home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története — A New York garage (2. rész)
Talpai Lóránt
2015.05.22.
LXX. évf. 21. szám
Az elektronikus zene története — A New York garage (2. rész)

Todd Terry az egyik legmeghatározóbb személyisége volt a 80-as évek garage hangzásvilágának. A Brooklynban született lemezlovas fiatalkorában a hip-hop zenével robbant be és vált ismertté a fiatalok körében. Iskolai és utcai free-style rendezvényeken kamatoztatta keverési technikáit.

A Chicagóban zajló house események, illetve a diszkózene újraértelmezése szintén óriási hatással volt rá, és elkezdett house darabokat komponálni. A kilencvenes évek legelején, azaz a house zene európai berobbanásának időszakában, Terry a Londoni Ministry of Sound klubban vállalt rezidenciát. Zenei ízlésvilágát főként A Night in the Life of Todd Terry (1995), A Day in the Life of Todd Terry (1996), vagy a Todd Terry Presents Ready for New Day (1997) albumokról ismerhetjük meg.

Terry természetesen egykor nem csak Londonban mozgott jelentős zenészeket felvonultató helyeken, hanem New Yorkban is. 1987 tájékán például Little Louie Vegával és Kenny „Dope” Gonzalez-szel ismerkedett meg.

A két Puorto Ricó-i származású, de New York-i születésű zenész gyakorlatilag egy zenei birodalmat alapított Masters at Work néven 1990-ben. A kiadóban maguk mellé állították és gyűjtötték a korszak tehetséges zenészeit és énekeseit. A Masters at Work egyúttal zenei projektként is működött, mégpedig igencsak sikeresen és virágzóan. Mindez főként Vega zseniális zenei vénájának volt köszönhető, hiszen édesapjától örökölte a dzsessz, azon belül a latinos fúvós hangszerek szeretetét, nagybátyjától pedig a salsa énekek hatása szívódott az ereibe. A house zenébe — főként a későbbiekben — beáramló és meghatározó szerepet játszó latinos, brazilos hangzást többek között a Masters at Work gárdájának köszönhetjük. A brazilos vagy éppen kubai zenei melódiák jól keveredtek a garage zene ütemeivel, a hip-hoppal, de az afrikai törzsi motívumokkal is, nem beszélve a funk, a soul és a diszkózenéről.

A Boney M és az Ottawan után az elektronikus zene még jobban felpörgette és feldolgozta a trópusi hangzásokat. Ezáltal az amerikai, olykor laza, olykor kemény és szikár fekete zene, illetve az életvidám latin hangzás érdekes keverékét élvezhette a zenekedvelő közönség.       

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..