home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Az emberi méltóság megcsúfolása
NAGY Nándor
2007.10.24.
LXII. évf. 43. szám

Annak ellenére, hogy az úgynevezett komoly sajtó és hírforrások jelentették be - nem akarom elhinni, hogy igaz és lehetséges. Ronaldinho, a Barcelona valóban nagyszerű csatára állítólag heti 320 ezer euróért menne át egy ismert angol klubba. Mivel labdarúgóról, sportolóról és nem újgazdagról, pénzmo...

Annak ellenére, hogy az úgynevezett komoly sajtó és hírforrások jelentették be - nem akarom elhinni, hogy igaz és lehetséges. Ronaldinho, a Barcelona valóban nagyszerű csatára állítólag heti 320 ezer euróért menne át egy ismert angol klubba. Mivel labdarúgóról, sportolóról és nem újgazdagról, pénzmosásról és a maffiáról van szó - bizonyára fel sem figyeltek erre a hatalmas pénzösszegre, vagy ha igen, akkor esetleg elismerően rábólintottak. Ezért kérem, figyeljünk jobban oda még egyszer: a heti fizetése 320 ezer euró! Egy hétre annyi, mint amennyit egy közönséges halandó - úgyszintén ember - 28-30 év alatt keres meg.
A labdarúgónak is egy feje és két lába van, azzal a különbséggel, hogy az ő esetében a lábában van az, aminek a fejében kellene lennie. És úgy látszik, a mai világban ez sokkal jobb kombináció. Valószínűleg ez is a pénzmosás egyik módja, és a labdarúgókon kívül másoknak is csurran-cseppen ebből a pénzből - de akkor is, közel áll az emberi méltóság megcsúfolásához. Szégyelljék magukat azok, akik csak havi 400-500 eurót keresnek, vagy az a termelő gazda, aki önerőből évente több száz disznót meghizlal, több száz családnak biztosítva a húst? Bizony jó lenne tudni, milyen mércék és értékrend alapján határozzák meg az ilyen és ekkora kereseteket, illetve fizetéseket. De azt sem ártana tudni, hogy milyen mércére alapozzák a 150-200 eurós havi fizetéseket. Azokét, akik a nagyáruházak pénztárainál ülnek vagy a textiliparban, napi 8 órán át görnyednek a szövőgépek felett, ugyanis nekik is egy fejük, két lábuk, sőt két kezük van. Ezért nevezik őket kétkezi munkásoknak, akiket - szükség szerint - a gazda lábbal rúg ki.
És ami a legérdekesebb, mindenki beleegyező jóváhagyással veszi tudomásul ezeket a hatalmas kereseteket. Egyszerűen nem vesszük komolyan - mint ahogyan magukat a labdarúgókat sem. Nekik szabad a pályán köpködni, pofozkodni, életveszélyesen rugdosni. Csupán sárga lapot kapnak azért, amiért egy közönséges halandó a szabálysértési bíró elé kerülne. A focipályán szabad petárdát dobálni és rakétát kilőni - de próbálja ezt meg valaki az utcán vagy a korzón megtenni. Ha a kenyeret és cirkuszt elvet vesszük alapul, akkor bizony drága ez a cirkusz azokak, akiknek még kenyérre is alig telik. Feleségem még sajnálni is szokta a focistákat, amikor szakadó esőben térdig érő sárban, hóban-fagyban látja őket szaladgálni. Amire én csak annyit szoktam mondani, hogy: ennyi pénzért én is megtenném.
Ronaldinho fizetésébe persze nem szólhatunk bele, azt viszont megkérdőjelezhetjük, hogy ennyivel többet ér-e nálunk, más embertársainál. Sőt alacsonyabb szinten sem hőbörgünk túlságosan. Halk káromkodás és fejcsóválás kíséretében olvastam: vannak olyan állami közvállalatok, amelyeknek igazgatói 10-15 ezer euró havi fizetést kapnak! Itt nálunk, a 250 eurós átlagkeresetek demokratikus országában. Államvezetőink, minisztereink, helyetteseik, tanácsosaik, a különböző küldöttségek tagjai, a Kosovo-tárgyalásokra utazgatók 80-100 eurós napidíjjal járják a világot, miközben útköltség, koszt-kvártély fizetve van. Ez a napi 80-100 euró tehát csak cigarettára és kávéra.
Pedig ők még labdába sem rúgnak. Mármint a nemzetközi porondon, a diplomáciában. Tudásukból rendszerint csak öngólokra telik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..