home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Barátkozási nap a Domus Pacisban
Szilágyi Edit
2023.06.29.
LXXVIII. évf. 26. szám
Barátkozási nap a Domus Pacisban

Légy hozzám irgalmas!

Légy hozzám nagylelkű! 

Légy velem megbocsátó!

A Keresztény Értelmiségi Kör az immár hagyományossá vált Barátkozási napot Keresztelő Szent János ünnepnapján tartotta meg a Horgos melletti Domus Pacis Ferences Lelkigyakorlatos házban.

A rendezvény szentmisével kezdődött, amit ft. Orcsik Károly adorjáni plébános, egyháztörténész mutatott be, majd dr. Szöllősi Tibor atya temerini plébános tartott két igen nagy figyelmet kiváltó előadást, amelyek témája Ferenc pápa Örüljetek és ujjongjatok kezdetű apostoli buzdítása volt.

A pápa ebben az apostoli buzdításban is az örömben megélt keresztény életre biztat – mondta Szabó Hangya Teréz a Vajdaság 16 településéről érkezett mintegy 90 résztvevőt köszöntve.

A pápai körlevél nem meghatározásokkal és megkülönböztetésekkel teli tudományos értekezés, vagy az életszentséghez vezető eszközökről szóló elemzés, hanem egy közérthető, buzdító levél, amely fel akarja hívni figyelmünket az életszentségre szóló meghívottságunkra korunk veszélyei, kihívásai és kedvező lehetőségei között. Minden embernek szóló meghívás ez a szent életre.

Keresztelő Szent János születésének körülményeire emlékeztette a szentmisén a megjelenteket ft. Orcsik Károly atya. Templomi szolgálata során Zakariásnak (János édesapjának) megjelent az Úr angyala, hírül hozva neki, hogy gyermekük lesz. Nehezen tudott hinni ebben, hiszen ő és a felesége Erzsébet már korosak voltak. Kételkedése következményeként megnémult és képtelen volt beszélni addig a napig, amíg az ígéret be nem teljesedett. János születésekor nyílt meg ismét az apa ajka a jelenlévő rokonok nagy csodálkozására. János a Megváltó közelgő jövetelének hírnöke, a bűnbánat keresztségét végző tevékenysége példaértékű. „Kérjük, hogy feladatainkban álljon mellettünk!” A plébános a hívőket kitartásra buzdította, arra, hogy ne csüggedjenek, hiszen minden ember fontos.

Dr. Szöllősi Tibor atya teológiai tanulmányait Budapesten végezte. 2010-ben szentelték pappá. Négy évet töltött Rómában a Germanicum et Hungaricum pápai kollégium növendékekeként és a papai Gergely Egyetemen szerezte meg a doktori címet. 2020-ban nevezték ki a temerini Szent Rozália és a hozzá tartozó fíliák plébánosává.

2018-ban írta Ferenc pápa apostoli buzdítását, kezdte gondolatait az előadó, előbb kitérve egy imára: Urunk istenünk nagy tisztelettel szólítunk meg téged, hálát adunk neked, hogy megünnepelhettük a szentmisét és összegyűjtöttél bennünket erre a barátkozási családi napra. Nagyon fontos témát dolgozunk most fel, ezért különösen szólítunk meg téged, és kérjük, küld el szent lelkedet, hogy be tudjuk fogadni mindazokat a szavakat, amelyeket te most el akarsz nekünk mondani, amelyekkel lelkesíteni és bátorítani szeretnél bennünket. Legyen ez az alkalom a te dicsőségedre és a mi lelki javunkra. Segíts, hogy minden zavaró körülmény megszünjék, hogy tudjunk rád figyelni, mindent félre tudjunk tenni, és csak rád tudjunk figyelni.

Ferenc pápa apostoli buzdítása megértéséhez az előadó egy igaz történetet mondott el Szent Antalról. Élő szent volt. A tevékenységével kapcsolatos legenda bizonyos dolgokat megváltoztatott. Amikor a szentekről beszélünk, a csodák jutnak eszünkbe, de a szentek hétköznapjai, kudarcai háttérbe szorulnak, hívta fel a figyelmet. A pápa az apostoli buzdítás egy egészen más dimenzióját emeli ki. Az életszentség középrétegéről beszél. Az életszentséget a pápa Isten türelmében látja. A Krisztushívők meghívást kaptak, hogy ki-ki a maga útján olyan legyen, hogy a legjobbat hozza ki magából. Nem kell másolnunk, legyetek eredetiek. Az élet egészét kell nézni. Szentté válhatsz az által, hogy szeretettel élsz, életed örömmel, önátadásoddal éled meg. Végezd becsülettel a munkád, türelemmel tanítsd gyermeked Jézus követésére. Légy bátor megsértve, megalázva, kudarcok során is. Ez az életszentség útja.

Második előadásában ft. Szöllősi Tibor atya a pápa által megnevezett veszélyekről szólt, a konzumizmusról, amely során mindent betöltenek a szavak, a felszínes élvezetek, elveszik Isten szava a zajos világban. Az elégedetlen koldusok kora ez, a korlátok nélküli szabadság, amely magányba vezet. A gnoszticizmus a tudást teszi előtérbe az információ dömping révén. Ezzel szemben a pelagianizmus az akaratot emeli ki. Nem elég tudni, akarni, mindenki nem képes mindenre, a kegyelem ebben az életben nem gyógyít be minden sebet, a kegyelem nem tesz azonnal tökéletesekké. Korlátjainkat imádsággal őszintén megszenvedve kell beismernünk.

Az életszentségnek megvannak az eszközei. Az egymás elviselése, a türelem, a szelídség. A digitális világnak is létezik a maga veszélye, a veszekedésnek, a lenézésnek, az irigységnek úgyszintén. Fogadjuk be Jézus békéjét. Fontos az öröm és a humorérzék. A szent ember tud örömmel és humorérzékkel élni. Vannak kereszttel terhelt időszakok, de tudjuk, hogy szeretve vagyunk, halljuk a szentmisén – ez az én testem, amely értetek adatik. Ez a szeretet. A bátorság és a buzgalom a félelem nélküli lét, Add, hogy teljes bátorsággal hirdessük szavaidat! Közösségben tudunk szentté válni, mondta az előadó. Elszigetelve nem jó élni, közös zarándoklatra van szükségünk, Maradj a többiek között. És végül, de nem utolsó sorban, fontos eszköz az imádság A szent ember imádkozik, túllép a maga korlátjain. Nincs életszentség ima nélkül Csendben mikor állsz az Úr előtt, mikor engeded, hogy vezessen? Engeded-e, hogy az ő tüze lángra lobbantsa szívedet? Ő táplálja a szeretet tüzét, engedd, hogy szeressen és átalakítson! Ha ezt nem tudod megtenni, hatolj be sebeibe. Előadásában érzékeltette az életszentségre szóló meghívottságunkat.

Az előadások szünetében, elcsendesedésre, imára, tapasztalatcserére, baráti beszélgetésre is jutott idő. Ebéd után a Keresztény Értelmiségi Kör évi közgyűlésén megvitatásra kerültek a szervezet működésével kapcsolatos kérdések.

A Barátkozási nap Magyarkanizsa Önkormányzata támogatásával valósult meg.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..