home 2023. február 09., Abigél napja
Csak a mi érdekünkben kémkednek utánunk!
Apró József
2022.12.04.
LXXVII. évf. 48. szám
Csak a mi érdekünkben kémkednek utánunk!

Képzeljük el, ahogy otthonunk melegében a saját számítógépünkön dolgozunk egy regényen. Már majdnem kész vagyunk, több karaktert bevittünk, mint amennyi tíz szakdolgozatot megtölthetne. Egyszer csak a szövegszerkesztő szoftver közli, hogy ezután nem tudjuk megnyitni a saját írásunkat, mert az illegális információkat tartalmaz, és a rendszer kizárt bennünket a dokumentumból.

Nem, ez nem egy sci-fi-film bevezetője, ez a (rém)történt az idén nyáron esett meg egy Mitu álnevű kínai írónővel. A Kingsoft Office Software nevű cég WPS office programjával dolgozott, mely egy felhőalapú szövegszerkesztő szoftver, mint nálunk a Google Docs vagy a Microsoft Office 365. Egy kínai irodalmi fórumon Mitu azzal vádolta meg a céget, hogy a szoftvere által kémkedik utána, és arra hivatkozva, hogy a dokumentumban „érzékeny tartalmat” talált, kizárta őt a regénye vázlatából. Azóta másik kínai kiadvány is beszámolt ilyen esetről, hogy regényíróknak zárolták az online vázlatait tisztázatlan okokból. 

A cég az első panasz óta a Weibón (ez a Twitter kínai megfelelője) két nyilatkozatot is kiadott, mely szerint a gépen tárolt fájlokat nem cenzúrázza szoftver. Ám arra, hogy mit tesz az online megosztott fájlokkal, már nem ennyire egyenesen felelt, mégis érthetően fogalmaz a kínai kiberbiztonsági törvényre és más vonatkozó szabályozásokra hivatkozva: „Minden online, információs szolgáltatást nyújtó platform felelős a platformjaikon terjesztett tartalmak felülvizsgálatáért.”

Ez lehetett a „főhősnőnk” problémájának a forrása is. Mitu a dokumentumát online mentette, és még 2021-ben osztotta meg valakivel, hogy az átnézze a szövegét. A WPS egyik kommentje megerősíti ezt a feltételezést: „A felhőben való tárolás és a szinkronizálás nem aktiválja a felülvizsgálatot. Csak a dokumentum megosztási linkjének létrehozása indítja el ezt a mechanizmust.”

A WPS dokumentumai nem end-to-end (végponttól végpontig) titkosítottak, így a vállalat is gond nélkül beléjük nézhet. Ám a legutóbbi lépése, hogy egy felhasználót kizárt a saját dokumentumaiból, újabb vitákat indított el a kínai online cenzúráról, illetve arról, hogy a technológiai cégek kénytelenek engedelmeskedni a hatóságoknak. A WPS-hírről szóló bejegyzés alatt a legkedveltebb komment így szólt: „Ez egyértelműen nem a Kingsoft problémája, de senki sem meri célba venni a valódi felelőst.” A kínai kormánynak van a világ egyik legnagyobb online cenzúraapparátusa, melyet Kína nagy tűzfalának neveznek, és mely több millió embert foglalkoztat, akik nyomon követik és blokkolják a tartalmakat, legyenek azok szöveges hozzászólások, képek, GIF- vagy hangfájlok. Azt, hogy milyen hatékonyan működik, mi sem bizonyítja jobban, mint a hongkongi eset, ahol az emberek elkezdték önmagukat cenzúrázni, csoportokat törölnek, és lépnek ki belőlük, hiszen életfogytiglani börtönbüntetéssel néz szembe mindenki, akit például terrorizmussal vádolnak. Ezt a jelzőt pedig bárkire rá lehet húzni, legyen az az ország (valódi vagy képzelt) ellensége, külföldi erőkkel szövetkező, de még a tömegközlekedési eszközök megrongálása is terrorcselekedetnek számít.

Itt, Kínától nyugatra, a Google-dokumentumok szerencsére nem ilyenek, ezek end-to-end vannak titkosítva, illetéktelenek nem férnek hozzájuk, csak mi tudjuk őket elolvasni. No meg a Google kukucskál beléjük, de csak a mi érdekünkben, nehogy spam legyen bennük, vagy bármi ilyesmi…

Valamikor majd innen folytatjuk, ha nem leszek kitiltva a saját dokumentumomból.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Iránytű rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..