home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Csongrádi vendégek Óbecsén
<aut>SZILÁGYI Edit
2007.10.24.
LXII. évf. 43. szám

Október 20-án és 21-én csongrádi vendégeket fogadott Óbecse. A két testvérváros elöljárói találkozásának a kapcsolatápolás és -elmélyítése volt a célja. A Fehér Hajó Szállodába Fehér Ferenc nyugalmazott rendőr kalauzolta a vendégeket. Ferenc Edvin kíséretében aztán megtekintették a Tiszát, a töltést...

Október 20-án és 21-én csongrádi vendégeket fogadott Óbecse. A két testvérváros elöljárói találkozásának a kapcsolatápolás és -elmélyítése volt a célja. A Fehér Hajó Szállodába Fehér Ferenc nyugalmazott rendőr kalauzolta a vendégeket. Ferenc Edvin kíséretében aztán megtekintették a Tiszát, a töltést, a DTD-csatornát, a zsilipet. Délután a polgármester, Dušan Jovanović és az alpolgármester, Knézi Péter fogadta a rangos küldöttséget.
Ágoston Imre Csongrád nevében üdvözölte a vendéglátókat, és kifejezte abbéli reményét, hogy a két város között gyümölcsöző kapcsolat alakul ki, hiszen a sok hasonlóság mellett a folyójuk: a Tisza is összeköti őket.
A vendégek az itteni körülményekről érdeklődtek. A polgármester és az alpolgármester köszöntőbeszédük után készségesen válaszoltak a kérdéseikre.
Becsén 22-23 nemzet él, köztük a legtöbb a szerb és a magyar ajkú polgár. E nemzeti sokaság békés együttélését eddig semmi sem tudta megingatni.
A képviselőházban a vendégek láthatták azt a három zászlót, közöttük a magyar nemzeti lobogót is, amely az év minden napján ott van, és senkit nem zavar.
A város minden olyan ember számára nyitva áll, aki elfogadja és tiszteli mások nyelvét és hitét, amint a sajátját. Ahogyan a polgármester fogalmazott: együtt őrizzük közösségünk egységét.
A tervekről beszélve az önkormányzat a decentralizációt szeretné megvalósítva látni, és a községi vagyont visszakapni, hiszen jogilag minden az állam tulajdonát képezi. A privatizáció vége felé közeledünk, mondták, és ennek a negatív vetülete abban rejlik, hogy a megvásárolt nagyobb óbecsei cégek székhelyét más városokba helyezik át.
Iskoláinkban szerb és magyar nyelven folyik a tanítás. A kultúra ápolását a városi színház és a civil szervezetek karolták fel az önkormányzat hathatós segítségével.
A város nagy mezőgazdasági ipari vállalatát már privatizálták.
1903-tól már létezett itt gyógyfürdő, de az idők folyamán aztán szép lassan elhanyagolták.
A tervekről beszélve a turizmus fellendítését, a benne rejlő lehetőségek fontosságát emelték ki, különös tekintettel a falusi és a folyami turizmusra. Ennek megvalósításához nagy beruházásokra van szükség, úgymint kikötőépítés, ez pedig új munkahelyek megteremtését eredményezné.
Az önkormányzat pályázatokon vett részt, és ily módon tekintélyes anyagi forráshoz jutott égető beruházásainak, közútjainak, vízvezeték-hálózatainak a felújításához, valamint a könyvtár- és az iskolaépületek adaptálásához. A város digitális telefonközpontot is kapott.
Külföldi befektetők már nem idegenkednek tőlünk, vonzónak találják térségünket, városunkat üzleti vállalkozásukhoz, hallhatták a helyzetismertetést és az előirányzott tervekről szóló beszámolót a találkozó részvevői.
A vendégek egy része ezután a képviselőházból a katolikus plébániára vonult. åk a plébániák között együttműködést voltak hivatottak megteremteni, és idővel elmélyíteni. Fekete Imre Janes Zoltán plébános üzenetét adta át ft. Fuderer László atyának, aki a pasztorális tanács tagjaival fogadta a csongrádi vendégeket.
Vasárnap városnézés volt napirenden. A hívők szentmisén vettek részt, majd megnézték a pravoszláv templomot is.
Mindannyian megtekintették a kastélyszállót, aztán visszatérve a tornyok városába, feltöltődve sok szép élménnyel, útnak indultak a határ felé. Vendéglátóiktól elköszönve ígéretet tettek, hogy a barátság szálait ezután igyekeznek még szorosabbra fonni.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..