home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Bartók operája az örök városban
Dr. Csermák Zoltán
2024.01.20.
LXXIX. évf. 3. szám
Bartók operája az örök városban

Az elmúlt év kiemelkedő zenei eseménye volt A kékszakállú herceg vára római kamara-előadása. A Collegium Hungaricumban rendezett koncerten a két főszerepben Cser Péter és Hajdú Diána mutatkozott be Dénes István zongorakísérete mellett. A zongoraművész-karmesterrel a koncert után beszélgettem.

— Két éve született az ötlet, amikor Várhelyi Éva és Cser Krisztián megkeresett A kékszakállú herceg vára előadásának tervével. A zongorakíséretes verziót először a Rákoshegyi Bartók Zeneházban, ezután a Csalán úti Bartók Béla Emlékházban adtuk elő. Vállalkozásunk megnyerte a közönséget: intim körülmények között bontakozhatott ki a két ember tragédiája. Számos véleményt hallottam a nézők soraiból: soha ennyire nem értették meg a dráma mondanivalóját. A zongoraváltozat azért figyelemreméltó, mivel Bartók kiváló zongoraművész is volt, és zeneszerzőként a zongora mellett komponált. Ez érződik a mű hangzásvilágán is. Ennek nyomán az opera nagyon szépen hangzó, fantáziadús, romantikus zongoramű is gyönyörű harmóniákkal. Számomra is elképesztő, hogy az 1910-es években milyen harmóniákat álmodott meg Bartók. Másik érdekesség, hogy megtaláltam a szövegíró Balázs Béla naplóját, melyben a sokoldalú szerző izgalmas, eddig nem ismert momentumokat idéz a Bartókkal közös munkáról. Megjegyzem, hogy ezt a Kékszakállú-sztorit eredetileg Kodály Zoltánnak szánta, de a történet inkább Bartók érdeklődését keltette fel. Érdekes Balázs mondanivalója: a régi asszonyok tovább élnek, és Judit, a kíváncsi nő sokkal markánsabb, mint az ismert, Charles Perrault-i történet főszereplője. A megváltó, a fényt hozó nővé lép elő, ez a különbség minden eddigi Kékszakállú-feldolgozás között. Egy értékes fényképről is ejtenék néhány szót: a fotó a Zürichtől északkeletre fekvő Wildbergben készült, ahol Bartók Béla, Kodály Zoltán és felesége, Emma asszony, valamint Balázs Béla együtt töltöttek egy szép hetet, és Bartók a hegyek között komponálta A kékszakállú herceg várát. Balázs Bélát a kritika sajnos ismét elmarasztalta, és szembeállította Bartókkal, így az író igencsak elkedvetlenedett. Ez odavezetett, hogy a Bélák között meg is szakadt a kapcsolat. A római, a Collegium Hungaricumban rendezett előadást Cser Péter és Hajdú Diána szervezték. Diána kitűnő menedzserként a programot kiajánlotta a magyar intézeteknek, és Rómából kedvező válasz érkezett Berényi László tudományos és kulturális attasétól, valamint Szabó Krisztina kulturális referenstől. Igen, egy viszonylag visszafogott költségvetéssel gazdálkodva a közönség igazi élményt kaphatott egy olyan műről, amelyet egyébként méretes zenekari változatban szólaltatnak meg. A XVII. század közepén épített Falconeri-palota dísztermében szép számú közönség gyűlt össze, a széksorokban olaszok és magyarok vegyesen foglaltak helyet. Örömmel nyugtáztam, hogy nagyon sok volt a fiatal. A kivetítőn a közönség a magyar származású író-rendező, Giorgio Pressburger fordítását követhette. A koncertszerű előadás-sorozat a jövő évben is folytatódik, számos alkalommal Magyarországon, szeptemberben pedig Brüsszelben adjuk elő Bartók operáját.

Várhelyi Klára felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..