásárlását. De hol vannak már a tavasszal vásárolt vetőmag, műtrágya vagy egyebek számlái! Még a NATO-bombázások borzalmait is elfelejtem, ha arra gondolok, hogy a háromszázötvenezer lakosú Újvidéken legtöbb tíz-tizenöt tolóablak van, melyeken útlevelet, személyigazolványt, gépkocsivezetői jogosítványt lehet kiváltani, és intézni a gépjárművek regisztrálását. Jó lenne egyszer elfogadható, akár bürokratikus választ kapni arra kérdésre, hogy például az anyakönyvi kivonat miért csak hat hónapig érvényes. Mert mi változás történhet közben, a születés helyét és dátumát illetően? Aztán, akinek már van útlevele, annak a cserénél miért kell újból hoznia a különböző dokumentumokat, hiszen ha egyszer kapott útlevelet, akkor valószínűleg minden rendben van. Meg aztán miért kell az állampolgárságot is hathavonként bizonygatni?
Valószínűleg kell ez a 200-300 dinár a bürokráciának, hiszen egy-két millióval beszorozva nem is aprópénz ez - még dinárban sem. A számítógépek korszakában és a személyi szám alapján ma már minden adat szinte azonnal hozzáférhető a bürokratikus hatalom számára, mégis a polgárt nyaggatják. A megregulázott és sorban álló polgárt azonban könnyebb sakkban tartani, és ő ráadásul még fizet is ezért.
Egy tipikus könyökvédős hivatalnok ismerősöm mesélte, hogy kezdő korában főnöke megparancsolta több száz szén- és favásárló ügyfél számlamásolatainak jegyzékbe vételét, melyeket ábécérendben kellett összeraknia. Két teljes munkanapot dolgozott rajta, majd büszkén átadta a sorba szedett számlák kötegét főnökének. å elismerően megdicsérte a fiatal hivatalnokot, majd anélkül, hogy megnézte volna a számlákat, a dobkályha lobogó tüzébe dobta.
Szerintem így valahogy kellene ma is elképzelni és érzékelni a bürokráciát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..