home 2023. március 26., Emánuel napja
A nagy testvér figyel
Apró József
2022.11.15.
LXXVII. évf. 45. szám
A nagy testvér figyel

San Franciscóban jóváhagyták azt az új biztonsági szabályzatot, amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy házkutatási parancs nélkül hozzáférjen több ezer magánkamera élő adásához. A San Franciscó-i felügyelőbizottság, a város törvényhozó testülete 7:4 arányban szavazta meg a polgármester térfigyelő kamerákra vonatkozó javaslatát.

Az új irányelv értelmében a San Franciscó-i Rendőrség (SFPD) hozzáférhet a városlakók és a vállalkozások azon kameráihoz, amelyekhez engedélyt adnak a rendőrségnek a megfigyelésre, így a rendőrök számára több ezer magán-biztonságikamera áll majd rendelkezésre. A jogszabály szerint élőben követhetik a kamerákat minden olyan „közbiztonsági szempontból jelentős eseménynél”, illetve olyan bűnügyi nyomozás során, amelynél a kamerákhoz való hozzáférés szükséges. Korábban a rendőrségnek konkrét események és időbélyegek alapján kellett engedélyt kérnie a felvételekhez a bűncselekmény bekövetkezése után, a hozzá kapcsolódó nyomozáshoz, és csak közvetlen veszély esetén tudott valós időben hozzáféréshez jutni.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF), a digitális térben a polgári szabadságjogok védelmével foglalkozó nonprofit szervezet „aggasztó rendeletnek” nevezte az új törvényt. Véleménye szerint egy orwelli megfigyelőállamhoz hasonló jövőt vetít elénk, és nem feltétlenül egy instant közbiztonsági megoldás, ahogy a hivatal állítja, hanem a rendőrségi hatalom kiterjesztése, és előfordulhat, hogy nem alaptalan a tiltakozók aggodalma. „Félreértés ne essék, de az olyan szabálysértések, mint a vandalizmus vagy a szabálytalan átkelés San Francisco szinte bármelyik utcájában mindennap előfordulnak, tehát ez a rendelet lényegében lehetőséget ad az SFPD-nek arra, hogy az egész várost élő megfigyelés alá helyezze határozatlan időre” — írta a szervezet sajtóközleményében.

A törvényben az áll, hogy csak indokolt esetben figyelik folyamatosan a kamerák közvetítését, de ahogy az EFF is figyelmeztet, azt sehol sem definiálták, hogy mi számít indokolt esetnek. Ráadásul a szervezet szerint az új szabályozás nem jár annyi előnnyel, mint amennyi visszaélésre adhat lehetőséget. Ahhoz, hogy, mondjuk, egy boltot megfigyeljenek, a tulajdonosnak hozzájárulást kellene adnia ehhez. Ha a megfigyelés indokoltnak tűnik, vagyis például azt gyanítják, hogy be fognak törni abba a boltba, akkor a kamerák vizsgálata helyett logikusabb döntés volna a rendőröket odaküldeni, hogy megelőzzék a bűncselekményt. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor az eddigi jól bevált módszerrel (vagyis utólag) elemezhetik a felvételeket.

A polgármester még májusban vetette fel a jogszabályt, azzal érvelve, hogy a város bűnüldözésének szüksége van olyan eszközökre, amelyekkel fel tudnak lépni a közbiztonsági kihívások ellen. A projektum egyelőre 15 hónapon át fog futni — ezután lehet majd választ adni arra, hogy kinek lett igaza. San Francisco rendőrfőnöke szerint a mostani szabályozással számos bűntényt megelőzhetnek, az aggodalmaskodó civileket pedig azzal nyugtatta, hogy így a rendőrségi visszaélésekre is könnyebben lehet majd fényt deríteni. Az SFPD illetékeseinek negyedévente jelentést kell benyújtaniuk, melyben elmagyarázzák, hogy kitől és miért kértek hozzáférést a kamerás megfigyeléshez, valamint hogy a megfigyelési módszer milyen eredményeket hozott.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Iránytű rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..