home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Aki épületet emel, jövőt tervez
Tóth Lívia
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Aki épületet emel, jövőt tervez

Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, Szekér Klára, Magyarország belgrádi nagykövetségének mezőgazdasági és környezetügyi attaséja, Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke számos politikai és közéleti tisztségviselő kíséretében részt vett Zentán a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) székházának átadási ünnepségén.

Az egybegyűlteket Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte, aki elmondta, 2018-ban miként került sor a jelenlegi székház megvásárlására, felújítására, kibővítésére mintegy 130 négyzetméternyi területtel, és köszönetet mondott a támogatóiknak.


Fotók forrás: Fremond Árpád  Facebook-oldala

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében arra tért ki, hogy olyan területen vagyunk itt a Bácskában, amely annak idején a történelmi Magyarországnak, vagy a későbbi időszakban Jugoszláviának, Szerbiának az éléskamrája volt, és az itteni termelőknek köszönhető, hogy van mit az asztalra tenni.

–Örülök annak, hogy az elmúlt 30 évben, minden történelmi nehézség ellenére ez a nemzetrész bebizonyította, hogy kapaszkodik ehhez a földhöz, itt képzeli el a jövőjét, mer célokat megfogalmazni, a legnehezebb időszakban is kitartott és itt maradt, a legsúlyosabb gazdasági, politikai, társadalmi és szociális helyzetben is jövőt képzelt el, és azt meg is valósította. Ehhez az kellett, hogy erősítse és tartsa meg azt a politikai intézményrendszert, amely ma a vajdasági magyarságra jellemző. Ha ezt nem tette volna meg, akkor az a fejlődés sem következett volna be, amiről most, 2022-ben be lehet számolni – hangsúlyozta Potápi Árpád János, és arra kért mindenkit, vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon.

Aki épületet, székházat épít, az nem a múltban és a jelenben, hanem a jövőben gondolkodik – emelte ki Pásztor István, majd arra tért ki, hogy a kampány azt tette lehetővé számukra, hogy a teljesítményükkel szembesüljenek, meghatározzák a mostani pozícióikat, és azt, hogy hova tartanak, hova akarnak eljutni.

– Ilyen vonatkozásban a kampány ugyanolyan izgalmas, megindító, lelkesítő volt, mintha még tíz lista lett volna. A kampány hangulatát elsősorban nem a listák száma határozza meg, hanem az, amit a lista nevében beszélők képviselnek, illetve, hogy akikhez szólnak, azok, mit képviselnek – hallottuk a VMSZ elnökétől, aki megemlítette a pár nappal ezelőtt befejeződött népszámlálást is.  

–A számokat még nem tudjuk, de azt látjuk, hogy valahol 200 és 250 ezer között vagyunk, nagy valószínűséggel közelebb a 200 ezerhez. Van egy szociológiai meggyőződés, amely szerint, ha egy közösség lélekszáma 300 ezer alá esik, akkor az már nem létezik. Én ezt az álláspontot nem osztom, mert az ilyen logika szerint nekünk már 10 évvel ezelőtt sem kellett léteznünk. Mi viszont nem csak létezünk, hanem a jövőre gondolunk. Nem mellékes, hogy mennyien vagyunk, de azt gondolom, igaz az a mondás, hogy nem csak a lelkek száma a fontos, hanem a lelkek nagysága. A lelkek nagyságában viszont mára többek lettünk, mint egy évtizeddel ezelőtt voltunk.

Olyan szervezeti hálónk van, amelyik párját ritkítja, és ez mutatja az életerőt, a kapaszkodásnak a keménységét, az eltökéltségét, és azt, mennyire megalapozott az épületek emelése, a jövőre gondolás. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége volt az első olyan nagy szervezet, amely el tudta érni, hogy sok civil szervezet szót értsen, azonos nevezőre jusson, és meg tudjon állapodni abban, hogy csak akkor tudunk érvényesülni, segíteni azoknak, akik miatt létrejövünk, ha egy irányba húzunk. Ezért volt fontos ennek a szervezetnek a támogatása, ezért gondolom, hogy példaértékű az egész Kárpát-medencében, mert azt mutatja, hogy meg lehet találni a közös nevezőt, meg lehet fogalmazni olyan célkitűzéseket, amik mellé azok is oda tudnak állni, akik egyéb más ügyekben esetleg másként gondolkodnak.

A székház átadását jelképező szalagot Nagy Miklóssal Potápi Árpád János és Pásztor István vágta át.

A zentai programsorozat második állomása a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium volt, ahol a jelenlévőkhöz csatlakozott Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár is. Csikós Pajor Gizella igazgató bemutatta a majdnem húsz éves oktatási intézményt – 2003. április 23-án jött létre –, amely húsz diákkal és egy szakkal, a matematikaival, kezdte meg a munkát, most viszont 150 diákjuk és képzőművészeti, valamint számítástechnikai–informatikai tagozataik is vannak. Elmondta, mik az erősségeik, a problémáik és az álmaik, majd az utóbbiak megvalósításához kérte támogatóik, az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács és a tartomány további segítségét.

A folytatásban az egybegyűltek koszorúkat helyeztek el a Tisza parton lévő kopjafánál, amelyet az 1944/45-ben kivégzett ártatlan zentai magyar áldozatok emlékét őrzi, majd a nap rendezvényeit lakossági fórummal zárták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..