home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Az öröklét hite
Kőművesné Nyáry Márta
2012.10.31.
LXVII. évf. 44. szám

Mindig szerettem nagyinkó dunyhás ágyában aludni. Remek ágy volt. Alul csuhéval vagy szalmával bélelt zsák melegített, a fejemnél, a tornyos ágy faragott díszére akasztott csontszínű rózsafüzér, és ha a másik oldalamra fordultam, a lábamnál Cirmi cica aludt mélyen — az áldott jószág is szerette a dunna melegét.

Azon morfondíroztam, hogyan kellene nagyinkót rávenni, hogy készítsen fonottkalács-koszorút. Volt egy majdnem kocsikerék nagyságú tepsije. Ebbe sodorta körkörösen a kalácsot. Megszórta darabos dióval és mazsolával, a kemencébe tette, és mielőtt kisült volna, megcsurgatta mézzel. A méz tette varázslatossá a remekművet és pirospozsgássá nagyinkó orcácskáját.

Belépett a szobába nagyinkó, és láttam, nagyon megviselt és összetört. A könnyeit nyelte. Azt mondta, meghalt Verka néni kenyérdagasztás közben. Nincs többé Verka, a drága szomszédasszony, akivel a téli estéken a kemence oldalához dőlve jót lehetett imádkozni és a Kossuth rádiót hallgatni.

Nagyinkó szólt a harangozónak, s mikor megkondultak a harangok, az imazsámolyra térdelt, és szipogón mormolta az imát az elhunyt lelki üdvéért.

Közben a szomszédok jöttek-mentek, szervezkedtek, a ravatalt rendezték. Akkor még nem féltem, csak az ijedtség kopogtatott a lelkemben, mert a mellettünk levő házból hol a sírás hallatszott át, hol a Szent Titok Társulat siratóéneke. Nem tudtam hova lenni a buksi fejemmel. A kemencés szobában hangosan kalimpált az ingaóra, a tisztaszobában nagyinkó, feketébe volt öltözve, és a kendőt olyan szorosan kötötte a fejére, hogy az arca tejfehér lett. Az udvaron, a gyászlobogó alatt fájdalmasan vonított a gazdaasszonyát sirató kutya, és belesüllyedt a földbe, szinte haldoklott maga is.

Nagyinkó átvitte a szomszédasszony ravatalához a szenteltvizet és a rozmaringágat. Sokáig énekelt a társulat asszonyaival. És hallottam, hogy sír. Féltettem nagyinkómat. Reszketve ugyan, de melléléptem — a ravatal mellet ült. Magához szorított, babusgatott, és azt mondta: „Ő most majd megpihen az Isten országában, és az angyalok vigyáznak rá. Az emléke örökre megmarad, mert a jó lelkeket nem lehet elfeledni! Mondj el egy Miatyánkot Verka asszonyért!”

Már annyi embert szerettem életemben, akik végleg eltávoztak. De emlékük kitörölhetetlen. Fénylő, mint a halottak napján értük gyújtott gyertya lángja. Imát mormolva mondom: van örökkévalóság. És éltet az öröklét hite.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..