home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Búcsú az óbecsei temető kápolnájában
Szilágyi Edit
2023.09.26.
LXXVIII. évf. 38. szám
Búcsú az óbecsei temető kápolnájában

Szeptember van, a hívek a három főangyalról, Mihályról, Gabrielről és Rafaelről emlékeznek meg, előttük hajtanak fejet.

Mihály, mennybéli nagy hadak
Vezére, győztes harcosa,
Villámló jobbod védje meg
Az Istenhez hú Lelkeket!

Búcsú van. Az temető kápolnájának ünnepe. A vasárnapi szentmisét Ft. Fuderer László plébános celebrálja.

Az óbecsei temető kertjében 161 éves kápolna őrködik az ott nyugvók lelke felett. Falai büszkén dacolnak az idővel. A vele szinte egyidős háromregiszteres orgona még mindig enged az érintő kezeknek. Letisztult rend, az oltárképen Szent Mihály arkangyal, a mennyei seregek vezérlő fejedelme, harsonával a kezében dicséri Apáthy Than Mór festő alkotását.

Ó, Istennek erőssége, üdvözlégy szent Gabriel!
Váltságunknak égi hírét a Szűzhöz te vidd el.
Üdvözlégy, ó égi orvos, Szent Rafael arkangyal!

Az angyaloknak nagy serege van, mondja az atya, Istent szolgálják és rólunk is gondoskodnak, minket is óvnak és őriznek. Isten hűséges angyalai ők, akik a gonosz lélek angyalai ellen vívják harcukat. Az angyali seregek vezetője Szent Mihály. Segítséget nyújt, hogy le tudjuk győzni magunkban a bűnre való hajlamunkat, minden csábítást, amely eltéríthetne minket Isten útjáról és megtanít megerősödve kiállni az Istenhez vezető úton.

Gábor, a hírvivő, égi titkokat tár fel, hírül adja a Megváltó születését, köszönti Szűz Máriát és hirdeti neki, hogy fiút szül, aki Isten fia lesz.

Rafael a nehéz helyzetekben segít, gyógyít, védelmezi az úton lévőket az Ószövetségből ismert, ő az útitárs, aki vezeti és védi Tóbiást és meghozza a gyógyulást Tóbiás jövendőbeliéjének és apjának is. Különleges küldetést kapott az Istentől, hogy az embereknek helyes utat mutasson és bajaikra gyógyulást hozzon.

Szent Rafael arkangyal, Isten oltalmának követe,
Esedezve kérünk, érintsd meg szívünket
Égő szereteteddel.

Az orgona elcsitul, a hívek még várnak, élvezik a lelkükben lévő misztérium örömét, majd keresztet vetve búcsút vesznek a kis kápolnától. Kilépve a temető békéjében osztják meg gondolataikat. Az eső elállt. Talán az aprócska kápolna búcsúját ünnepelve kisütött a nap. A szél lágyan érinti a szépen gondozott sírokat.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..