home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Család, ahol az élet kezdődik és a szeretet soha nem ér véget
Szilágyi Edit
2022.06.01.
LXXVII. évf. 22. szám
Család, ahol az élet kezdődik és a szeretet soha nem ér véget

A Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) a Horgos melletti Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos házban Család, ahol az élet kezdődik és a szeretet soha nem ér véget címmel tartotta meg a már hagyományossá vált Barátkozási Napot és a szervezet évi közgyűlését.

A rendezvény az Uram Jézus, légy velünk énekkel és ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd ft. Palatinus István magyarkanizsai plébános érdekes és értékes előadásában Ferenc pápa Amoris Laetitia apostoli buzdítására, a családban megélt szeretet örömére helyezte mondandója hangsúlyát.

— A házasság nem Istenen kívül történő valóság, hanem isteni eredetű belső hatás, mely azt mutatja meg, hogy Isten nélkül az ember nem tud létezni. A teremtettségünk folytán Istenhez tartozunk. Próbáljuk megérteni önmagunkat, a küldetésünket és Isten tanítását. Isten megadja a megismerés ajándékát, mely szükséges ahhoz, hogy helyesen tudjunk élni, ebben mindennek az alapja az Istenhez való hasonlatosság. Sok támadás van az ember, a házaság és a család ellen. Mássá akar tenni bennünket ez a világ. A házasság válságának számos jele ellenére a család utáni vágy továbbra is jelen van. Az ember természeti-biológiai rendeltetését kérdőre vonják. A Szentírás szerint Isten embert teremtett, az ember férfi és nő. Egyenrangúak. Isten megadja az alkotás jogát, társteremtővé teszi az élet átadásában. Önvizsgálatra, testvéri odafigyelésre van szükség, segítségre, az otthonokban hitre, házastársi és családi lelkiségre, szeretetre, a kihívások elfogadására és megoldására. Szükségünk van a kiengesztelődésre és a megbocsátásra. A KÉK-előadások jelentősek. Minél több szempontból szerez az ember információkat, annál gazdagabbá válik. Fontosak a találkozások, de a dialógus, a megbeszélés, a tapasztalatok és a gondolatok megosztása is.

Nt. Harangozó László szabadkai református lelkipásztor a család fogalmának megmagyarázásával kezdte előadását.

— A Szentírásban a család szót a ház helyettesíti. Központi része az alap. Biztonságot ad, megóv minden vihartól, az élet benne van. A házasság is ilyen. Hiba, ha a külsőségre kerül a hangsúly. A házasággal leválasztódnak a fiatalok a szülőktől, egymáshoz csiszolódva fejlődnek. Mindkettő múltat és értékrendet, sérelmet, többgenerációs fájdalmat hoz magával. A régi sebeket együtt kell gyógyítani. A kötelék, melyben jelen van a férfi és a nő, erős, és ketten alkotnak egységet. Nem az ember, hanem Isten a tervező és a végrehajtó. A gyermeket nekünk adja, követi, mit teszünk vele. A fogant gyermek ajándék, elfogadjuk, vigyázunk rá, de a megvalósított álmainkat és ambíciónkat nem követeljük meg tőlük.

Harangozó Gyöngyi a férfi- és a női szerepről beszélt.

— A Biblia szerint a férfi szerepe a vezetés. Lehet zsarnok, papucs vagy jó férj. A zsarnok önmagában, a papucsférj a feleségében, az igazán jó férj az Istenben bízik. Ez utóbbi a jó vezető. Ez nem rang, hanem megbízatás, felelősség. Fontos, hogy a család tagjai számára jó légkört teremtsen. Feladata a szeretet és a gondoskodás. A feleségek engedelmesek, beilleszkednek a másik által adott sémába, rugalmasak, hűségesek. A férfi akkor igazi férfi és vezető, ha érzi, hogy a felesége tiszteli, szereti, tud hallgatni, mindenkitől meg tudja védeni a férjét, ha kell, még a szüleitől is. Tudnunk kell és gyakorolnunk a társunk szeretetnyelvét. A családban a legfontosabb dolog a biztonság, a bátorítás, az önállóságra való nevelés, a következetesség, a türelem, a hitelesség, melyet gyermekeinknek adunk. Engedjük közel gyerekeinket Jézushoz. Isten szeret. Tudjuk, hiszen a legdrágábbat, az egyszülött fiát adta értünk.

A Barátkozási Napot Szabó Károly, a KÉK elnöke nyitotta meg. A beszélgetést az előadókkal Szabó Hangya Teréz vezette. A nap második részében a KÉK megtartotta tavaszi küldöttgyűlését. Az eseményt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..