home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az advent igazi tavasz a télben – Jézus erre hív!
CS. BERÁK Benitta
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám

Beszélgetőtársaimtól, a tiszaszentmik-lósi Nagy Jolán osztálytanítótól és húgától, Évától, aki a szabadkai Teológiai Kar harmadéves hallgatója, az iránt érdeklődtem, hogyan készülnek a karácsonyi ünnepkörre.

— A karácsony, a názáreti Jézus Krisztus születésének ünnepe köré egész ünnepsor épül. Ilyenkor adventi koszorút helyezünk az asztalra, és minden egyes gyertya meggyújtásakor érezzük Jézus Krisztus felénk közeledő lépteit. Ez az érzés szentestén teljesedik ki, amikor az ő jelenlétében ülünk a fa körül. Az öröm és a békesség, az otthon és a szülőföld illata jár át bennünket, de legfőképpen az életet adó fény megszületésének közeledő ünnepére készülődünk lelkiekben. Minden vasárnap egyel több gyertyát gyújtunk, jelképezve a közeledő ünnepet. Ilyentájt esténként bibliai filmeket nézünk.
* Habár ez a kortársaitokra nem igazán jellemző, ti mégis gyakran jelen vagytok a szentmiséken.
— A szentmisén való jelenlét a karácsony csúcspontja, amikor átélhetjük a Megváltó születését és határtalan szeretetét. Felmerül bennünk a kérdés, hogy a mai korban mit jelent egyáltalán az advent, a karácsony. Valószínűleg a templomok megüresedése az oka, hogy felmerül bennünk a kétely. Advent idején lehetőségünk van bűnbánatot tartani, részt vehetünk a gyónóbúcsún.
* A mai ember számára mi a mondanivalója az adventnek?
— Egész decemberben készülődünk a karácsonyra, és nemcsak azt a két napot szeretnénk ünnepként megélni, hanem az egész hónapot. Advent minden vasárnapján díszítettünk egy picit az otthonunkon, hogy szentestére a piros masnik és csillogó gömbök mind Jézusnak hódoljanak, az ő nevét dicsőítsék. Hozza el az idei advent azt a reménységet, amit elvesztettünk, fakasszon örömet a szívünkben. Adja, hogy méltók legyünk érkezésére, találjon minket hűségesnek a szeretetben. Életünkben sok nagyot tegyen kicsinnyé és sok kicsiny dolgot naggyá. Az árnyékot állítsa fénybe, s adja, hogy az igazi fényt ne veszítsük el szemünk elöl. Az advent igazi tavasz a télben — Jézus erre hív! A remény bátorságával és hitből fakadó kedvvel éljük gyönyörűséges napjait.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..