home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Boldog vagy, mert hittél
Szilágyi Edit
2013.12.04.
LXVIII. évf. 49. szám
Boldog vagy, mert hittél

A magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) A hit nemzetmegtartó ereje címmel Budapesten, az Országházban tartotta meg IX. országos kongresszusát, melyen részt vettek a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK) tagjai is. A felszólalók a hit, a nyelv és a nemzet megtartó erejéről fejtették ki gondolataikat.

Kövér László házelnök kiemelte: a nemzeti együttműködés kormánya megbízható partner mindazok számára, akik munkájukkal hozzátesznek a nemzet életéhez, közös erőfeszítéseinkhez. A kormány és az azt támogató politikai közösség abból indul ki, hogy minden magyar összetartozik határon innen és határon túl, legyen bármely társadalmi osztály tagja, szemlélje bárhogyan is a világot, keresse bárhogyan is a boldogulás útját. Számítunk a keresztény emberek közéleti aktivitására, az ilyen ember ugyanis a közösség előrehaladásáért is tevékenykedik — tette hozzá.

Szent István örökségéről Ternyák Csaba, az egri főegyházmegye érseke tartott előadást, dr. Osztie Zoltán, a KÉSZ országos elnöke Boldog vagy, mert hittél címmel pedig a hit és a nemzet egysége létrehozásának fontosságát emelte ki. Köszönetet mondott a kormánynak, hogy alkotmányos úton védi a házasságnak, a férfi és a nő életközösségének az intézményét, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.

Dr. Német László nagybecskereki megyés püspök Vallás és identitás a déli végeken című előadásában rámutatott a déli végek helyzetére, a kisebbségi létre, az identitás megőrzéséért való küzdelemre, a letűnt kommunista idők következményeire, és szólt a magyar nyelv megőrzésének igényéről, a magyar média szerepéről és a kettős állampolgárság kérelmének üzenetéről is. Az elszlávosodott vajdasági magyarok megőrzik katolikus vallásukat, magyarnak vallják magukat, ugyanakkor nem ismerik anyanyelvüket, s ebből is látszik: magyarnak lenni a déli végeken nehéz feladat.

Fabiny Tamás evangélikus püspök szerint támogatni kell a közéleti kereszténységet, és tévhitnek véli azt az elképzelést, miszerint az egyházaknak csakis a lelkekkel kellene törődniük. Ezután Balog Zoltán miniszter úr osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Hit a társadalmi életben címmel tartott előadásában. Kiemelte: vereségre, azaz isteni pedagógiára is szükség van. Tanulni lehet és kell belőle, a nehéz helyzetekben vagyunk ugyanis a legközelebb az Úrhoz. A győzelem ezzel szemben feladat és áldás — Isten áldása.

A hit áldozathozatalra tesz képessé, és az önzésen alapuló társadalom nem maradhat fenn sokáig — mondta Majnek Antal, a munkácsi egyházmegye püspöke Krisztus-hívők a Kárpátalján című előadásában. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla a vegyes nemzeti összetételű településeken élők sorsát ecsetelte, a románul beszélő magyarokét, valamint a csak románul tudó reformátusokét, és hozzátette, hogy a probléma megoldása nem könnyű. A magyar nyelv megtartása és fejlesztése, a szent szolgálat sok akadályba ütközik. A magyarságot vállalni kell. Aki szégyelli, az Isten ajándéka és Isten ellen lázad. Felhívta rá a figyelmet, hogy egyre inkább teret hódít a világpolgár-szemlélet, melyet nem ítélhetünk el, ám arról sem hallgathatunk, hogy ez népünk elvesztéséhez vezethet. A kassai egyházmegye püspöki helynöke, Pásztor Zoltán a Szlovákiában uralkodó helyzetről, a többnemzetiségű közegről, az asszimiláció következményeiről, a magyarok számának csökkenéséről szólt. Tempfli Imre erdélyi származású plébános a szórványban élőkről beszélt, azokról, akik nem az utódállamokból jöttek. Ők már felvették az új haza állampolgárságát, kivándorlásuk oka a szociális nyugtalanság, az anyagi szükséglet volt, kétszeresen is érzékelik a nyelvtudás hiányát és az elszigeteltséget, melyet csak a hitük tud enyhíteni. Németországban hatvanhét katolikus missziót tartanak fenn a magyarok számára, és százkilencvenhárom misézőhelyükön mintegy százhetvenezer embert érnek el. A kongresszus zárógondolatait Csorba Gábor, a KÉSZ társelnöke fogalmazta meg.

A rendezvényen mintegy ötszáz ember egyként élte meg hite és magyarsága szépségét, felelősségét. Az így kapott élményt igen nehéz szavakba önteni, talán nem is lehet — érezni kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..