home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Amikor meghalljuk mások szívének dobbanását
Rencsényi Elvira
2006.02.08.
LXI. évf. 6. szám
Amikor meghalljuk mások szívének dobbanását

Dr. Ladóczki Szalma Csilla, a szabadkai Szív a szívben civil szervezet vezetője.A betegség okán a testi, lelki, szellemi jól-létben támad zavar. Nemcsak testi betegséget értünk ezen, hanem velejárója a szegénység is. Ez együttesen az ember nyomorúsága. A teljes életet élő ember a közösség é...

Dr. Ladóczki Szalma Csilla, a szabadkai Szív a szívben civil szervezet vezetője.

A betegség okán a testi, lelki, szellemi jól-létben támad zavar. Nemcsak testi betegséget értünk ezen, hanem velejárója a szegénység is. Ez együttesen az ember nyomorúsága. A teljes életet élő ember a közösség élő és éltető része. A magyar nyelv egyedülálló módon fejezi ki ezt az életminőséget: az ilyen ember egészséges. A beteg ember azonban megkülönböztetésben részesül a társadalom részéről, hiszen egészségi állapotából kifolyólag kevésbé vagy szinte egyáltalán nem tud a közösség hasznára lenni.
Istenes Szent János 1537-ben a spanyolországi Granadában kórházat alapított, majd szellemi öröksége folytatásaként megalakult az Irgalmas Testvérek Közössége, amely a mai napig az Irgalmas Rend keretében végzi áldásos tevékenységét. A szerzetesek életcélja a betegek gyógyítása és ápolása.
Hogy egészséges felnőtté válhassanak.
Szabadkán két évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét a Szív a szívben nevű civil szervezet, amely a szívbeteg gyermekek állapotát kíséri figyelemmel, szűrővizsgálatokat végez, amelyek segítségével rámutat a gyermekkori szívproblémákra. Ez alatt a rövid idő alatt több tíz kisgyermek szívelégtelenségét tárta fel dr. Ladóczki Szalma Csilla gyermekkardiológus, a szervezet megálmodója és életre keltője, s két gyermeket mentettek meg a biztos haláltól az általa folytatott vizsgálatokkal. Nemes és rendkívül nehéz feladat az, amelyet a civil szervezet magára vállalt. Szinte a csodával határos, amit a doktornő és segítője nap nap után tesznek a szívbeteg kisgyermekekért. Anyagiak híján is elszántan és kitartóan végzik munkájuk mellett ezt a dicséretes tevékenységet azért, hogy a szívbeteg gyermekek egy napon egészséges, teljes értékű felnőtté válhassanak.
- Szervezetünk most ünnepelte második születésnapját - tudtuk meg dr. Ladóczki Szalma Csillától. - Munkásságunk első fél éve főként adminisztratív problémákkal telt el, kezdve a hivatalos okmányok beszerzésétől a könyvelésig. Csak ezután kezdhettünk hozzá a tényleges munkához és ismertethettük meg tevékenységünket a közvéleménnyel. Már akkor igyekeztünk tagokat toborozni szervezetünk számára. Tudni kell, hogy nem kötelező munkával hozzájárulni a tevékenységünkhöz, elég, ha a tagsági díjjal segítenek. Eleinte meglehetősen sokan jelentkeztek. A taglétszám azonban valamilyen okból megcsappant, pedig nagy szükségünk lenne a segítségre. A másik nagy gondunk az, hogy szervezetünk csupán hármunk munkáján alapszik. Kevesen vagyunk, és hiába kértük, hogy jelentkezzenek azok, akik tevékenyen részt tudnának venni a szervezésben. A segítségnek ez a formája most különösen szükséges, mert terveink között az első helyen a megelőzés áll. Célunk, hogy minél alaposabban megismertessük a közvéleményt magával a szívbetegséggel, hogy az emberek idejében fel tudjanak figyelni bizonyos jelekre, illetve, hogy meg tudják előzni a szívbetegség kialakulását. Itt nemcsak a veleszületett betegségre gondolok, hanem az egészséges életmódra, amivel a felnőtt kori szív- és érrendszeri betegségeket is meg tudnánk előzni.
Műtéttel az életért
Dr. Ladóczki Szalma Csilla tagja a Magyar Kardiológusok Társaságának, így magától értetődik, hogy kiválóan együtt tud működni az anyaországi kardiológiai intézetekkel. Ennek az együttműködésnek köszönheti két kis páciense azt, hogy betegségükre idejében fény derült, és a lehető legrövidebb időn belül a műtétre is sor kerülhetett.
- Az eddig elért sikereink között legjelentősebbnek azt tartjuk, hogy két gyermeket sikerült eljuttatnunk külföldi intézményekbe továbbkezelésre, vagyis műtétre - közli a doktornő. - Itt konkrétan a budapesti Gottsegen György Kardiológiai Intézetre gondolok. E gyermekek továbbkezelésének mi tulajdonképpen csak az adminisztratív részét intéztük, az anyagi hátteret a Segítő Jobb Alapítvány biztosította, mivel akkor még nagyon friss és új szervezet voltunk, és nem rendelkeztünk a szükséges anyagiakkal. Legnagyobb örömünkre sikeresen megműtötték mindkét gyermeket.
Több támogató kellene
2004-ben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mérte fel elsőként a Szív a szívben civil szervezet által, a szívbeteg gyermekek életminőségének javítása érdekében végzett munka jelentőségét. Az akkor tízéves fennállását ünneplő színtársulat gálaműsorának bevételét a szervezetnek ajánlotta fel.
- Nagyon megörültünk, amikor tudomásunkra jutott, hogy akadt valaki, aki segíteni próbál. A gálaest bevételét a későbbiekben a községi önkormányzat a polgármesterbálból befolyt összeg egy részével megtoldotta, és az Agrobanka szabadkai fiókintézete is segítségünkre sietett. Ennek az összefogásnak köszönhetően sikerült megvásárolni egy Holter EKG-készüléket, amellyel 24 órán át követni tudjuk a páciensek szívének működését. Ez óriási segítség volt számunkra. Harmincnyolc vizsgálatot végeztünk el, amióta ez a gép működik nálunk, és segítségével két felnőtt esetében is olyan ritmuszavart tudtunk kiszűrni, amelyek miatt az érintetteknek fel kellett hagyniuk az élsporttal. Ezzel nagy valószínűséggel a hirtelen szívhaláltól mentettük meg a két fiatalt. A készülék segítségével rendszeresen figyeljük továbbá annak a kisbabának a szívműködését is, aki szívritmus-szabályozóra vár. Természetesen más betegeket is ellenőrzünk, és ha szükség mutatkozik rá, felnőtteknél is alkalmazzuk ezt az ellenőrzési módszert felnőtt-kardiológusok bevonásával.
A pénz, bizony, nem mellékes
A Szív a szívben civil szervezet által végzett vizsgálatok díja - beleértve a 24 órás Holter EKG-t is - csupán egy töredéke az orvosi magánrendelőkben végzett vizsgálatokénak. Ez is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a betegek részt vegyenek ezeken az ellenőrzéseken.
- Mivel szervezetünk azzal a céllal alakult meg, hogy segítsünk a hozzánk forduló betegeknek abban, hogy minél előbb felfedjük az esetleges szívhibákat, a vizsgálatokért nálunk nem kell fizetni. Egy bizonyos hozzájárulást azonban kénytelenek vagyunk megfizettetni, mégpedig az ún. fogyóanyagnak az árát. A Holter EKG esetében ez jelenleg hatszáz dinár.
Az elmúlt év végén a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház újra jótékonysági előadást tartott, s bevételét ezúttal is a Szív a szívben civil szervezetnek ajándékozta.
- A gálaest bevétele 55 ezer dinár lett, ezzel az eredeti elképzelés szerint egy súlyos szívelégtelenséggel élő kis betegünk műtétjének kiadásaihoz járultunk volna hozzá, de az új egészségügyi törvény szerint ennek a műtétének a teljes költségét az Egészségbiztosító Alap köteles fedezni. Így a pénzt, amely sajnos nem éri el a legegyszerűbb EKG-készülék árát sem - a hiányzó összeget támogatók segítségével igyekszünk előteremteni -, a Kolevka Gyermekotthonnak szánjuk. Ebben az intézményben ugyanis nagyon sok a szívelégtelenséggel élő gyermek, akik számára az EKG-készülékkel való rendszeres vizsgálat nagyon fontos lenne. Reméljük, hamarosan sikerül megvásárolni a szóban forgó készüléket.
A legfontosabb: a megelőzés
- Terveink között szerepel továbbá, hogy a közeljövőben minél több előadást szervezzünk a megelőzés témájára. Ezeknek az előadásoknak a segítségével szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a szívbetegséget kiváltó tényezőkre, a helytelen életmódra, ugyanakkor hasznos tudnivalókkal szolgálnánk a szívbeteg gyermeket nevelő szülőknek is. Az ő számukra szeretnénk létrehozni egy központot, ahol találkozhatnának, beszélgethetnének, véleményt és tapasztalatot cserélhetnének, és ahol megkapnának minden olyan információt a betegséggel és szervezetünk tevékenységével kapcsolatban. Reményeink szerint ezzel segíthetjük a gyermekek testi és szellemi felépülését, valamint a betegség minél könnyebben történő elfogadását is. Ennek ténye ugyanis rettenetes teher nemcsak a gyermek, hanem a szülő számára is, hiszen az egészen kicsi szívbeteg gyermek is érzi, hogy ő más, mint a többiek. Ebben nyújtanak segítséget a Fejlődési Tanácsadóban dolgozó pszichológusaink, akik csoportos foglalkozások keretében próbálják megtanítani a szülőknek, hogyan kezeljék a gyermekük betegsége során füllépő problémákat - zárta a beszélgetést a doktornő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..