home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az ember a szíve mélyén örökké odavaló, ahol született
Mihók Anikó
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Az ember a szíve mélyén örökké odavaló, ahol született

Firigyháziak találkozója

„Van egy kis harangod, Törökfélegyháza,
mint az őszi kertnek, rozsdás a ruhája,
nyelve kifehérült, mintha lázas lenne,
áll a haranglábon csendre ítéltetve.”

Ezzel a Bogdán József tollából származó verssel köszöntötte Firigyháza ma is ott élő és onnan már régen elszármazott fiait Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke a Firigyháziak találkozóján.
A rendezvényre immár második alkalommal került sor a falu búcsújának, Szent Mihály napjának apropóján, szeptember 30-án.
Mint ilyenkor szokás, szabadtéri szentmisét mutattak be a falu központjában álló haranglábnál, s ezen Sóti János atya egy leánygyermeket is megkeresztelt. A faluban évek óta nem részesült efféle szentségben egyetlen gyermek sem, és szentmise sincs gyakran arrafelé. A mise után, a művelődési műsor keretében beszédet mondott Újhelyi Nándor, a rendezvény házigazdája.
— A múlt emlékei az évek múlásával egyre szebben tükröződnek, és drága gyöngyfüzérként vonják be lelkünket. A mai napon talán sikerül visszahoznunk egy darabkát a régi Firigyházából. Emlékeinknek nem vagyunk híján, hiszen ez a falu a mi falunk, itt éltek szüleink, nagyszüleink, s gyermekként mi is e poros utcákon fedeztük fel először a nagyvilág kincseit. Ezeket a gyermekkori kincseket aztán szép lassan felváltották az igazi kincsek, azok, melyek valódi életet jelentenek. Megköszönni jöttünk mindezt neked, Firigyháza. Isten éltessen, kis falunk, még sokáig!
A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Pöngettyű citerazenekarának játéka után Kovács Bertina hetedikes tanuló elmondta Petőfi Sándor Szülőföldemen című költeményét. Verset mondott még a firigyházi születésű, 80 éves Cinkus Erzsébet, majd a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület kórusának előadásában környékbeli népdalok csendültek fel. Kovács Dorina, a kis előadóművész ezúttal a Mennyit bír ki a búzaszem című népmesével kápráztatta el a közönséget. 
A találkozó zárásaként bemutatták a Firigyháza fennállásának 755. évfordulója alkalmából készült, a falu múltját és jelenét hűen tükröző dokumentumfilmet, majd egy, a településen forgatott régi dokumentumfilmet is láthatott a közönség az Újvidéki Televízió archívumának jóvoltából.
A rendezvény szervezője, a Törökkanizsáért Egyesület a találkozó alkalmából képeslapokat készített, s megajándékozta velük a részvevőket, illetve süteménnyel és üdítővel kedveskedtek a vendégeknek. Az idei összejövetelre autóbusz indult Törökkanizsáról.
Az eseményt a Magyar Nemzeti Tanács támogatta, a rendezvényen jelen volt dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, illetve Jerasz Anikó, az MNT törökkanizsai tagja is.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..