home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Bővül az ivóvízhálózat Szabadkán
Kartali Róbert
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Bővül az ivóvízhálózat Szabadkán

A Vasutastelepülésen és Makkhetes területén 822 méter vízvezeték lesz elhelyezve. A munkálatokat a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat önerőből végzi. A folyamatban lévő munkálatokat pénteken megtekintették az illetékesek, köztük Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója és Boros Elvira, a VMSZ vasutastelepülési szervezetének elnöke.

A kivitelezési munkálatok kora tavasszal, még az építkezési munkálatok előtt kezdődnek meg számos utcában a Vasutastelepülésen, illetve Makkhetesen — nyilatkozta Kern Imre. Mint mondta, a munkálatokat a vízművek önerőből pénzeli, annak ellenére, hogy a közvállalat hatalmas törlesztőrészleteket kell, hogy kifizessen a vízgyár és a többi munkálatok kivitelezésére felvett hitel miatt.

— A VMSZ ígéreteihez híven fejleszti a kültéri helyi közösségeket. Igaz, hogy a Vasutastelepülés közel van a városházához, illetve a városközponthoz, de ez egy olyan helyi közösség, ahol számos utcában nincs sem víz, sem szennyvíz, illetve aszfaltos út sem. Ezért rendkívül fontos, hogy ezeket a helyi közösségeket segíteni tudjuk új infrastruktúrával, ezzel élhetőbb körülményeket biztosítva az itt élő polgárok számára.

Az alpolgármester elmondása szerint most összesen 822 méter vízvezeték lesz elhelyezve, aminek köszönhetően 42 új bekötést lehet majd elvégezni. A munkálatok értéke áfa nélkül valamivel több mint 7 millió dinár.

Ahhoz, hogy a csapunkon jó minőségű víz folyhasson, három feltételnek kell eleget tenni — magyarázta Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója. Hozzátette: az első feltétel a forrás, ahonnan a vizet merítjük, annak kell jónak lennie, kezelni kell a vizet, tisztítani. A második feltétel a hálózat, a harmadik pedig a házon belüli vezetékek. Az első kettő tekintetében a vízművek az illetékes, míg a harmadik a ház tulajdonosán múlik. Az első feltételt a vízművek teljesítette, mivel van két ivóvízkezelője. A kettes számú ivóvízkezelő tavaly nyár óta működik, az egyes számú pedig 1990 óta. Ez a két üzem teljes mértékben lefedi kezelt vízzel Szabadkát, Radanovácot és Palicsot, mégpedig olyan vízzel, amely az európai és a világszínvonalú követelményeknek is megfelel.

— Ezt a hálózatbővítést saját erőből csináljuk, nagyon örülünk, hogy tudtunk minden hitelünk mellett is egy kis erőforrást teremteni ezekre az utcákra, amelyekre már megvoltak a terveink. Ezek már régóta készek, kezdtek lejárni, és emiatt döntött a vízművek a kivitelezés mellett az önkormányzat jóváhagyásával. Szeretném megköszönni az önkormányzatnak, dr. Pásztor Bálintnak, a képviselő-testület elnökének, Kern Imre alpolgármesternek és a képviselő-testület tagjainak, hogy segítséget nyújtottak abban, hogy be tudjuk fejezni ezeket a projektumokat, hiszen megkaptuk az engedélyeket.

Az igazgató továbbá a bekötés díjáról is beszélt, mely 31 000 dinár a vízvezeték esetében. Mint mondta, ez a vízműveknek sokkal többe kerül, majdnem duplája, de annak érdekében, hogy az emberek minél olcsóbban és könnyebben tudjanak ivóvízhez, illetve csatornához jutni, nem emelték meg a díjakat, mert az a fontos, hogy minél több fogyasztó legyen a hálózaton.

Hosszú évek folyamán a Vasutastelepülés helyi közösségben szinte alig történtek beruházások — világított rá a helyszínen Boros Elvira. A VMSZ Vasutastelepülési Helyi Szervezetének elnöke hozzátette, hogy az elmúlt két és fél évben már nagyon sokféle beruházás valósult meg.

— Történetesen a Tölgyfa utcában megtörtént a vízhálózat cseréje, valamint új asztalburkolatot kapott az utca. Az 51-es divízió utcában is újra lett aszfaltozva egy rész, valamint sikerült az önkormányzat segítségével megoldani a Jovan Mikić utcában a közvilágítás kibővítését. Fel lett újítva a Viktória-kút is a Majsai hídnál. Ezenkívül az ősz folyamán sikerült 13 utcát mart aszfalttal rendbe tenni, olyanokat is, ahol évek hosszú során semmi beruházás nem történt.

Boros Elvira továbbá elmondta, hogy az önkormányzati választások után a Vajdasági Magyar Szövetség sokkal erősebben van jelen az önkormányzatban, így lehetőség van arra, hogy felzárkóztassák a helyi közösségeket, ahol a beruházások valahogy elmaradtak.

Mint kiderült, ez a beruházás a Makarska utcán kívül a Méhész, a Milutin Uskoković és a Višnjič, valamint a Makkhetes területén lévő Dilj utcát is érinti.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..