home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Az északi part rejtett kincsei
Tóth Lívia
2023.10.01.
LXXVIII. évf. 39. szám
Az északi part rejtett kincsei

A Balaton mesés északi partján szinte egymás szomszédságában bukkanunk szőlőhegyek között megbújó kápolnákra, ódon várromokra, eldugott panorámahelyekre és más izgalmas látnivalókra. Rejtett kincseket látogathatunk meg, de arra készüljünk fel, hogy ezek többségénél az autót egy bizonyos ponton ott kell hagyni, és csak gyalogosan közelíthetőek meg.

Én az idén, mielőtt útnak indultunk, az 55 lenyűgöző kirándulóhely és rejtett látnivaló a Balaton északi partján és környékén című összeállítást tanulmányoztam. Mivel huzamosabb ideje vagyunk a Balaton, de különösen az északi part rajongói, ezek közül sokat már megnéztünk, de azért bőven maradt felfedezésre váró helyszín. És még hány olyan van, amely ezen a listán sem szerepel! A gondos tervezés és egy észszerű útvonal meghatározása után négy, pontosabban három plusz egy fért bele a napi programba.

Első úti célunk a Kossuth-kilátó volt, de egy műemléket mutató jelzés nyomán, hirtelen ötlettől vezérelve, lekanyarodtunk az útról, és a tágas mező közepén, a „semmiben” megtaláltuk a kisdörgicsei, XII—XIII. századi, román kori plébániatemplomot, mely nemrég esett át nemcsak állagmegóváson, hanem tömegrekonstrukción is, vagyis egy XIX. századi kép alapján pótolták a hiányzó részeit. A mesébe illő település, Dörgicse területén egyébként három középkori eredetű templomrom is található. A legkisebb és legkevésbé ismert ezek közül a Bere-patak rétjén látható, és mi is lefotóztuk. A másik kettő az alsódörgicsei vagy Boldogasszony-templomrom, mely 22 méteres oromfalával koncertek romantikus helyszíne, valamint a falu közepén, az evangélikus templom mögött található felsődörgicsei templomrom, de ezek egyelőre a bakancslistán maradtak.


Kisdörgicsei templom

A Balaton-felvidék egyik legszebb panorámáját nyújtó Kossuth-kilátót 1962-ben emelték Dörgicse és Mencshely között félúton, a Halom-hegyre, a mai építmény viszont 2015 óta várja a látogatókat. 399 méterével ez a környék legmagasabb pontja. Nevét arról kapta, hogy az 1848-as szabadságharc bukása után Mencshelyen rejtőztek Kossuth Lajos üldözött gyermekei és felesége. A Kossuth-kultusz ma is látható nyomai egy emléktábla és egy Kossuth születésének centenáriumára ültetett hársfa, illetve egy régi kemence, melyet a legenda szerint egykor Kossuth kovácsa használt.

A kilátót a szinte folyamatosan emelkedő tanösvényen közelítettük meg, mely a Halom-hegy kialudt vulkáni kúpjának történetét, geológiai sajátosságait és élővilágát mutatja be. Az objektum egész évben látogatható, de 2021 márciusától csak saját felelősségre. Persze ez minket és másokat sem akadályozott meg abban, hogy felkapaszkodjunk, és gyönyörködjünk a kilátásban.


Kossuth-kilátó

A balatoncsicsói Szent Balázs-templomrom felkeresése nem sok gyaloglást igényel, a megtalálása viszont annál több figyelmet követel, és azt, hogy árgus szemekkel lessük a jelzőtáblák utasításait. De megéri a fáradozást! Arról nem is szólva, hogy útközben számos helyen kínálnak finom házi bort, de ha engedünk a csábításnak, akkor a tervezett kirándulás minden részletét bizonyára nem sikerül megvalósítani.

A Nivegy-völgy szőlői között fennmaradt, kezdetben román stílusú, majd később gótikus jegyekkel kibővített Szent Balázs-templom építése feltehetően a XII—XIII. századhoz köthető. Igaz, itt is találunk egy táblát, mely arra figyelmeztet, hogy a templomrom a belső kőomlás miatt nem látogatható, sőt, életveszélyes. Be nem is merészkedtünk, de körbejárható, és itt is van egy panorámapont, ahol a padra letelepedve lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra. A nyomok pedig arról árulkodtak — egy kissé már foszladozó díszítésű kapu —, hogy a templom előtti részt romantikus esküvői helyszínnek is használják.


Szent Balázs-templomrom

Nagyvázsony község domboldalán, a Vázsonyi-séd forrásánál bukkanhatunk a Kinizsi-várra. Építtetője a környéket uraló Vezsenyi nemesi família volt, mely a XV. század közepén emeltette a várat. Miután 1472-ben férfiágon kihalt a család, Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta, aki jelentős átalakításokat hajtott végre az erődítményen, ekkor alakult ki a mély várárok, a palota és a várkápolna. Az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején történt, majd börtönként használták a lassan pusztuló épületet.  

A Nemzeti Vár- és Kastélyprogram keretében nemrégiben teljesen felújított vár jelenleg az egész család számára kínál izgalmas élményt. A minden csatában diadalmaskodó Kinizsi Pál vára egész évben várja a látogatókat – szeptembertől 10 és 17 óra között —, de a hétfő szünnap. A közelben van a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Postamúzeum, valamint az evangélikus templom és harangláb.


Kinizsi-vár

Egy jótanács: a vár aljában található parkolóban arra kell ügyelni, hogy a parkolóóránál, melyből egész napos jegyet válthatunk, kártyás fizetés nem lehetséges, ezért legyen nálunk aprópénz. 

Töredelmesen bevallom, ennyi történelem elég is volt egy napra, ezért visszafelé, könnyedebb szórakozásra, na meg egy jó hideg sörre vágyva, betértünk a nemesvitai Westernparkba. Útközben láttunk még egy autós és motoros múzeumot, ahol nem álltunk meg. De sebaj, jövünk még máskor is!    

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..