home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nagy testvér figyel
Apró József
2022.11.15.
LXXVII. évf. 45. szám
A nagy testvér figyel

San Franciscóban jóváhagyták azt az új biztonsági szabályzatot, amely lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy házkutatási parancs nélkül hozzáférjen több ezer magánkamera élő adásához. A San Franciscó-i felügyelőbizottság, a város törvényhozó testülete 7:4 arányban szavazta meg a polgármester térfigyelő kamerákra vonatkozó javaslatát.

Az új irányelv értelmében a San Franciscó-i Rendőrség (SFPD) hozzáférhet a városlakók és a vállalkozások azon kameráihoz, amelyekhez engedélyt adnak a rendőrségnek a megfigyelésre, így a rendőrök számára több ezer magán-biztonságikamera áll majd rendelkezésre. A jogszabály szerint élőben követhetik a kamerákat minden olyan „közbiztonsági szempontból jelentős eseménynél”, illetve olyan bűnügyi nyomozás során, amelynél a kamerákhoz való hozzáférés szükséges. Korábban a rendőrségnek konkrét események és időbélyegek alapján kellett engedélyt kérnie a felvételekhez a bűncselekmény bekövetkezése után, a hozzá kapcsolódó nyomozáshoz, és csak közvetlen veszély esetén tudott valós időben hozzáféréshez jutni.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF), a digitális térben a polgári szabadságjogok védelmével foglalkozó nonprofit szervezet „aggasztó rendeletnek” nevezte az új törvényt. Véleménye szerint egy orwelli megfigyelőállamhoz hasonló jövőt vetít elénk, és nem feltétlenül egy instant közbiztonsági megoldás, ahogy a hivatal állítja, hanem a rendőrségi hatalom kiterjesztése, és előfordulhat, hogy nem alaptalan a tiltakozók aggodalma. „Félreértés ne essék, de az olyan szabálysértések, mint a vandalizmus vagy a szabálytalan átkelés San Francisco szinte bármelyik utcájában mindennap előfordulnak, tehát ez a rendelet lényegében lehetőséget ad az SFPD-nek arra, hogy az egész várost élő megfigyelés alá helyezze határozatlan időre” — írta a szervezet sajtóközleményében.

A törvényben az áll, hogy csak indokolt esetben figyelik folyamatosan a kamerák közvetítését, de ahogy az EFF is figyelmeztet, azt sehol sem definiálták, hogy mi számít indokolt esetnek. Ráadásul a szervezet szerint az új szabályozás nem jár annyi előnnyel, mint amennyi visszaélésre adhat lehetőséget. Ahhoz, hogy, mondjuk, egy boltot megfigyeljenek, a tulajdonosnak hozzájárulást kellene adnia ehhez. Ha a megfigyelés indokoltnak tűnik, vagyis például azt gyanítják, hogy be fognak törni abba a boltba, akkor a kamerák vizsgálata helyett logikusabb döntés volna a rendőröket odaküldeni, hogy megelőzzék a bűncselekményt. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor az eddigi jól bevált módszerrel (vagyis utólag) elemezhetik a felvételeket.

A polgármester még májusban vetette fel a jogszabályt, azzal érvelve, hogy a város bűnüldözésének szüksége van olyan eszközökre, amelyekkel fel tudnak lépni a közbiztonsági kihívások ellen. A projektum egyelőre 15 hónapon át fog futni — ezután lehet majd választ adni arra, hogy kinek lett igaza. San Francisco rendőrfőnöke szerint a mostani szabályozással számos bűntényt megelőzhetnek, az aggodalmaskodó civileket pedig azzal nyugtatta, hogy így a rendőrségi visszaélésekre is könnyebben lehet majd fényt deríteni. Az SFPD illetékeseinek negyedévente jelentést kell benyújtaniuk, melyben elmagyarázzák, hogy kitől és miért kértek hozzáférést a kamerás megfigyeléshez, valamint hogy a megfigyelési módszer milyen eredményeket hozott.

 

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Csak a mi érdekünkben kémkednek utánunk!
2022.12.04.
LXXVII. évf. 48. szám
Képzeljük el, ahogy otthonunk melegében a saját számítógépünkön dolgozunk egy regényen. Már majdnem kész…
Bővebben
Iránytű
Az információbiztonságról mindenkinek
2023.06.10.
LXXVIII. évf. 22. szám
Nehéz az ilyen témáról úgy beszélni, hogy azt is érdekelje, aki ért hozzá, és azt is, akinek fogalma sinc…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..