home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
„Akit keresnek, az nincs sehol”
Vidaković Dajana
2022.12.05.
LXXVII. évf. 48. szám
„Akit keresnek, az nincs sehol”

„Emlékszem a délelőttre, egy tavaszias, de még téli délelőtt volt, ültem, és az jutott eszembe, amit le is írtam: akit keresnek, az nincs sehol. Ennek a mondatnak az egyszerűségétől és az igazságától nagyon megrettentem. Mert mit jelent ez? Nincs ott, ahol nem találják, de valahol van. De hol van, és neki milyen az, hogy nem találják? Kik azok, akik nincsenek sehol, és hol van a sehol? Miért keresik? Ez a mondat az, amiben minden benne van: az élet, a halál, a keresés, a meglelés, félelem, reszketés, vágyak” — így született meg az első mondata a regénynek. 

Megjelent Lovas Ildikó Szép Amáliák című legújabb regénye, melyet nemrégiben mutattak be a Kosztolányi Dezső Színház termében. Az esten Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszélgetett a szerzővel.

Mint megtudtuk, ez a regény azért hihetetlen a szerző számára, mert nem gondolta volna, hogy ennyit meg tud tanulni és felfedezni önmagáról, a saját hibáiról, jelleméről. Fel merte tárni azokat a gondolatokat, amelyek a vívódással kapcsolatosak. Nemcsak az emberi vívódással, hanem egy közösség életének, megmaradásának a vívódásaival is.
— Valami miatt az Amália nekem a tökéletességet jelenti. A Szép pedig végtelenül egyszerű: legyen szép, mert azzal lehet játszani, de ha ezt most kifejtem, akkor sok mindent elárulok. Ez már az írói csavarosságnak vagy folyamatnak a része — mondta Lovas Ildikó a cselédregény címéről.

Virág Gábor megkérte az írót, fejtse ki a két Amália közti különbségeket, illetve hasonlóságokat. A válaszból megtudtuk, hogy ebben a történetben csak egy dolog a biztos: sok hős van, aki valóságos, de mind a két Amália fikció. Azon nem gondolkozott a szerző, hogy összegyúrja őket. A Schön Amália a megfelelni vágyás, aki mindig igazodik. A Szép Amália pedig az a hős, akiben a traumák folyamatosan kiütköznek, és aki mindig szembemegy, és ezt úgy oldja meg, hogy mindenkinek átharapja a torkát. Ennek a két nőnek a találkozása egy férfiban van, mivel mind a két nő ugyanazt a férfit szereti.

— Azt, hogy egy szórakoztató történetet tudjak írni, csak úgy lehetett, ha önmagamat elkezdem látni. Nem akartam soha csak író lenni. A közélet, a politika mindig kísért. Engem száz dolog érdekel, még a foci is, pedig arról mindig úgy írtam, hogy egyáltalán nem. Nem olyan szakmát választottam, hogy elkerülhetem a brutalitást. Az egyik legnehezebb az volt, hogy meg tudjam írni úgy, hogy szép legyen a halál, az eltűnés, a nemlét­: ez volt a célom — tudtuk meg Lovas Ildikótól.

Az is kiderült, ha az olvasó elég történelmi tudással bír, akkor sok apró rejtett ajándékra bukkanhat a könyvben: ezek szimbólumok, metaforák. Ilyen például Bácstóváros és a szaloncukor története. Sok híres embert is kiemelt a regényben a szerző, például Kónya Lajost, Sárkány Szilvesztert, Major Nándort, akikről így szólt:
— Kónya Lajos az egyik főszereplője a regénynek. A magyar tanulmányok nem említik a nevét, pedig egy rendkívül művelt és meghatározó ember volt. Boldog volt, hogy itt élhetett. Nincs rendjén, hogy nem tudjuk a nevét, ezért kezdenem kellett vele valamit, része kell hogy legyen a mi történetünknek. Sárkány Szilveszter… Dési Ábel. A szerkesztőm kiment a temetőbe, és megkereste Dési Ábel sírját. Kell ennél többet mondanom? Aki járt valaha a Hét Nap szerkesztőségében, aki látta valaha azt az embert, akinek az írói álneve Dési Ábel, és a valódi neve Sárkány Szilveszter, ez már önmagában egy regény. Fontos és jó írásokat írt. Major Nándor is jelentős, elkerülhetetlen embere volt a kulturális életünknek — ezért tartottam fontosnak kiemelni őket a regényben.
A beszélgetés végén a szerző véletlenszerűen kinyitotta valahol a könyvet, és felolvasott a közönségnek egy részletet. Ez pedig arról szólt, hogy Schön Amália 1922-ben kapott igazolványt, amikor rendeletet hoztak, hogy mindenkinek azonosító okmány kell. Bement a hivatalba, ahol nem értette, hogy mit mondanak neki, hiszen szerbül beszéltek. Majd a végén a valódi neve helyett Sín Amáliát írtak, mert nem értették a vezetéknevét, amibe ő szó nélkül beleegyezett. 

Fényképezte: Vidaković Dajana

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..