home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Augusztus 22-e
Martinek Imre
2023.08.22.
LXXVIII. évf. 33. szám
Augusztus 22-e

Ezen a napon (más források szerint: augusztus 15-én, illetve 13-án) hunyt el 1576-ban Padovában Bakfark Bálint Brassóban született (1506. vagy 1507. augusztus 15-én, más forrás szerint 1526-ban) erdélyi szász zeneszerző és lantművész, a reneszánsz hangszeres muzsika jeles képviselője.


Budapest, II. kerület /Víziváros/ — 2023. január 7.

Lantművészeti mesterségét édesapjától örökölte/tanulta. Ifjúkorában Szapolyai János erdélyi vajda (1526-tól magyar király) és annak zenekedvelő felesége, Izabella királyné személyes szolgálatában állott. Innen karrierje mindinkább felfelé ívelt, Európa megannyi nagyvárosát érintve. Élete vége felé a kettős Greff-Bakfark nevet használta. A magyarországi zenetörténetben ő az első jelentős zeneszerző és hangszeres művész, és évszázadokig az egyetlen, aki az európai zenekultúrára is döntő hatást gyakorolt. Halálát a pestisjárvány okozta. Halálához közeledve kéziratait állítólag elégette.

Korának ünnepelt lantvirtuóza volt, fényesen improvizált. Fejedelmek kitüntető figyelmét és kegyeit élvezte, költők versben dicsőítették. Művészete döntő állomás volt a hangszeres zene fellendülésében az addig vokáliszene-központú európai zeneszerzésben.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Budapesten, a róla elnevezett utcában emléktáblát is állított tiszteletére az utókor.


Budapest, II. kerület /Víziváros/ — 2023. január 7.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..